Superguide till gräsmattans bäste vän

Snart är det grönt i trädgården igen och kanske dags för en uppdatering av gräsklipparen. Smartson testar bensin-, el- och handgräsklippare.

Nu testar vi tre populära typer av gräsklippare för olika behov.


1. Toro Recycler 55 AD

Anpassar sig

Omdöme: En stark och smart gräsklippare som känner av hur fort du går och anpassar hastig-heten helt automatiskt. Utmärkt klippresultat och modellen är testets bredaste. Det går fort och lätt att klippa en stor gräsmatta, men en irriterande detalj är att höjdinställningen ibland hoppar ur. Definitivt prisvärd.

Drift: Bensin.

Effekt: 4,8 kW.

Klippbredd: 55 cm.

Klipphöjd: 25-102 mm.

Vikt: 36,3 kg.

pris: 5 600 kronor.

Info: hako.se, 035-10 00 00.

 

Av: Smartson.se


2. Viking MB 2 RT

Klipper allt

Omdöme: En ren mulcherklippare utan uppsamlare. Ger mycket bra resultat både i lågt och högt gräs, men höjdinställningen hoppar lätt ur. Det är lite krångligt att ställa in höjden separat fram och bak men det förlåter man lätt för maskinen är otroligt enkel att använda och rengöra. Bara en hastighet, men den är väl avvägd.

Drift: Bensin.

Effekt: 2,4 kW.

Klippbredd: 46 cm.

Klipphöjd: 23-77 mm.

Vikt: 28 kg.

pris: 3 990 kronor.

info: stihl.se, 0302-248 00.

 


3. Klippo Champion

Klassisk

Omdöme: Klippos klassiska röda och gula motorklippare saknar drivning och har en enkel, men effektiv konstruktion. Modellen är utrustad med ett kort, stadigt och greppvänligt handtag. Kapaciteten är god, Champion klarar både tjockt och högt gräs. Lågt placerad klippkåpa i aluminium och praktiska vinkeljärn som rensar bakhjulen från gräsklipp.

Drift: Bensin.

Effekt: 2,4 kW.

Klippbredd: 48 cm.

Klipphöjd: 30-60 mm.

Vikt: 29 kg.

pris: 5 100 kronor.

info: klippo.se, 0413-296 00.

 


4. Gudenaa GU 400

Bra handdriven

Omdöme: Gudenaa är en maskin som främst vänder sig till proffs. Den tar sig fram överallt, alltid med utmärkt klippresultat, utan att slira eller fastna ens på segt och fuktigt gräs. Den är lätt att ställa ifrån sig och står stadigt utan att välta oavsett om handtaget lämnas nedfällt eller fälls upp. Lätt montering utan verktyg och enkel att fälla ihop.

Drift: Handdrift.

Klippbredd: 40 cm.

Klipphöjd: 19-38 mm.

Vikt: 14 kg.

pris: 1 300 kronor.

info: ginge.com, 0315-735 80.

 


5. Skil 0725

Liten och smidig

Omdöme: Har en klippbredd på 30 cm och passar således bra för den lilla tomten eller som komplement vid svåråtkomliga områden. Det mindre formatet och att handtaget är rakt gör den lätt att ställa undan. Tapparna som ska passa i handtaget är plastklädda för att ge friktion så att klipparen lätt ska kunna placeras med handtaget i olika lägen. Klipparen är rejält högljudd.

Drift: Handdrift.

Klippbredd: 30 cm.

Klipphöjd: 12-44 mm.

Vikt: 6,4 kg.

pris: 600 kronor.

info: skil.se, 08-750 18 20.

 


6. Al-Ko Soft touch 38 HM comfort

Lätt att fälla ihop

Omdöme: Soft Touch 38 HM Comfort är en smidig klippare som trots plasten ger ett rätt gediget intryck. Handtaget är stabilt och greppet skönt att hålla i. På torrt, krispigt gräs fungerar klipparen någorlunda men på segare gräs har den en tendens att glida över gräsmattan utan att klippa. Den är lätt att fälla ihop för förvaring och är tyst med ett behagligt ljud.

Drift: Handdrift.

Klippbredd: 38 cm.

Klipphöjd: 14-35 mm.

Vikt: 7,9 kg.

pris: 800 kronor.

info: ginge.com, 031-57 35 80.

 


7. Bosch Rotak 34

Kraftfull

Omdöme: Snabbstartad modell som sätter högsta fart direkt. Modellen ger ett nätt intryck och även om klippbredden är begränsad klipper den med imponerande kraft även i grövre vegetation. Gräsuppsamlaren har tilltagen volym, men tömningen är krånglig.

Drift: El.

Effekt: 1,3 kW.

Klippbredd: 34 cm.

Klipphöjd: 20-70 mm.

Vikt: 11 kg.

pris: 1 900 kronor.

info: bosch-pt.se/tradgardsredskap, 08-750 18 20.

 


8. Stiga Turbo 41 El

Stor utrymme

Omdöme: Med en motor på 1,6 kW är modellen kraftfull vilket samtidigt får effekt på ljudnivån som är ganska hög. Handtaget ger en bekväm, ergonomisk position och handtaget har höjdanpassning, men känns lite instabilt. Stiga Turbo har rejäla hjul och tar sig därför fram bra även i tuffare vegetation.

Drift: El.

Effekt: 1,6 kW.

Klippbredd: 39 cm.

Klipphöjd: 21-60 mm.

Vikt: 17 kg.

pris: 1 850 kronor.

info: stiga.se, 0140-677 00.

 


9. Viking ME 340

Mjuk klippning

Omdöme: Vikings lilla ­elgräs­klippare ser ut som en ­leksaks­modell, men ger efter några klippningar ett moget intryck. ­Arbetsljudet är ­behagligt dämpat. Klipphöjden kan endast justeras genom att först skruva av hjulen, och handtaget kan inte ändras på höjden. Begränsad uppsamlingsvolym.

Drift: El.

Effekt: 0,9 kW.

Klippbredd: 33 cm.

Klipphöjd: 25-57 mm.

Vikt: 11 kg.

pris: 1 500 kronor.

info: stihl.se, 0302-248 00.

 

 Bensingräsklippare 

Välj miljövänliga

Bensingräsklipparen finns i en mängd olika varianter och storlekar. De har bra kapacitet, men kräver kontinuerligt underhåll. För bättre miljö rekommenderar vi alkylatbensin som släpper ut 90 procent färre hälsofarliga ämnen jämfört med vanlig bensin. Använder du en gräsklippare av mulchermodell, som kräver täta klippningar, kan det bli stor skillnad på utsläppen under en sommar.

 

Handgräsklippare

Ger bäst motion

Gräsklipparna som är handdrivna kostar ingenting i drift och ger nyttig motion. Dessutom är de snälla mot miljön och grannarna. De sprider inga andra lukter än doften av nyklippt gräs och de flesta modeller har låg ljudnivå. En handdriven klippare räcker långt om inte gräsmattan är alltför stor eller kuperad. Ingen tid behöver läggas på service, tankning eller laddning. Även vid en större gräsmatta kan en handjagare vara användbar för att komma åt under buskar.

 

Elgräsklippare

Fri från avgaser

Det finns tydliga för- och nackdelar med elektriska gräsklippare jämfört med bensinklippare. Förutom att elklipparen är fri från avgaser låter den mindre, vilket gör det trevligare att klippa både för dig själv och för grannarna. En annan fördel är priset och köpet av en bra elgräsklippare behöver inte bli dyrt. Du slipper hålla reda på någon sladd och kan köra så länge det finns "bränsle" i batteriet.

 

Fyra tips!

1. Om du bor i områden med naturligt låga pH-värden kan du kalka gräsmattan. Vänta sedan ett par veckor innan du gödslar. Gödsla när det regnar, jordtemperaturen bör ha stigit till cirka 7 grader, då börjar gräset växa.

2. Klipp inte för kort i början. Ställ in klipparen på 4-5 centimeter. Tänk på att i en "snaggad" gräsmatta trivs mossa och ogräs.

3. Har du fula fläckar i gräs-mattan efter vintern kan du blanda planteringsjord eller toppdressjord med gräsfrön. Kratta ut blandningen jämnt över fläckarna, minst två centimeter högt. Packa jorden och vattna.

4. Ta så mycket ogräs du kan nu i vår, det har du igen sen. Maskrosorna är lätta att få upp nu. Men många "ogräs" som teveronika, bellis, brunört med flera gör sig bra i gräsmattan. Gilla dem!

 

Så gjorde vi testet

Smartson har testat 3 gräsklippare­ vardera i kategorierna bensin, el- och handdrift. Totalt nio modeller­. Gräs­klipparna har betygsatts efter kriteri­erna ­kvalitet, kapacitet­, funktione­r, design­ och prisvärd­e. ­Priserna är cirka­priser och m­axbetyget 5.