1 av 5: Fd Talangdeltagaren visar igen vad minnet går för
<p>Yanjaa, 23, har världens bästa minne. Nu har hon lärt sig hela Ikea-katalogen utantill, på en vecka!</p>
2 av 5: <p>Yanjaa, 23, har världens bästa minne. Nu har hon lärt sig hela Ikea-katalogen utantill, på en vecka!</p> Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
<p>Säg vilken sida som helst ur 2018 års Ikea-katalog och Yanjaa kan berätta vad som finns där – 328 sidor och 4818 produkter!<br></p>
3 av 5: <p>Säg vilken sida som helst ur 2018 års Ikea-katalog och Yanjaa kan berätta vad som finns där – 328 sidor och 4818 produkter!<br></p> Foto: Ikea
<p><br>Yanja på SM i minne i Göteborgs stadsbibliotek, två gånger har hon vunnit guld i VM.<br></p>
4 av 5: <p><br>Yanja på SM i minne i Göteborgs stadsbibliotek, två gånger har hon vunnit guld i VM.<br></p> Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Allt började när Yanjaa gick på Stockholms universitet, hon tränade på olika minnestekniker eftersom hon ville bli klar med sin examen på halva tiden.
5 av 5: Allt började när Yanjaa gick på Stockholms universitet, hon tränade på olika minnestekniker eftersom hon ville bli klar med sin examen på halva tiden. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Svenska Yanjaa, 23, har världens bästa minne

Den här tjejen är ett unikum. Yanjaa är en levande Ikea-katalog.

På endast en vecka lärde hon sig hela Ikea-katalogen utantill. 

Och då pratar vi 328 sidor och hon har inte fotografiskt minne!

Yanjaa Wintersoul, 23, är en tjej från Stockholm som slog Sverige med häpnad när hon var med i ”Talang” på TV4 i våras. Hon imponerade med sitt nummer på hela juryn och gick direkt till semi-final. Yanjaa har nämligen ett exceptionellt bra minne och är till och med världsmästare i att minnas både namn och ansikten.

LÄS OCKSÅ: Här är 10 Ikea-möbler vi drömmer om att få tillbaka 

I ”Talangs” semifinal skrev jurymedlemmen Karin ”Kakan” Hermansson ner 30 siffror på ett papper och Yanjaa fick 30 sekunder på sig att memorera siffrorna. Hon läste sedan upp dem ur sitt minne – och satte varenda en. Dock vann hon inte ”Talang” men det gjorde inget, ingen tvivlar på hennes talang och Yanjaa själv har större mål med livet. 

Har högre och behjärtansvärda mål i livet

– Mitt största mål i livet är att förändra hur vi lär oss saker generellt. Om jag vinner den halva miljonen, skulle jag använda den till att bygga en språkapp så att nyanlända kan lära sig svenska bättre, berättade hon i tv-programmet från början.

Yanjaa som är Född i Mongoliet, men uppväxt i Sverige, och utbildad både här och i Kenya, bor nu i Texas. Hon har tidigare jobbat som frilansande tolk och översättare, bland annat mellan svenska och mongoliska.

https://www.facebook.com/isthisninja/photos/a.941729555845104.1073741829.221317897886277/1677904505560935/?type=3&theater

Antog Ikeas utmaning att lära sig hela katalogen på en vecka

Nu har det kommit fram att hennes senaste ”projekt” har varit att lära sig Ikea-katalogen utantill – hela 328 sidor och 4818 produkter ur 2018 års katalog har hon lärt sig på, håll i er nu – en vecka! Det är nästan så man inte tror det är sant, men det är det.

Allt började med att Ikea skickade den unika tjejen och världsmästaren Yanjaa ett mail där de utmanade henne. Något som sen skulle kunna utmynna i en Ikea-kampanj om hon var intresserad. Och nog gick Yanjaa i gång på det. Och klarade det!

LÄS OCKSÅ: 8 galna och konstiga saker som har hänt på Ikea 

Den ”levande Ikea-katalogen” testades av följare

Foto: Youtube

Nu har Ikea med henne i en alldeles ny reklamkampanj där de kallar henne för ”den levande Ikea-katalogen”. ”Ta vilket rum som helst från Ikea-katalogen och hon kommer att ge dig varenda detalj utifrån sitt minne”, skriver de på sin hemsida. 

Och nog stämmer det. Vi får se en film där de testar henne, och i går sände hon live från Ikeas officiella Facebook-sida i Singapore där vem som helst kunde testa Yanjaa.

Började träna minnestekniker på universitetet

Allt började när Yanjaa gick på Stockholms universitet, hon tränade på olika minnestekniker eftersom hon ville bli klar med sin examen på halva tiden. 

 – Av en slump hittade jag en bok som lär ut minnestekniker och samtidigt förklarar hur enkelt det är, så jag tänkte att kanske jag också kan klara det, berättar hon för Mashable.

LÄS OCKSÅ: 11 hemligheter du garanterat inte visste om Ikea 

Minnespalatset gav henne två VM-guld

SM i minne på Göteborgs stadsbibliotek. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Därefter gick det snabbt. Yanjaa deltog i minnes-världsmästerskapen där hon vann guld två gånger. Men hon säger själv att hon inte har ett fotografiskt minne utan lärt sig en kreativ minnesteknik som kallas ”minnespalats”. Det går ut på att om du har en lista med saker du måste komma ihåg i en särskild ordning så ska du sätta in dem i en berättelse i din hjärna.

– Om du måste komma ihåg tre länder, låt oss säga Kina, USA och Brasilien, då kanske du tänker att du på din säng äter Kina-mat, på ditt nattduksbord finns en hamburgare och sedan har du ett fönster där du ser en fotboll. Om du gör det till en rolig historia som du kan relatera till, då är det lättare att komma ihåg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!