Passa på att njuta av studentlivet medan du fortfarande kan!
1 av 2: Passa på att njuta av studentlivet medan du fortfarande kan! Foto: Ferran Traité Soler / FERRAN TRAITé SOLER
När det tar slut kommer massor av ”förmåner” att gå förlorade.
2 av 2: När det tar slut kommer massor av ”förmåner” att gå förlorade. Foto: Hans Christiansson / COPYRIGHT 2016 HANS CHRISTIANSSON, ALL RIGHTS RESE

Student? Då måste du göra de här sakerna nu!

Passa på att njuta av livet som student, så länge det varar.

När det tar slut kommer massor av ”förmåner” att gå förlorade.

Här är 10 saker som du måste passa på att göra som student!

1. Det är okej att vara snål

Var snål, alla kommer att ha förståelse. "Jag är ju bara fattig student”, funkar alltid. De som jobbar kommer att betala för dig. Eller så hänger du på sunkpubar där ölen är nästintill gratis. Och du behöver inte skämmas. Njut! Du kommer aldrig ha så billiga utekvällar igen.

I arbetslivet: Här betalar man för sig själv, alltid. Oftast förväntas man till och med bjuda andra.

Foto: GETTY IMAGES

2. Kom märkbart bakis till skolan

Du fick ju bara en sån där ”feeling” på puben, och att spontanfesta en måndag är ju bara ”sååå roligt.” På med solbrillorna bara, fyll väskan med vätskeersättning och Alvedon, ta dem synligt och berätta högt och ljudligt för studiekompisarna om allt som hände kvällen innan.

I arbetslivet: Inte lika uppskattat att lukta gammal fylla på kontoret. Inte heller speciellt statushöjande. 

LÄS OCKSÅ: Studenten – alla tips du behöver inför det stora firandet

3. Skryt om att vara opåläst

Att komma till skolan och skryta om att du inte har läst på någonting eller gjort det du skulle ha gjort kan i vissa kretsar anses coolt. Dessutom går det att hämta igen, tänker du.

I arbetslivet: Ingen bra idé alls. Speciellt inte på kundmöten, eller så din chef hör det. Risken finns att du får se dig om efter ett annat jobb.

4. Slipp klädångesten

Du får klä dig hur du vill och tar det för givet (”är det något fel med mjukisbyxor, eller?”). Tentaveckorna kan till och med bli riktigt sunkiga.

I arbetslivet: Glöm det. Nu är det strikt klädkod som gäller, om du vill bli respekterad och ha jobbet kvar vill säga.

Foto: GETTY IMAGES

5. Kom för sent/inte alls

Du vaknar inte för att du är för trött, eller kanske till och med bakis på grund av korridorfesten kvällen innan. En skippad föreläsning är ingen föreläsning, tänker du. Och att ”gå upp sju VARJE morgon är ju omänskligt.”

I arbetslivet: Här förväntas du vara på plats samma tid varje dag. Oftast mellan klockan 8.00 och 9.00. Punkt. 

LÄS OCKSÅ: 15 saker du måste ha i ditt hem innan du fyller 30

6. Spendera halva inkomsten på kaffe

Kaffe är varje students överlevnadsdryck. Och med den lilla ”inkomst” du har blir det lätt halva den som går åt till kaffe.

I arbetslivet: Skulle du spendera halva din lön på kaffe skulle du förmodligen dö av koffeinförgiftning, och inte ha råd med övriga räkningar (tro mig, de kommer i mängder!). På jobbet får du dessutom garanterat gratis kaffe! Se där, något som är bättre i alla fall.

7. Uträtta ärenden när du vill

Ärenden, oavsett vilka, inga problem, dem gör du när det passar (det vill säga när du VILL). Och tvättar, och slappar, liksom allt annat. Stå i kö till systemet eller i mataffären? Det har du väl aldrig gjort; ”varför det, man styr ju sina dagar själv”.

I arbetslivet: Chocken när du inser att alla andra ska uträtta ärenden under samma tid, det vill säga efter klockan 17.00. Det är bara att inse: köer kommer du att få stå ut med så länge du har ett jobb. Det är inte så populärt att springa till systemet eller att handla mat på arbetstid.

Foto: GETTY IMAGES

8. Hyresfria månader

Bor du i studentkorridor eller annan studentlägenhet slipper du oftast betala hyra på sommaren. Något annat är otänkbart, ”vaddå- betala hyra när man är ledig?”

I arbetslivet: Försök at ta upp med din hyresvärd/bostadsrättförening/bank att du vill slippa betala hyra när du har semester...

9. Resa billigt

Tågluffa, bo utomlands, ta ströjobb, utnyttja studentrabatter, leva enkelt. Passa på! Så här billigt kommer du aldrig mer kunna ha det när du reser.

I arbetslivet: Rabatterna är slut, och det passar sig inte att bo som en ”luffare” längre. Och tro mig, dina krav kommer att förändras med åldern. Det blir DYRT att resa som vuxen.

10. Okej med skräpmat

Som student är det helt okej att leva på nudlar och äta på Mc Donalds. ”Nyttig mat är dyrt” som du brukar säga, och ”vem har tid att laga mat när man måste plugga?”.

I arbetslivet: Nu är det dagens lunch som gäller, om du inte lagar din egen matlåda och tar med. Och att äta sunkmat är ”så omodernt”.

LÄS OCKSÅ: 10 studentpresenter som garanterat uppskattas

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande