Paolo Roberto, Markus Aujalay, Elenora von Essen och Tom Sjöstedt tipsar om hembakta pizzor.

Superkockarnas bästa pizzor - fixa hembakat

Unna dig en riktigt god hembakad pizza.

Här bjuder fyra kockar på sina favoriter.

Välj bland sju smarriga recept.

Paolo  Roberto "Italiensk bondmat" (Bonnier fakta)

Pizza med tomat, vitlök och oregano

Paolo Roberto: "Ju färre ingredienser på pizzan desto godare blir den. Men det ska vara kvalitet på grejerna."

4 portionspizzor

1 sats pizzadeg (se separat recept)

800 g körsbärstomater

4 tunt skivade vitlöksklyftor

8 msk olivolja

3-4 tsk torkad oregano

salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 275 grader.

Skär tomaterna i halvor och låt dem rinna av i ett durkslag. Pressa dem försiktigt med en gaffel för att få ut lite överflödig vätska.

Fördela tomater och vitlök på pizzabottnarna. Ringla över olivoljan och strö över oregano, salt och lite peppar.

Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och servera genast.

 

Pizza med mozzarella och het korv

Paolo Roberto: "Jag är tokig i både mozzarella och salsiccia. Det här är förstås en favorit."

4 portionspizzor

1 sats pizzadeg (se separat recept)

1,2 kg konserverade hela tomater (3 burkar à 400 g)

350 g mozzarella, gärna buffelmozzarella

4 små lufttorkade salsiccia med peperoncino (chili) eller annan het korv

8 kvistar färsk timjan

2 msk olivolja

salt

8 strimlade basilikablad

Sätt ugnen på 275 grader.

Låt tomaterna rinna av i ett durkslag och skär dem sedan i små bitar. Låt också tomat­bitarna rinna av en stund i durkslaget.

Lägg mozzarellan i durkslaget och pressa den försiktigt med en gaffel för att få ur lite extra vätska. Skär den sedan i små bitar och skiva salsiccian tunt. Fördela tomater, mozzarella, salsiccia och timjan över pizzabottnarna. Ringla över olivoljan och strö över salt.

Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Strö över basilikablad och servera pizzorna genast.

 

Pizza med räkor och rucola

4 portionspizzor

1 sats pizzadeg (se separat recept)

24 stora kokta, skalade räkor

1,2 kg hela konserverade tomater (3 burkar à 400 g)

4 fint skivade vitlöksklyftor

30 urkärnade svarta oliver

1/2 lite finstrimlat fänkålsstånd

2 msk olivolja

salt och svartpeppar

cirka 50 g

rucola

att strö

över

Sätt ugnen på 275 grader.

Lägg räkorna på ett fat och strö över lite salt.

Låt tomaterna rinna av i ett durkslag. Pressa dem försiktigt med en gaffel för att få ut överflödig vätska så att inte pizzabottnen blir blöt.

Skär tomaterna i små bitar och fördela tillsammans med räkor, vitlök, oliver och fänkål över pizzabottnarna. Ringla över olivoljan och strö över salt och svartpeppar.

Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Strö över rucola och servera genast.

 

Pizza med två sorters ost

4 portionspizzor

1 sats pizzadeg (se separat recept)

250 g mozzarella (helst ­buffelmozzarella)

150 g taleggio eller ­racletteost

24 urkärnade svarta oliver

2 kvistar finhackad ­rosmarin

2 msk olivolja

salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 275 grader.

Lägg mozzarellan i ett durkslag och pressa försiktigt på den med en gaffel för att få ur överflödig vätska. Låt vätskan rinna av ordentligt och skär sedan mozzarellan i små bitar. Skär taleggion i skivor.

Fördela mozzarellabitarna över pizzabottnarna. Lägg taleggioskivorna i mitten och strö över oliver och rosmarin. Ringla över olivoljan och strö över salt och peppar.

Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och servera genast.

 

Pizzadeg, grundrecept

40 g jäst

3 1/2 dl vatten (37 grader)

8-9 dl vetemjöl special

1 1/4 tsk salt

Finfördela jästen i en bunke och lös upp den med 1/2 deciliter av  vattnet. Tillsätt 2 1/2 matskedar av mjölet och rör till en jämn smet.  Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter.

Häll resten av mjölet och salt på en mjölad arbetsyta och gör en grop  i mitten. Häll ner jästblandningen och resten av vattnet i gropen och  arbeta samman till en deg. Knåda degen tills den är smidig och elastisk.

Dela degen i 4 lika stora delar och rulla dem till runda bullar. Strö  lite mjöl över bullarna och låt dem jäsa övertäckta i 1 - 1 1/2 timme,  eller till dubbel storlek.

Knåda varje degbulle i några minuter, platta ut dem med handflatan  och kavla ut dem till runda, riktigt tunna bottnar. Lägg pizza­bottnarna  på 2 smorda plåtar (eller använd bakplåtspapper), 2 pizzor på varje  plåt.

Tryck med tummen runt om, 1 1/2 - 2 centimeter innanför kanten, för att få den lite upphöjd vid gräddningen.

Välj fyllning och fortsätt enligt det valda receptet.

Elenora  von Essen "Bjud hem" (Ica bokförlag)

Dinkelpizza

Eleonora von Essen: "En pizza med lite nyttigare deg och en toppingbuffé som även gör en kräsnare vuxen lycklig."

4-6 mindre pizzor eller 1 jättestor

1/2 pkt jäst

2 1/2 dl ljummet vatten

1/2 tsk socker

1 tsk salt

2 msk olivolja

6 1/2 dl dinkelmjöl + lite extra till utbakning

färdigköpt, god tomatsås

2 mozzarellabollar à 125 g, i bitar

flingsalt

peppar

Förslag på topping:

lufttorkad skinka, rökt skinka, riven smakrik ost, ädelost i bitar, skalade räkor, skivade champinjoner, tunt skivad lök, skivade körsbärstomater, sköljd och torkad rucola, grovt riven basilika, pinjenötter.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt salt, socker och olivolja, och rör sedan i mjölet.

Bearbeta ordentligt tills degen är smidig och känns hanterlig. Lägg tillbaka i bunken, täck med plastfolie och låt vila i 60 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 4-6 delar och kavla ut dem på lätt mjölat bakplåtspapper.

Nu är det dags för topping! Bred ett par matskedar god tomatsås över pizzan (lämna någon centimeter av kanten utan) och lägg på några bitar mozzarella. Välj bland de toppings som behöver tillagas en stund, till exempel lök, champinjoner och tomater.

Baka i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut pizzan och ställ in ugnsvärmen så att den bara kommer underifrån, då får pizzan en knaprigare botten. Lägg på ingredienser som bara behöver en kort stund i ugnen, till exempel lufttorkad skinka, bitar av ädelost, räkor eller pinjenötter, och ställ in pizzan i ytterligare 5 minuter.

När pizzan är färdig strör du över lite grönt innan du serverar, till exempel rucola och basilika. Lite olivolja, flingsalt och nymald peppar är pricken över i. Sanslöst gott, jag lovar.

Tom Sjöstedt "Äntligen helg" (Norstedts förlag)

Lökpizza med oliver och sardeller

Tom Sjöstedt: " Blir två pizzor som räcker till en jävligt hungrig, eller till fyra normalhungriga."

Tomatsås:

1 gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, riven

2 msk olivolja

1 msk tomatpuré

400 g krossade tomater

1/2 kruka basilika

salt, svartpeppar och en nypa socker

Svetta lök och vitlök i oljan. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt sjuda cirka 30 minuter tills nästan all vätska kokat bort.

Hacka i basilika och smaka av med salt, peppar och socker.

 

Karamelliserad lök:

6 gula lökar, tunt skivade

4 vitlöksklyftor, tunt skivade

10 timjankvistar, i en bukett

1 dl olivolja

1 tsk socker

1 tsk salt

Svetta lök, vitlök och timjan i olivolja cirka 20 minuter under omrörning. Smaka av med socker och salt.

 

Pizzadeg:

25 g jäst

2 1/2 dl vatten

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

6 dl vetemjöl special

150 g riven cheddarost, gärna lagrad

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen och tillsätt olivolja, salt och peppar. Blanda i mjölet tills det blivit en bra deg. Låt jäsa under bakduk cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Kavla till riktigt supertunna fina bottnar. Lägg över på plåt, eller baksten om man har det, och fördela tomatsås, lök och ost. Baka i ugnen cirka 15 minuter (hur länge beror dock på vilken ugn man har). Kanterna och bottnen ska bli krispiga.

Direkt när pizzan tas ur ugnen: Lägg på mozzarellan så att den börjar smälta.

Blanda tomater, avokado, rödlök, vinäger, spenat, basilika och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Sprid toppingen på pizzorna. Avsluta med oliver och sardeller. Detta kan tyckas vara tillräckligt men det är det inte.

För att avsluta denna pizza så riv över citronskal, fördela parmesanen och släng på krasse. Nu är den fulländad!

 

Pizzatopping:

300 g buffelmozzarella, tunt skivad

200 g små röda tomater

2 avokador i bitar

1 rödlök, tunt skivad

1 msk rödvinsvinäger

1 näve babyspenat

1/2 kruka basilika

2 msk olivolja

2 dl kalamataoliver

50 g sardeller

salt och svartpeppar

Garnering:

1 citron, skalet

1 dl hyvlad parmesan

1/2 ask klippt smörgåskrasse

Markus  Aujalay "Markus kokbok" (The bearded lady förlag)

Pizza med basilika och sardeller

25 g jäst

2 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

1 stor nypa salt

5 dl vetemjöl

2 dl tomatsås (se separat recept)

2-3 dl riven ost

sardeller

oliver

basilika

svartpeppar

eventuellt prosciuttoskivor

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa i en timme under handduk i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 225 grader.

Kavla ut degen till pizzor i önskad storlek. Lägg på lite tomatsås, ost och oliver. Grädda i ugn i cirka 5 minuter.

Garnera med sardeller och basilika och strö över svartpeppar. Variera med prosciuttoskivor

 

Tomatsås:

4 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, tunt

skivade

1 burk hela tomater, hackade

1 kvist timjan

1 kvist rosmarin

salt, strösocker och svartpeppar

Fräs vitlöken i olivolja utan att den tar färg. Häll på tomater och lägg i örterna. Låt småputtra i cirka 20 minuter.

Smaka av med salt, lite strösocker och svartpeppar. Ta ur örtkvistarna och låt svalna.