1 av 2: Kantarellsäsongen kan smyga i gång redan runt midsommar och fortsätter till oktober. Foto: Shutterstock
2 av 2: Alf Pallin, årets svampkonsulent, tipsar oss om hur man hittar den eftertraktade svampen. Foto: Privat

Svampexpertens knep för att hitta kantareller i skogen

Kantarellsäsongen är lång och sträcker sig ända från sommaren till senhösten. 

Men hur hittar man snabbt till skatten – ”skogens guld” som den även kallas? 

Årets svampkonsulent, Alf Pallin, avslöjar sina knep för att lyckas med kantarelljakten.

– Jag har inga problem att avslöja mina hemliga ställen, säger Alf som plockat svamp i mer än 60 år.

Den solgula kantarellen (Cantharellus cibarius), även kallad ”skogens guld”, lockar många att ge sig ut på jakt varje år, såväl proffs som amatörer. Kantarellen är en av de mest populära matsvamparna för just amatörer då den är så lätt att känna igen och smaken är delikat och passar till alla möjliga maträtter.

För att få reda på allt som gäller kring kantarellsäsongen tog vi kontakt med ”Årets svampkonsulent”, Alf Pallin, 71, i Söderhamn. Svampkonsulenternas Riksförbund utser sedan 2010 Årets svampkonsulent – en utmärkelse som går till en medlem som gjort berömliga insatser för att främja och sprida svampkunskap. Alf har en erfarenhet på mer än 60 år och började sin ”svampkarriär” redan som 10-årig pojke.

1 av 2: Kantarellen är en matsvamp som går att både konservera och frysa in. Torkning ska inte utföras i ugn eller värme då svampen ofta blir seg och besk av det. Foto: Istock
2 av 2: Alf är Årets svampkonsulent 2020. Han har plockat svamp i över 60 år och kan det mesta man bör veta om kantareller. Foto: Privat

Var hittar jag kantareller? 

Men var hittar man då denna gula och eftertraktade kantarell?

– Kantarellen som är en mykorrhiza-svamp bildar symbios med träd, deras partner, som de utbyter näring med, berättar Alf. Och det kan faktiskt vara vilket träd som helst, den gillar både barr- och lövskog, men gärna blandskog och gärna med lövinslag. 

Men skog och träd ska det vara. Det är därför man ofta hör folk uttrycka förtvivlan när någon huggit ned träd på deras ”kantarellställe”. Vidare ska det vara lite fuktigt då kantareller gillar vatten. Alf har flera bra kantarellställen där han bor som ligger vid just en bäck. Mossa är också ett hett tips av den anledningen, titta även under.

– Har det varit en ”störning” i marken, som att någon trampat upp en stig till exempel, desto bättre, fortsätter Alf. Kantareller gynnas nämligen av vissa ”störningar”. Man kan hitta dem vid vägkanten till gamla skogsvägar till exempel. 

LÄS MER: Superknepet: Så rensar du blåbär – i raketfart! 

Kantarellen gillar både träd, mossa och fukt. Foto: Shutterstock

Svampexperten: Så blir kantarellåret 2020

– Rent generellt kan man säga att kantarellen behöver värme omväxlande med regn och fukt och lite kallare väder. Är det en riktigt torr och varm sommar blir det ingen bra kantarellsommar, säger Alf.

Säsongen kan börja redan kring midsommar, oftast i juli, och fortsätter sedan till oktober, men det är olika i olika delar i Sverige. 

Hur blir årets kantarellsommar?

– Det kan man aldrig veta förrän den har kommit, men i södra Sverige ser det ju väldigt bra ut än så länge, som Skåne och Småland. Här uppe i Hälsingland där jag bor har det inte varit så mycket kantareller än, tyvärr. 

– Man får inte glömma att säsongen sträcker sig ända fram till oktober och att landet är långt. En dålig kantarellsommar hos mig kan vara en bra kantarellsommar i Värmland och tvärtom. Men kommer gör de alltid, frågan är bara hur mycket, säger Alf.

Plocka svampen i en korg, och undvik plastpåse. Plasten påskyndar förruttnelseprocessen. Foto: Istock

Se upp för ”falska” narrkantarellen – kan förväxlas med vanlig kantarell

Då kantarellen har ett väldigt karakteristiskt utseende och tydlig smak är den svår att förväxla med någon giftig art. Men det finns ett undantag, narrkantarellen som på håll kan likna kantarellen och därför också kallas för ”falsk kantarell”.

– Narrkantareller är definitivt oätliga så dem ska man se upp med, påpekar Alf. Det finns de som blivit väldigt sjuka och till och med upplevt hallucinationer. Den ska absolut inte ätas hursomhelst. Är man osäker ska man titta under svampen, är det en narrkantarell ska den ha skivor, skivor som dessutom är kletiga och smetar ihop sig. 

Den är också mörkare på undersidan och tunnare i köttet. Kantarellen däremot har åsar och doftar, det gör inte narrkantarellen. Till skillnad från vanlig kantarell växer också narrkantarellen på ved. Det syns inte alltid då ”ved” även kan vara pinnar som ligger dolda under marken.

LÄS MER: Giftiga svampar – de här ska du se upp för 

Plocka inte med dig narrkantareller hem, de är giftiga. Foto: Shutterstock

”Kantarellens läckerhet, skogens guld, är överreklamerad”

De som plockar svamp vet att de flesta svampplockare aldrig avslöjar sina svampställen, det är deras väl bevarade hemlighet. Alf ser lite annorlunda på saken.

– Om någon frågar mig här i Söderhamn har jag inga problem att tipsa om kantarellställen, jag är väldigt generös så. Jag ger också bort kantareller, berättar Alf. En gång mötte jag en kvinna som blev så imponerad av min kantarellskörd, hon fick hälften.

Alf tycker också det är viktigt att lyfta fram att det finns många andra goda svampar. 

– Jag personligen anser att kantarellens läckerhet, skogens guld, är klart överreklamerad. Mina storfavoriter är stensoppen karljohanssvamp och streckmusseron. De är väldigt goda.

LÄS MER: Plocka svamp för nybörjare – så finner du svamplyckan 

LÄS MER: Så rensar du svamp på nolltid – supertricket! 

LÄS MER: Så skyddar du dig mot läskiga älgflugan i skogen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande