Svensk dödsstädning – trenden som sprider sig över världen
Svensk dödsstädning – sprider sig som en löpeld över världen.
Den nya trenden handlar om så mycket mer än att städa och rensa.
Läs om kvinnan som kom på det och hennes 10 råd hur du går till väga!
Vad är döstäda?
Det allra senaste inom städning och att hålla ordning i hemmet kallas ”svensk dödsstädning” och har blivit en riktig snackis. Det är en ny metod som handlar om att rensa och organisera i hemmet – för resten av livet.
Idén är att visa folk hur de på ett enkelt sätt kan kan få ordning på sina hem så att inte deras barn eller andra nära ska få det så jobbigt den dagen man går bort. Låter det hemskt? Faktum är att det är ganska smart. En win win för alla parter.
Sprids som en löpeld över världen
Dödsstädning innebär absolut inte att att man ska göra sig av med alla sina saker, snarare effektivisera sitt liv och bara behålla sånt som man verkligen behöver och som gör en glad.
"Det handlar om en permanent form av organisation som gör ditt vardagsliv mer smidigt", säger svenska konstnären Margareta Magnussons som skrivit boken ”Döstädning”, bakgrunden till fenomenet som nu sprids som en löpeld över hela världen. "The Gentle Art of Swedish Death Cleaning" heter boken på engelska som har blivit en internationell bästsäljare.
Motivation: dina nära och käras börda
Ursprungsuttrycket kommer från när någon gått bort eller är på väg att gå bort, men nu ska man alltså använda sig av samma teknik tidigare i livet. ”För att skapa ordning, hitta skräpet som kan slängas, sakerna med affektionsvärde eller de riktiga dyrgriparna”, som det står i boken. Boken handlar om en både glädjefylld, rörande och uppfriskande resa som det är gå igenom allt man samlat på sig under en livstid.
Men framför allt handlar det nya begreppet om att man inte ska lämna kvar ”grovjobbet” åt sina närmaste som måste ta hand om allt skräp den dagen man går bort. Margaretas förslag är att om du inte kan motivera dig själv att städa och rensa för sakens skull då ska du tänka på bördan dina nära och kära kommer att få den dagen du lämnar jordelivet.
”Kommer jag att bli lyckligare av den här?
Margareta har personligen genomlidit det med både sina föräldrar, svärföräldrar och man. En upplevelse som hon delar med många andra som ibland tvingas betala en förmögenhet till olika firmor för att de ska komma och rensa och sälja saker eftersom de själva inte orkar eller har tid. ”Jag frågar ofta mig själv, kommer någon jag känner att bli lyckligare av den här saken”, skriver Margareta.
Här är några av Margareta Magnussons bästa tips och tankar kring dödsstädningen:
1. För alla åldrar
Detta är inte bara för människor över 50 år. Alla borde börja dödsstäda efter 50 men själva idén fungerar i alla åldrar och hjälper oss alla att förenkla och organisera våra liv samt må bättre.
2. Livsstilsförändring
Det ska vara en långsam och ständigt pågående process. Den här tekniken är inget som påbörjas och avslutas på en dag, en vecka eller en månad. De kommer att ta tid och bör i stället ses som en livsstilsförändring.
3. Tänk igenom allt noga
När du rensar och sorterar i hemmet, tänk på din egen vilja, minnen och arv som du vill ska finnas kvar. Att i god tid tänka igenom allt noggrant och praktiskt kommer att hjälpa dig i livets slutskede att vara förberedd för de större besluten och behöver då inte överlämnas till andra.
4. Pinsamma saker
Om du har pinsamma saker i ditt hem, som till exempel kärleksbrev från en otrohetsaffär – gör dig av med dem. Om du tror att det kommer orsaka skada eller olycka för de som hittar dem sedan vill säga.
5. Berätta för de närmaste
Berätta för dina närmaste vänner och familj om planerna, så att de vet vad du gör och att det är endast du som är ansvarig. Enligt Margareta en viktig punkt.
6. Var rationell
Gå så rationellt till väga som möjligt när du ska göra din dödsstädning. Det betyder att man inte ska starta med fotografier och andra känslomässiga föremål. Då kommer du bara att fastna i minnen och aldrig komma vidare. Bättre att börja med garderoberna.
7. Ge bort som presenter
Har du saker du inte längre vill ha, ge bort dem som presenter eller gåvor när du bli bortbjuden till exempel – skippa blommorna och ge ett par böcker i stället. Kanske har du något värdefullt föremål som du vill att ditt barnbarn ska få; ge bort saker som personer kan tänkas vilja ha eller behöva. Eller så låter du bara vänner och släktingar komma hem och välja ut böcker eller liknande som du har svårt att rensa.
8. Skatt för någon – börda för annan
Om någon släkting ger dig en ful prydnadssak som du hatar, behåll den inte. Ha den inte ens framme om släktingen kommer på besök – det kommer bara att uppmuntra hen att ge dig ännu fler, menar Margareta. Detsamma gäller ditt sparande, och det här är viktigt – vad du anser vara en skatt kan för någon annan vara en börda.
9. Väldigt terapeutiskt
Att dödsstäda är väldigt terapeutiskt. Det handlar inte om att man ska dö, utan om att titta tillbaka i sitt liv och bara spara på det som verkligen betyder något. Genom denna process kommer du att få vara med om flera välsignelser, återuppleva minnen och ge dig själv möjligheten att arkivera dina mest värdefulla ”skatter”. Ett ganska bra sätt att ”skriva sina memoarer” på, du väljer själv vad du vill lämna kvar till eftervärlden om dig.
10. Belöna dig själv
”Glöm inte dig själv”, skriver Margareta i boken. Du måste komma ihåg att belöna dig själv, men inte med mer prylar. När du har blivit klar med en kategori, ett visst område eller kanske en garderob; belöna dig själv med en film, skönhetsbehandling eller en god måltid. Sätt upp olika delmål. Ingen stress!
LÄS MER: Döstäda: 8 saker du kan rensa ut nu så andra slipper
LÄS MER: Ordning hela året: Så här rensar du smart hemma