1 AV 3
Svampkonsulentens tips för att finna skogens guld
2 AV 3
Majken Ekstrand, årets svampkonsulent, med en bunt finludna stensoppor.
Foto: Privat
3 AV 3
En stor näve kantareller, även kallad ”skogens guld”.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Hitta kantareller i skogen – här är svampexpertens knep

Kantarellsäsongen är i gång!

Men hur hittar man kantareller och andra matsvampar snabbast? Var växer svampen och när kan man plocka?

Årets svampkonsulent 2022, Majken Ekstrand, avslöjar sina bästa knep för att lyckas med kantarelljakten.

Den solgula kantarellen (Cantharellus cibarius), även kallad ”skogens guld”, lockar många att ge sig ut på jakt varje år, såväl proffs som amatörer. Kantarellen är en av de mest populära matsvamparna för just amatörer då den är så lätt att känna igen. Smaken är delikat och passar till alla möjliga maträtter.

Även om kantareller kanske är den svamp de flesta känner igen så gömmer de svenska skogarna många fler ätbara svampar. Men det gäller att ha koll på sin sak och vara säker på vad det är man plockar. LEVA&BO har pratat med årets svampkonsulent Majken Ekstrand för att reda ut alla frågor kring hur man hittar skogens guld och andra läckra matsvampar. Svampkonsulenternas Riksförbund utser sedan 2010 Årets svampkonsulent – en utmärkelse som går till en medlem som gjort berömliga insatser för att främja och sprida svampkunskap.

Majken Ekstrand på svampjakt i Hälsingland. Foto: Privat

Majken Ekstrand har sedan hon var liten varit ute mycket i skog och natur. När hon för fem år sedan fick gå ner i arbetstid på jobbet på grund av stress fick hon äntligen mer tid för att vara ute i skogen igen.

– När jag är i skogen vill jag veta vad det är jag ser och kunna saker om det jag stöter på. Sen märkte jag att det gick ganska fort att lära sig om man var ute mycket och var med personer som var kunniga, säger hon.

Vad är det som du tycker är så kul med att plocka svamp?

– Det är den lilla skattjakten man är ute på. Sen om man är ute i skogen med några kompisar och har fika med sig är det bara en bonus om man hittar svamp. Jag måste inte komma hem med en full korg varje gång.

Jag tror att ett upplägg till att bli besviken är att gå ut för att plocka en korg full med kantareller. Gå ut i skogen för att ha en fin dag i naturen.

När kommer kantareller och hur länge kan man plocka?

Många förknippar nog kantareller med sensommar och höst. Men faktum är att svampsäsongen kan vara i gång redan kring midsommar. Svampen torkar dock lätt ut och det är inte ovanligt att de i början av sommaren dör ut för att sedan komma tillbaka lite senare. Oftast kommer de flesta kantarellerna i juli och är kvar tills de första minusgraderna. Men för intresserade Majken finns det svamp att hitta året om.

– Om man är intresserad av mer än bara matsvamp finns det svamp året om, och några sorters matsvamp med ska tilläggas. Men jag kan absolut gå ut i mars och kolla på svamp. De svamparna kanske inte ens personer som inte är intresserade vet är svampar. Det kan vara att man vänder på en pinne och där under sitter jättehäftiga grönskålar som är intensivt blå-gröna, de är supersmå men superläckra och sånt tycker jag är jättekul att hitta. 

Generellt säger man att svampsäsongen sträcker sig in på hösten, till runt oktober men det finns även de som hittar gyllengula kantareller i december. 

Redan i början av juni såg Majken årets första kantarell i skogarna i Stockholmstrakten. Det går faktiskt att plocka svamp redan tidigt på säsongen, även fast de kanske inte har hunnit växa sig så stora än.  

Experten: Så blir kantarellåret 2022

Svamp gillar värme och fukt, men i lagom mängd. Kantareller behöver både sol och regn för att klara sig. Optimalt är om det regnar på natten och är sol på dagen. Men det gäller att hålla koll på hur vädret har varit, en tid tillbaka, för att veta var kantarellerna finns. 

– Om det har varit en blöt sommar kan det vara bra att gå där det är lite torrare, lite högre uppåt på ett berg. Men om det har varit en torr sommar kan det vara bra att gå på skuggsidan av ett berg där det kan ha kommit ner lite vatten.

1 AV 2
Kantarellen gillar både träd, mossa och fukt.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Majken Ekstrand med årets första lilla kantarell.
Foto: Privat

Var hittar jag kantareller?

– Långt bort ifrån där alla andra går. Gå bort från stigen och gå på lite krångliga, otillgängliga ställen. Men det måste finnas träd som de är kompisar med, som björk eller gran.

Majken tipsar även om att kolla under granar som har vält då kantareller gillar fuktig mark. Men att det viktigaste är att ha en trevlig stund ute i naturen. 

– Jag tror att ett upplägg till att bli besviken är att gå ut för att plocka en korg full med kantareller. Gå ut i skogen för att ha en fin dag i naturen. Ta med fika och ett gott sällskap, så blir du glad om du hittar något.

Bästa tipset: Gå med någon kunnig

Om man vill komma hem med en full korg är Majkens tips att lära sig fler svampar än bara den populära kantarellen.

– Alla vet hur en kantarell ser ut och alla vill plocka dem. Börja lär dig några soppar eller taggsvampar. Då finns det en stor möjlighet till att komma hem med korgen full.

Majken har läst många svampböcker men lärt sig absolut mest, och på roligast vis, genom att vara ute i naturen med svampkunniga.

– Då får du dels hjälp med att de kollar igenom din korg så att du inte får med dig något hem som du inte bör äta men också hjälp med att se vad man ska titta efter när du letar ätbar svamp. Som vilka kännetecken de olika svamparna har och vad för svampar som går att förväxla med dem.

Räcker det att ha en svampbok?

– Jag skulle inte våga eller rekommendera att endast börja med en bok. Det är bra att läsa på om svamp men också bra att ha hands on-hjälpen. För det är inte bara en bild och en beskrivning som gör att man lär känna svamparna. Det är även var de växer, vilken slags biotop de gillar och mer saker så påverkar. Vi känner, luktar och bryter den för att märka dess konsistens och struktur - såna saker är också viktiga för att lära känna de olika svamparna.

Några av Majkens fina fynd: I mitten en ståtlig violett fingersvamp och på sidorna olika sorters hagvaxskivlingar. Foto: Privat

Se upp för ”falska kantareller” – narrkantarell

När det gäller kantareller har de ett väldigt karakteristiskt utseende och tydlig smak. Svampen är därför svår att förväxla med någon giftig eller oätlig art. Men det finns ett undantag, narrkantarellen, som på håll kan likna kantarellen och därför också kallas för ”falsk kantarell”. Falsk kantarell är inte giftig, men seg och smaklös.

Är man osäker ska man titta under svampen, är det en narrkantarell ska den ha skivor, skivor som dessutom är kletiga och smetar ihop sig. Den är också mörkare på undersidan och tunnare i köttet. Ha svampboken nära till hands! 

LÄS MER: Giftiga svampar – de här ska du se upp för 

Plocka inte med dig narrkantareller hem, de är mest sega och smaklösa. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Plocka svamp för nybörjare! Så finner du svamplyckan 

LÄS MER: Så rensar du svamp på nolltid – supertricket! 

Se även: