1 av 9: Hos mamma. Ebba von Sydow med dottern Marianne och Amy von Sydow Green har åkt hem till föräldrahemmet i Göteborg. Där lagar de en ugnsrostad och knaprig müsli.
2 av 9: Släpper bok. Systrarna von Sydow har haft fullt upp med sin nya kokbok, där de bland annat gör granola.
3 av 9: Klart för frukost. Det är skönt att ha frukosten klar kvällen före tycker systrarna.
4 av 9: Nära kontakt. Amy och Ebba pratar med varandra i telefon varje dag och då blir det mycket prat om mat.
5 av 9: Ett snyggt strössel ska finnas i systrarnas kök. Piffar upp cupcakes och tårtor, vi är inte så minimalistiska av oss.
6 av 9: Muffinsformplåt. Systrarna von Sydow har både matiga och sötare varianter av muffins i sin bok. Muffins håller dock formen bättre om de gräddas i en bakform i ugnen.
7 av 9: Turkisk yoghurt är ett måste i kylen. En rejäl burk som de använder i både mat och desserter.
8 av 9: Mjölkskummare. Riktigt hårt skummad mjölk på kaffet ska det vara, enligt systrarna von Sydow.
9 av 9: Vackra burkar. "När vi bakar brukar de i och för sig gå åt direkt, men vackra burkar gör det lite lättare att spara", säger systrarna von Sydow.

Surdegsbak inget för systrarna von Sydow

Systrarna von Sydow har varit med mamma Hellen i köket sen de var små. Där gällde det att hjälpa till med middagen, att ta vara på resterna och att laga mycket mat som räcker länge.

Och det är i mammas kök de strålar samman fortfarande för att umgås och laga mat.

 

Av Ulrika Jisland  Foto Martin Skredsvik

Det är en särskilt hektisk dag när vi besöker systrarna Amy och Ebba hemma i föräldrahemmet i Örgryte i Göteborg. I vardagsrummet står fullt med goodiebags inför releasefesten för systrarnas nya kokbok och det är blommor och mat till festen överallt.

Storasyster Amy, som är bosatt i USA är hemma på blixtvisit bara för boklanseringen och ska tillbaka till hemstaden Philadelphia nästa dag. Några dagar senare väntar tenta, så det är hårdplugg som gäller på planet hem. Amy är läkare och kompletterar nu utbildningen med näringslära för att kunna arbeta med kost och hälsa som specialitet.

Matskunskaperna har kommit väl till pass under arbetet med kokboken. Amy, som är perfektionist, har prov-bakat alla kakor om och om igen för att allt ska bli perfekt.

"Viktigt hjälpa till hemma"

- Vi är uppvuxna med stora middagar och mycket folk runt bordet. Så hos oss finns inte mycket prestige och nervositet inför att ha en middag med många gäster. När vi växte upp var det viktigt att hjälpa till hemma till vardags. Mamma, som är läkare, arbetade mycket men familjen åt tillsammans varje dag. Vi var alltid med i köket och fixade maten och har tagit till oss mammas omsorg om att ta vara på allt och använda resterna. Mammas recept är fortfarande våra favoriter och finns med i boken, säger Ebba.

Båda systrarna lever ett inten- sivt vardagsliv. Amy har två barn, 3 och 6 år gamla, och tuffa studier och Ebba är programledare på SVT, författare och mamma till en ettåring. Bägge två lagar mat varje dag och ställer då och då till med middag och fest. De pratar med varandra i telefon varje dag, trots tidsskillnad, och då blir det mycket matprat.

Har gärna fest

Bägge systrarna är inspirerade av maten i USA. Amy är duktig på att göra hälsomedveten mat.

- Jag har varit noggrann med mina svenska matvanor och vi äter hemlagad middag varje dag i veckan. Min man är van vid att man köper hem take away-mat, men jag håller stenhårt på hemlagat. Tyvärr blir det därför mest jag som lagar maten hemma. Jag för-söker alltid att tänka hälsomedvetet. Om jag till exempel gör pannkakor till barnen, så serverar jag dem med turkisk yoghurt och färsk frukt i stället för sylt eller sirap.

- Många drar sig nog för att ställa till med fest, men det gäller inte oss. Vi försöker hela tiden hitta sätt att rationalisera för att inte behöva stå i köket när gästerna kommer. Det måste vara enkelt och gå snabbt. Surdegsbak och långkok är därför bannlysta i våra kök. Vi har också lärt oss att tänka ekonomiskt kring maten. Det är viktigt att det inte är för dyrt och exklusivt och att man klarar sig utan att behöva lägga ner för mycket tid på att handla.

"En tajt familj"

- Vi är en tajt familj som gärna äter tillsammans. På sommaren är det speciellt, då lever vi delvis tillsammans i huset på Marstrand. Numera är vi många och får planera måltiderna och hjälpas åt för att det ska funka säger Amy.

Det är inte bara systrarna som bidrar till middagarna, lillebror August har också varit behjälplig när det gäller alla recept i boken.

- Han har ställt upp och provsmakat allt vi lagat, skrattar syrrorna.

FAKTA EBBA VON SYDOW KLEBERG

Ålder: 31.
Yrke: Program-ledare och för-fattare.
Familj: Maken Johan Kleberg, 37, dottern Marianne, 1.
Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm.

FAKTA AMY VON SYDOW GREEN

Ålder: 34.
Yrke: Läser en masterutbildning i klinisk nutrition.
Familj: Maken Jeffrey Green, 38, professor i politisk teori, döttrarna Kitty, 6, och Stella, 3 år.
Bor: Hus i Philadelphia, USA.

Aktuellt just nu