Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vintermys.Vintermys.Vintermys.
Sverige är ett mysigt land, låter det på beskrivningen.Sverige är ett mysigt land, låter det på beskrivningen.Sverige är ett mysigt land, låter det på beskrivningen.
1 AV 2
Vintermys.
Foto: / Alena Ozerova / Colourbox
2 AV 2
Sverige är ett mysigt land, låter det på beskrivningen.
Foto: / MOSTOVYE

Svenska myset hyllas i USA: ”Chips och taco”

För oss svenskar är fredagsmys lika självklart som långa, mörka vintrar.

Men på andra sidan Atlanten är både konceptet "mys" och 24 timmar utan sol lite svårt att förstå. 

Nu hyllas det svenska myset i amerikanska Business insider. Men kanske har de, och andra amerikaner, en något märklig bild av svenskars mysande.

”Om du besöker norra Sverige i januari ser du något väldigt ovanligt utomhus. Eller, du ser faktiskt ingenting alls – eftersom du är omringad av mörker 24 timmar om dygnet.” 

Så inleder amerikanska tidningen Business insider sin artikel om det svenska myset.

I artikeln beskrivs hur svenskar utvecklat mysandet som ett sätt att hantera mörka, kalla vintrar. Själva mysandet beskrivs som att man slappnar av, sitter bekvämt, och äter något gott.

Tv, taco och chips

Traditionen ”fredagsmys” är det OLW som får äran för, då tidningen skriver att det var i samband med reklam för chips som svenskar började fredagsmysa.

Skillnaden mellan vanligt mys och fredagsmys beskrivs som att man under fredagsmyset samlas med familj och vänner för att mysa tillsammans – vanligt mysande kan man göra själv.

”På en onsdag kanske barnen sitter vid datorn medan föräldrarna är i köket, men på fredagarna handlar allt om att tillbringa tid tillsammans. Många associerar fredagsmyset med att titta på tv”, står det att läsa i boken The Swedish Kitchen som Business insider citerar.

Höstmys.Höstmys.Höstmys.
Höstmys. Foto: / Svetlana Lukienko

Tidningen skriver även att mysandet är till för att hylla vintern – men vi vet väl alla att svenskar myser året runt! 

De nämner att tacos är ett vanligt inslag i fredagsmyset, och de beskriver överlag den svenska traditionen som... väldigt mysig. 

Fredagsmyset jämförs även med danskarnas ”hygge”. Traditionen då våra vänner i söder typ mysfikar. 

”Vanligtvis somnar föräldrarna”

Även på sajten Urban dictionary, som översätter diverse ord och uttryck, beskrivs fredagsmyset i positiva ordalag. 

”Fredagsmys är nog den mest heliga traditionen i Sverige. Varje fredag åker alla (ja, de skriver alla, reds anm.) till affären för att köpa tacos, läsk och chips. Sen sätter de sig i soffan med familj eller vänner och tittar på tv. Vanligtvis somnar föräldrarna efter några glas vin eller öl, medan barnen äter chips tills att de får ont i magen”.

Om det är en amerikan, eller en något sarkastisk svensk, som skrivit beskrivningen är oklart. 

Men låt oss slå fast: Det svenska myset är något som nått hela vägen till andra sidan Atlanten. Kanske är vi världens bästa mysfolk? 

Om fredagsmys

Första gången ordet förekom i svensk press var 1985. På 1990-talet etablerades uttrycket och 2006 kom det med i Svenska Akademiens ordlista. 

 I en DN-artikel från 2011 beskriver etnologen Charlotte Hagström att fredagsmys brukar förknippas med lättlagad mat. Fredagsmyset har blivit en modern klassiker, menar etnologen.