Studentpresenterna du helst av allt vill glömma

Hur många kommer egentligen ihåg vad de fick i studentpresent?

Ligger de och samlar damm i någon låda, eller finns de ens kvar?

Här är studentpresenterna du garanterat inte rört sedan studenten!

 

Läs artikeln med glimten i ögat!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Foto: Montage Shutterstock/Lasse Åberg-glas från Cervera

1. Lasse Åberg-glas och clownglas


Lasse Åbergs glas med Disney-figurer och Orrefors färggranna clownglas med ränder, prickar och stjärnor, var de hetaste glasen man kunde ha för... låt säga ganska många år sedan. Men då först när man skaffade en egen lägenhet. Och hur många gjorde det direkt efter studenten? Var det något boende så var det ett rum i studentkorridor, och inte släpade man med sig glas med Musse Pigg på, eller namn som clown, dit? Förmodligen hamnade de i en kartong i föräldrarnas förråd och ligger kvar där ännu. Men testa att sälj på auktion! Clown-glasen kan i alla fall vara värda några tusenlappar.

LÄS MER: 10 värdefulla saker som du önskar att du aldrig gjort dig av med

Foto: Skärmdump Tradera

2. Samlingsmynt


I alla tider har människor samlat på olika saker. Både av rent intresse, som tidsfördriv eller för att man tror att det ska generera i pengar så småningom. Det intressanta är när andra människor gav en saker att "samla på", utan att man visat något som helt intresse. Det här med myntsamlingar var en sådan. Blev de ens värda något? Intresset på Tradera verkar i alla fall lamt. Kanske snyggast att rama in och hänga på väggen.

LÄS MER: Döstäda: 8 saker du kan slänga nu – så dina barn slipper

Foto: Bukowskis

3. Måsen kaffeservis


Det var på den här tiden när det finaste som fanns när gästerna kom på fika var att bjuda på hembryggt kaffe, i fin kaffeservis som alltid bestod av jättesmå kaffekoppar. Dessutom med ett fat under. Men fika?! I så små muggar. Och hemma hos någon? Gör man sånt fortfarande? Har du Måsen servis kvar, prova sälj den på auktion, där kan du få en liten slant. Det var ändå en av de mest kända serviserna som på 1950-talet utnämndes till Danmarks nationalservis.


Foto: Shutterstock

4. Manschettknappar


Man brukar säga att manschettknappar är ett måste i varje modemedveten mans (!) garderob. De är nödvändiga till skjorta med dubbel manschett, men många skjortor med enkel manschett har också ett extra knapphål utifall man skulle vilja bära manschettknappar. Men ville man verkligen som artonårig kille ha det när det man såg framför sig var tågluff, lumpen och festande på nattklubb hela sommaren?


Foto: Shutterstock

5. Silversljusstakar


Visst, levande ljus är både mysigt och trevligt. Men vid studenten när sommarljuset förgyller såväl morgnar som kvällar är det nog det sista vi tänker på. Hur många hade ens ett eget hem vid den här tidpunkten – de flesta bodde väl fortfarande hemma? Och ofta var de inte ens särskilt billiga heller. En flaska champagne hade stått högre upp på önskelistan just då.

Foto: Shutterstock

6. Stiftpennor i ask


Det var på den tiden när vi fortfarande skrev mest med pennor. Och de finaste pennor man kunde ha då var av märket Ballograf. I en vacker ask, en blyerts- och en bläckpenna, och gärna med sitt namn ingraverat. Men på studenten? Hur mycket orkade man ens tänka på att skriva, efter tre års slit? Då såg man bara fram emot ledigheten. Och sen? Skriver någon med penna i dag?

LÄS MER: 15 prylar som bevisar att du börjar bli gammal

Foto: Shutterstock

7. Samlingsbestick


Återigen detta med att andra talar om vad man ska samla på. Bestick av olika märken eller i silver kan ju vara bra att ha någon gång i framtiden, kanske. Men att bara ge några delar, vilket gör att man "tvingar" den som fått dem att lägga sina surt förvärvade studentpengar på att köpa fler, vad är det liksom?


Foto: Shutterstock

8. Inbunden lexikonserie


Ja, detta är ju det roligaste av allt. Dessa lexikon från A till Ö, fint inbundna, som alla vuxna hade stolt i sina bokhyllor. Men det var ju långt före internets tid också. Dekorativa, ja visst, men har någon som fått dem ens tittat i dem? För att inte tala om alla år man flyttat runt som student och ungdom, att släpa på dessa betongblock gick ju bara bort.

Foto: Fotolia

9. Linnedukar och virkade dukar


Linnedukar och virkade dukar och sängöverkast var något som ansågs fint att få till sin brudkista förr i tiden. Men finns det någon som ens använder dukar på borden i dag? De måste ju bara tvättas (för hand så klart!) och därefter strykas. Kunde ungdomar ens sånt förr?


Foto: Bokstugan.se

10. Sång- och visbok


Hur tänkte man här? När man inte gillar att sjunga, är helt tondöv, och inte ens är intresserad av sånger och visor på det sättet. Men det var, tro det eller ej, faktiskt både en och annan som fick en sådan här sångbok av någon släkting när det begav sig. Frågan är, hur många har den kvar i dag? Tveksamt om du för en krona för den på loppis ens.

LÄS MER: Döstäda: 8 saker du kan slänga nu – så dina barn slipper

LÄS MER: Tips på studentpresenter – som garanterat uppskattas

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande