Svampexperten: Så här lyckas du hitta svamparna i år
En torr och varm sommar ger alltid sämre utbud på svamp som ”det gula guldet”.
Men svampexperten Aleks vet var du kan hitta dem i dag, och vilka andra svampar som finns att plocka nu.
Och med lite regn kommer kantarellerna snart i mängder och på flera ställen.
Alexs Tudzarovski, 34, svampexpert och administratör för Facebookgruppen Svamp-klapp, med nästan 35 000 medlemmar, berättar att en torr och varm sommar ger sämre utbud på svamp eftersom de behöver fukt.
– Säsongen i år är därför förskjuten, den kommer upp fel tid och alldeles för lite. I vanliga fall brukar man kunna plocka kantareller redan runt midsommar men i år fanns inga. Vi har börjat se kantareller för kanske en månad sedan men väldigt få än så länge, säger Aleks.
LÄS MER: Ätbara växter och svampar som lätt förväxlas med giftiga
I Sveriges norra delar finns fler eftersom man har haft mer regn
Däremot har det kommit fler kantareller, det gula guldet, i Sveriges norra delar eftersom man där har haft mer regn. Och inte bara kantareller utan också rödgul trumpetsvamp och vanlig trumpetsvamp. Men långt ifrån de mängder som brukar komma under en bra svampsäsong.
– Jag klarar mig bra för mitt svampletande är lite mer nördliknande, säger Aleks. Jag har letat efter, och hittat, både finluden stensopp och karljohanssvamp om vi ska prata i matsvampväg.
När regnet kommer efter en torr sommar är det ofta soppar som växer snabbast, däribland karljohanssvamp (stensopp).
LÄS MER: 8 vanliga blommor som är dödligt giftiga
Det finns fortfarande hopp för ”det gula guldet”
Men det är inte för sent för kantarell-letare, med mer regn kan vi få se många fler av dem också söderöver.
– Det finns fortfarande hopp, säger Aleks. Dock växer kantareller ganska sakta, kommer det regn så tar det några veckor innan man kan se dem i några mängder. Fram till dess kan man leta efter soppar av olika slag, dem finns det mycket av.
Det går alltid att hitta någon sorts matsvamp – året om
Och även om man säger att de vanligaste matsvamparna växer från midsommar fram till november så går det att plocka andra matsvampar även när det kallnar.
– Då kommer vintersvamparna som ostronmussling och vinterskivling. Faktum är att det går alltid att hitta någon sorts matsvamp året om, säger Aleks.
När du ska leta svamp, håll dig då ifrån de soligaste platserna och skogsgläntor. Leta efter svala och torra platser dit inga solstrålar når. Och du – ha alltid med dig en uppdaterat svampbok!
LÄS MER: Trött på katter i trädgården? Så enkelt slipper du dem
Här är exempel på andra populära svampar att leta efter om man inte hittar kantareller:
Stensopp/karljohanssvamp
Stensopp eller karljohanssvamp (boletus edulis) förekommer i både löv- och barrskog. Formellt är det en sopp och den förekommer talrikt särskilt efter varma somrar. Den har ett vitt ådernät på foten och en 10–25 centimeter stor hatt som varierar i olika nyanser av brunt. På hattens undersida finns rör, som hos unga exemplar är vita och hos äldre gulgröna. Foten kan vara både lång och slank eller krokig eller knubbigt rund.
Rödgul trumpetsvamp
Rödgul trumpetsvamp (cantharellus lutescens) trivs på fuktig, kalkrik mark och ofta vid kärrkanter och i mossa i barrskog. Hatten är tunn och trattformad med krusig kant och fint fjällig ovansida som är rödbrun till gulbrun i färgen. På undersidan är hatten rödgul till gråblek och har otydliga längsgående grenade åsar. Detta gör att den ser lite rynkig ut. Ibland förekommer det att ett färgpigment saknas och svampen kan därför även vara i en helt gul form. Den kan lätt förväxlas med trattkantarell och slemmurkling.
Smörsopp
Smörsopp (suillus luteus) förekommer i hela Sverige och växer i tallskog. Soppen har gula rör och vit fot med ring samt brun hatt. Den slemmiga hatthuden går lätt att dra av. Om man är väldigt känslig för smörsoppens "svampighet" kan man dra av hatten före tillagning eftersom den kan vara seg.
Stolt fjällskivling
Stolt fjällskivling (macrolepiota procera) är en hattsvamp. Det är en vitsporig skivling och växer ofta i ljusinsläppta skogar, skogsbryn och sluttningar men också på ängar. Den ljusa hatten täcks av mörka fjäll och kan bli mycket stor, upp till 40 centimeter i diameter. Den kan förväxlas med andra fjällskivlingar som rodnande fjällskivling vilket inte gör så mycket. Dessvärre kan den även förväxlas med giftiga flugsvampar som brun flugsvamp och panterflugsvamp. De blir dock sällan lika stora som stolt fjällskivling och har en mörkare brunaktig hatt.
Svart trumpetsvamp
Svart trumpetsvamp (Craterellus cornucopioides) är en helt svart, ibland mörkblå svamp i kantarellsläktet. Svampen som är trattformad och har ett tunt kött sägs växa på marker där ek och hassel förekommer, dold under vissnande löv och inne i mossa. Ibland återfinns den som "deformerade trattar", intrasslade i gräs. Den enda svampen som påminner om den är den mycket ovanliga och ätliga gråa kantarellen.