ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Studenten – allt du vill veta inför din stora fest

Redo för studentfirande!

Redo för studentfirande!

1/2

Foto: Per Magnus Persson

Studenten är en lycklig dag för många.

Studenten är en lycklig dag för många.

2/2

Foto: Colourbox

Studenten – allt du vill veta inför din stora fest

Studenten är en stor dag för många.

Samtidigt ska det ordnas med studentskiva, studentplakat, studentkläder, studentmössa – och inte minst studentpresenter.

Här är allt du behöver veta om den stora dagen – studentdagen.

STUDENTPRESENTER

Vanliga presenter som brukar delas ut på studentskivan är smycken, pengar, presentkort, blommor med lyckönskningskort samt nödvändiga saker till den dagen då studenten flyttar hemifrån.

 

LÄS OCKSÅ: Studentpresenterna som ungdomarna vill ha

 

STUDENTPLAKAT

  • Studentplakatet är en av de viktigaste sakerna du som förälder måste komma ihåg att ordna. Skylten ska inte bara vara rolig och väcka nostalgiska minnen till liv. Den ska också göra det lättare för den nyblivna studenten att hitta sina anhöriga i vimlet på skolgården.
  • Studentskylten kan vara egengjord eller beställd. Det klassiska studentplakatet innehåller studentens namn och klassbeteckningen samt en glad och/eller komisk barndomsbild.
  • Vanligaste måtten på studentplakat är 50x75 centimeter eller 50x70 centimeter. Barndomsbilden brukar vara 30x40 centimeter.
  • Ett studentplakat brukar kosta mellan 100 - 350 kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Studentpresenterna du helst av allt vill glömma

STUDENTSKIVA

  • Efter den gemensamma kortegen vidtar vanligen en fest för studenterna, ofta i hemmet och var och en för sig. Ingredienserna brukar vara mingel, buffé, diverse drycker samt tårta och tal.
  • Det går bra att göra kycklingspett i förväg och servera med olika goda tillbehör som sallad, olika kalla såser, ägghalvor, skinkrullar och potatissallad samt något gott bröd. Ett tips är att skära i några jordgubbar i salladen, det blir en fräsch somrig smak och fin dekoration. Det går även bra att göra olika pajer ett par dagar innan som kan värmas på inför bjudningen. Pajer blir oftast ännu godare om de får stå i kylen någon dag så att smakerna kommer till sin rätt. En populär tårta i detta sammanhang är utformad som en studentmössa.
  • Använder ni plastglas till dryckerna så köp gärna plastglas med fot. Då känns det festligare.
  • Studentskivan ska dekoreras i vackra färger. Att ha blågult tema i dukningen – allt från ballonger, girlanger, servetter och sugrör – är populärt. Använd stickers till inbjudningskort, sånghäfte och gästbok.
  • På inbjudningskortet ska det stå tid, plats samt kanske en vägbeskrivning. Det räcker.

 

Här hittar du härliga recept till studentbuffén:

Massor av härlig buffémat

Goda röror till buffén

Ostpaj – supergott på buffén

 

STUDENTFLAK

På många orter i Sverige anordnas studentkorteger eller studenttåg efter utspringet. Kortegen kan köras fram på traktorer med släp, bilar, motorcyklar eller lastbilar – så kallade studentflak. Dessa flak kan innehålla upp till 50 personer.

Ofta smyckas studentflaken med björkris, ballonger, och lakan med klassnamn, roliga och bisarra texter och slogans.

Musik på hög volym, tjoanden samt drickande av allehanda drycker är annat som hör studentflak till.

 

STUDENTBAL

Studentbalen är en högtidlig tillställning som brukar hållas kvällen innan studenten ska tas. Balkläderna är dyra att köpa och hyrs därför för det mesta. För killarna gäller frack eller smoking. För tjejerna lång balklänning. För dem som går i par är det vanligt att matcha sina kläder. Killen kan till exempel ha en näsduk i liknande färg som tjejens klänning. Kostnaderna för att hyra balkläder brukar vara mellan 1 500 - 2 000 kronor.

 

STUDENTKLÄNNINGAR OCH KLÄDER

Studentdagen är en dag att klä upp sig. För killarna gäller kostym, oftast mörk eller svart. På tjejerna är det vanligast med ljus klänning, mestadels vit. Killarnas kläder är generellt något dyrare än tjejernas och brukar kosta mellan 2000 kronor och 3000 kronor.

 

STUDENTMÖSSA

Den karakteristiska skärmmössan är ett måste för en student. Det är den som signalerar studentens status. På vissa webbshoppar är det möjligt att designa sin egen studentmössa. Det finns annars flera olika studentmössor att välja bland. Den vanligaste studentmössan är Uppsalamössan med blågult foder. Andra studentmössor är Lundamössan, Skånemössan, Sverigemössan, Nordenmössan och Sveamössan. En studentmössa brukar kosta cirka 300 kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Nostalgi – sakerna som får oss att sakna barndomen

 

STUDENTUTSTYRSEL

Blågula band att hänga runt halsen och ha lustiga saker i är mycket populära. Från banden hänger allt från blommor och nallar till små champagneflaskor. Ballonger är ett annat populärt studenttillbehör. De kan till exempel fästas på studentplakatet, firarfordonet och/eller piffa upp på studentskivan. Blombuketter är också ett alternativ.

 

STUDENTUTSPRINGET

När avslutningsceremonin med betygsutdelning inne i skolan är slut sker det så kallade utspringet. Studenterna rusar - ofta i jublande glädjeyra – ut på skolgården där släkt och vänner med plakat väntar för hyllande och gratulationer. Det vinkas, hurras och ropas.

 

STUDENTSÅNGER

De vanligaste studentsångerna är "Studentsången" med musik av prins Gustaf (1827-1852) och text av Herman Sätherberg (1812-1897) samt "För vi har tagit studenten", till musik av den franska folksången "Marlbrough s´en va-t-en guerre". Den förstnämda sången inleds med klassiska raden "Sjungom studentens lyckliga dag" och brukar sjungas på skolan under studentdagen. "För vi har tagit studenten" sjungs och skrålas mycket på studentflaken.

 

LÄS OCKSÅ: Student – då måste du göra desssa saker nu

 

STUDENTHISTORIA

Fram till 1968 hette evenemanget studentexamen. Det berodde på att studenterna var tvungna av avlägga en examen på studentdagen. Den som inte klarade provet hade heller inte tagit studenten och fick smita ut bakvägen när alla klasskamraterna firade sin studentexamen på skolgården med släkt och vänner.

Efter bilkortege (oftast med en student i varje bil) väntade sedan festligheter, oftast i hemmet.

Efter avskaffandet av studentexamen 1968 förekom inga festligheter kring studenten under många år. Det var först efter gymnasiereformen 1994 som studenten började firas ordentligt igen.

 

Källa: studenttider.n.nu, studenten2015.se, pandurohobby.se, vett-och-etikett.com, activecatering.se, studentprylar.com

 

LÄS OCKSÅ:

Relaterat