1 av 19: Sven-Bertil Taube tar emot i dörren till familjens 150-åriga hus på Alderville Road i London och visar oss in i den engelska idyllen som ändå vittnar om faviljen Tubes historia i bilder och skulpturer. Foto: Christer Wahlgren
2 av 19: Det första som möter oss i vardagsrummet är en tavla som Sven-Bertils vän Slas målade i det tidiga 60-talet och som då fick namnet "Hammarbyflickan". 25 år senare träffade han Mikaela som är snarlik kvinnan på favorittavlan. Foto: Christer Wahlgren
3 av 19: Hammarbyflickan av Slas. Foto: Christer Wahlgren
4 av 19: Sven-Bertil och Mikaela vid det vita pianot som tillhör Felix. För sju år sedan spelade Sven-Bertil och hans musiker in plattan "Alderville Road", med gäster som Håkan Hellström och Lisa Nilsson, i det här rummet. Foto: Christer Wahlgren
5 av 19: Ännu en klassiskt engelsk interiör, fåtöljer vid fönstret, den öppna spisen med bland annat bronsfigur av Evert och ett tackkort från kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop. Foto: Christer Wahlgren
6 av 19 Foto: Christer Wahlgren
7 av 19: Astri Taubes skulptur av en ung Sven-Bertils huvud. Foto: Christer Wahlgren
8 av 19 Foto: Christer Wahlgren
9 av 19: Kuddarna är från en ny textilkollektion med Astri Taubes självporträtt, som Mikaela jobbar med och som tagits fram av Klässbols Linneväveri. Foto: Christer Wahlgren
10 av 19: Sven-Bertil på husets takterrass. Utanför köket har familjen Taube också en liten uteplats men där blir det inte så mycket sol. Foto: Christer Wahlgren
11 av 19: Sven-Bertil som alltid är klassiskt elegant klädd visar upp en dubbelknäppt, marinblå klubblazer i cashmere som han köpt i New York. Foto: Christer Wahlgren
12 av 19: Köket med arbetshörna, ett rejält köksbord och garderob. "Vi var tvungna att bygga en garderob här, det finns ju inte i entrén till engelska hus", säger Sven-Bertil. Foto: Christer Wahlgren
13 av 19: Sven-Bertil Taube och Mikaela i sin favoritsoffa i vardagsrummet på Alderville Road i London. <br>"Vi går en mil om dagen för att hålla oss i form, Mikaela är även min PT (personliga tränare). Här i soffan brukar Mikaela läsa manus mot mig så jag kan öva in mina nya roller", säger Sven-Bertil. Foto: Christer Wahlgren
14 av 19 Foto: Christer Wahlgren
15 av 19: Sonen Felix rum som står tomt eftersom han just nu pluggar på universitet i delstaten New York. Foto: Christer Wahlgren
16 av 19: Badrummet är lika brittiskt som hela huset, med vacker design på detaljerna. Foto: Christer Wahlgren
17 av 19 Foto: Nina Eirin Rangöy
18 av 19: Sven-Bertil med pappa Evert på Gröna Lund i Stockholm 1973. Foto: Hans Jansson
19 av 19: Regionen runt Alderville Road i Fulham en gråmulen måndag i februari. Foto: Christer Wahlgren

Sven-Bertil Taubes idyll – mitt i London

LONDON. Han fyller 80 i slutet av året. Men det är en pojkaktig Sven-Bertil Taube som hälsar oss välkomna till sitt vackra hus på Alderville Road i London-stadsdelen Fulham.

– Här lever vi i en lugn småstadsidyll trots att vi är i centrala London, säger Sven-Bertil.

Det första som möter oss när vi kommer in i det 150 år gamla viktorianska huset är "Hammarby­flickan", en färgstark målning från det tidiga 60-talet av Sven-Bertils konstnärsvän Stig Claesson, Slas. Kvinnan på den magnifika oljan påminner nämligen om hustrun Mikaela.

- Ja, det är ju lite lustigt. Jag köpte den här tavlan för jag tyckte flickan var så fin, men det var först 25 år senare som jag träffade kvinnan som kunde vara "Hammarbyflickan", säger Sven-Bertil med ett leende.

Sven-Bertil Taube, som för några dagar sedan fick en svensk Grammis för sitt livsverk, är som vanligt avslappnat och elegant klädd i cyanblå cashmeretröja, kittfärgade chinos, ljusblå chambrayskjorta med vit krage och initialerna "SBT" broderat på bröstet samt mjuka, italienska mockaloafers.

I halsen bär Sven-Bertil sitt varumärke, en sober sidenscarf från Hermes.

"Eller mer rätt, en Ascot", säger Mikaela.

Fick roll i West End

Sven-Bertil Taube kom till London 1969 då han som första svensk gjorde en musikalroll i West End.

Några år senare bestämde han sig för att bli permanent Londonbo och fick 1972 rollen som drottning Victorias make, prins Albert, i musikalen "I and Albert". Några år senare spelade han mot Paul McCartneys exflickvän Jane Asher i kärleksdramat "The Buttercup chain".

När han träffade Mikaela bodde Sven-Bertil i den lite finare och svindyra stadsdelen Chelsea som gränsar till Fulham.

– Det var en ungkarlslya, men väldigt fin, säger Mikaela och tillägger snabbt:

– Om Sven-Bertil tidigare bott där med en annan kvinna hade jag aldrig flyttat in i den lägenheten. Men med tiden blev det ändå för trångt och det kändes inte bra att ha en takvåning med takterrass när man har en liten kille i huset.

En dag när paret var ute och promenerade kom de till Alderville Road och såg att ett av husen var till salu. Det blev en snabb affär och total renovering.

Nu har paret fyra våningar och 200 kvadratmeter boyta i en av Londons mest fridfulla och attraktiva stadsdelar.

Filmstjärnan Hugh Grant är en av kändisarna som bor i området.

"En mil varje dag"

Man har fina promenadstråk längs Themsen. Det stora grönområdet Hurlingham Park var tidigare det brittiska polo-sällskapets högkvarter och här arrangeras fortfarande "Polo in the park".

– Vi går en mil varje dag i det här området ner mot Themsen, säger Sven-Bertil.

– Och jag ser till att vi går rätt, att vi sparar höfter och knän, säger den tidigare ballerinan Mikaela.

Det var när Mikaela dansade på Stora Teatern i Göteborg som hon träffade Sven-Bertil första gången.

– Jag uppträdde på Trägår'n i Göteborg och Mikaela, som då gick sista året på gymnasiet, var dansare på Stora Teatern.

– När vi hade en matinéföreställning för barn och pensio­närer fick jag och Ulf Björlin, som var kapellmästare, bjuda in några gäster. Vi hade då sett de här söta flickorna i baletten, och så blev det som det blev...

30-årig bröllopsdag

Sven-Bertil och Mikaela började dejta och 1985 gifte de sig.

– Så nästa år ska vi fira vår 30-åriga bröllopsdag, säger Mikaela.

Parets son Felix, 19, har tillfälligt lämnat London för att studera vid Colgate University, i delstaten New York. Pappa Sven-Bertil pluggade för 60 år sedan vid Cherry Lawn School i Connecticut i USA, då han spelade in sitt första album, "Swedish folk songs & ballads".

Det vita pianot i vardagsrummet tillhör Felix och vittnar om att han eventuellt kommer att gå i farfar Everts och pappas fotspår.

– Felix har spelat piano sen han var liten och skriver mycket musik, det bor onekligen en poet i honom, säger Sven-Bertil.

– Men ett tag var det tennis som upptog all hans tid, han tävlade runt om i England men bestämde sig till slut för att satsa på studierna.

När Sven-Bertil nyligen uppträdde med Lill Lindfors och den kvinnliga operatrion Divine i Berwaldhallen, Stockholm, framförde operasångerskan Caroline Gentele en av sångerna som Felix skrivit. Något av världspremiär för tredje generationen Taube.

– Vi tänker inte pusha honom att satsa på musiken, han har också ett stort intresse för den akademiska världen.

"Jag har ju ledsyn"

Sven-Bertil påpekar att Felix, som är uppvuxen i London, inte har så mycket gemensamt med farfar Evert vad gäller musiken.

– Han är snarare i Cole Porters tradition, säger Mikaela.

Sedan mitten av 1990-talet har Sven-Bertil kraftigt nedsatt syn och lider av en ögonsjukdom som sakta bryter ned det centrala synfältet.

Men det hindrar honom inte att jobba vidare. Mikaela hjälper honom att läsa och repetera manus – just nu tittar han på fyra-fem nya roller.

– Jag har ju ledsyn så jag tar mig fram. Visst kan jag bli sur på mig själv när jag spiller kaffe, men jag är glad att folk fortfarande hör av sig och erbjuder roller och olika arrangemang. I den här branschen är det bara att köra på så länge man kan.

– Sven-Bertil har inte heller några problem att ge sig ut ensam i kvarteren runtomkring som han känner väl, säger ­Mikaela.

Varför blev det London för dig?

– När jag kom hit kände jag att jag trivdes bra, sen fick jag alla möjliga jobb, både film och teater och musikal. Under den här perioden var det inte heller så roligt på Dramaten. Teatern var så politiserad så jag bestämde mig för att stanna i London.

Du har ju också en elegant, lite brittisk stil, har den förstärkts under dina 44 år i London?

– Egentligen är jag inte så intresserad av mode, jag tycker att jag haft samma stil sen jag gick i gymnasiet. Köper inte så mycket kläder men satsar alltid på bra kvalitet, en blazer ska sitta bra.

Sven-Bertil Taube håller sig till klassikerna - i musik, konst och mode.

Favoritplagg?

– Den här dubbelknäppta klubblazern i cashmere som jag köpte i New York för några år sedan, säger Sven-Bertil och visar upp den tidlösa, eleganta kavajen.

En stilig man, fortfarande hungrig på livet.

– Egentligen skulle jag väl sitta på ålderdomshem men nu har jag en ung son, i den rollen måste man hålla sig ung.

Det här är Sven-Bertil Taube

Ålder: 79.

Familj: Hustrun Mikaela, född Rydén. Tillsammans har de sonen Felix, 19 som studerar vid Colgate University, New York.

Tidigare äktenskap: 1958-62 med skådespelerskan Inger Åhman, de fick sonen Jesper (född 1960). 1975 med skådespelerskan Ann Zacharias. De skilde sig samma år men fick 1979 dottern Sascha. Även far till Ann-Charlotte Taube, född 1965, i ett förhållande med journalisten Gunilla Thorgren.

karriär: Filmdebut som 15-åring 1949 i "Sjösalavår". Har bland annat synts i "Örnen har landat" (1976), "Jerusalem" (1996), "Arn - tempelriddaren" (2007), "Män som hatar kvinnor" (2009) och "En enkel till Antibes", (2011). En lång teaterkarriär och ett 30-tal musikalbum.

Kuriosa: Medverkade 1972 i ett avsnitt av tv-serien "Herrskap och tjänstefolk".

Aktuell: Har just fått en Grammis för sitt livsverk och inleder i april en ny Sverigeturné med Göran Fristorp och Curt-Eric Holmqvist.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande