1 av 2: Kantarellsäsongen kan smyga i gång redan runt midsommar och fortsätter till oktober. Foto: Shutterstock
2 av 2: 42-åriga Theresia Lückner började plocka svamp redan som barn. Nu är hon vald till årets svampkonsulent 2021. Foto: Privat

Svampexpertens knep för att hitta kantareller i skogen

Kantarellsäsongen är i gång! 

Men hur hittar man snabbt till skatten – ”skogens guld” som den även kallas? 

Årets svampkonsulent, Theresia Lückner, avslöjar sina knep för att lyckas med kantarelljakten.

Den solgula kantarellen (Cantharellus cibarius), även kallad ”skogens guld”, lockar många att ge sig ut på jakt varje år, såväl proffs som amatörer. Kantarellen är en av de mest populära matsvamparna för just amatörer då den är så lätt att känna igen. Smaken är delikat och passar till alla möjliga maträtter.

För att få reda på vad som gäller kring kantarellsäsongen tog vi kontakt med ”Årets svampkonsulent”, Theresia Lückner i Stenungsund. Svampkonsulenternas Riksförbund utser sedan 2010 Årets svampkonsulent – en utmärkelse som går till en medlem som gjort berömliga insatser för att främja och sprida svampkunskap. 

42-åriga Theresia Lückner började plocka svamp redan som barn. Men det är nu på senare år som hon tagit svamplocket till nya nivåer. 

– För fem år sedan plockade jag bara kantarell och trattkantarell. I dag är jag och min sambo nog uppe i 74 olika matsvampar, berättar hon. 

Kantarellen är en matsvamp som går att både konservera och frysa in. Torkning ska inte utföras i ugn eller värme då svampen ofta blir seg och besk av det. Foto: Istock

Var hittar jag kantareller? 

Men var hittar man de eftertraktade kantarellerna?

Kantarellen som är en mykorrhiza-svamp bildar symbios med träd som de sedan utbyter näring med. Vilken typ av träd spelar mindre roll. Svampen gillar både barr- och lövskog.

– Kantarellen är egentligen inte så kinkig. Men den växer bra där det finns både lagom med skugga och mossa. Mossan skyddar svampen och gör att den kan växa sig större, förklarar Theresia Lückner. 

Kantareller trivs också längs vägkanten till gamla skogsvägar. Och där det är lite upptrampat. 

– Jag brukar tipsa de som hör av sig till mig att leta vid gamla traktorspår. Där blir det gärna lite fuktigt, och det gillar kantarellerna.

Kantarellen gillar både träd, mossa och fukt. Foto: Shutterstock

Svampexperten: Så blir kantarellåret 2021

Många förknippar nog kantareller med sensommar och höst. Men faktum är att svampsäsongen kan vara i gång redan kring midsommar. Svampen torkar dock lätt ut och det är inte ovanligt att de i början av sommaren dör ut för att sedan komma tillbaka lite senare. 

– Kantareller behöver både sol och regn för att klara sig. Det bästa vore om det alltid regnade på natten och var sol på dagen.

Generellt säger man att svampsäsongen sträcker sig in på hösten, till runt oktober. Men Theresia Lückner har hittat svamp senare än så.

– Jag har plockat gula kantareller i december, berättar hon.

Så hur blir årets kantarellsommar och kantarellhöst?

– Det är svårt att säga och det varierar ju också beroende på vart i landet man finner sig. Men får vi ordentligt med regn och sol så kan det bli ett otroligt bra år. Häromdagen hittade jag över 200 små kantareller där jag var och letade. Så många har jag aldrig sett där.

Plocka svampen i en korg, och undvik plastpåse. Plasten påskyndar förruttnelseprocessen. Foto: Istock

”Skaffa en uppdaterad svampbok”

Förutom att leta kring traktorspår tipsar Theresia Lückner också om att skriva väderdagbok, för att på så vis själv kunna förutspå årets svampchanser. Hon rekommenderar också att hänga i Facebookgruppen ”svamp-klapp”. Det var där hennes stora intresse för svamp väcktes. 

– Men viktigast av allt, skaffa en uppdaterad svampbok! Gamla svampböcker bör man inte använda. Det som var sant i går är inte det i dag. Bohusläns landskapssvamp Öronmusslingen har exempelvis tidigare stått med som matsvamp, men den räknas numera som giftsvamp, säger hon. 

Se upp för ”falska kantareller”

När det gäller kantareller har de ett väldigt karakteristiskt utseende och tydlig smak. Svampen är därför svår att förväxla med någon giftig eller oätlig art. Men det finns ett undantag, narrkantarellen som på håll kan likna kantarellen och därför också kallas för ”falsk kantarell”. Falsk kantarell är inte giftig, men seg och smaklös.

Är man osäker ska man titta under svampen, är det en narrkantarell ska den ha skivor, skivor som dessutom är kletiga och smetar ihop sig. Den är också mörkare på undersidan och tunnare i köttet. Ha svampboken nära till hands! 

LÄS MER: Giftiga svampar – de här ska du se upp för 

Plocka inte med dig narrkantareller hem, de är mest sega och smaklösa. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Plocka svamp för nybörjare! Så finner du svamplyckan 

LÄS MER: Så rensar du svamp på nolltid – supertricket! 

LÄS MER: Superknepet: Så rensar du blåbär i raketfart

Se även:

Aktuellt just nu