1 av 5 Foto: Bukowskis Bukowskis
2 av 5
3 av 5: <strong>3 SAKER SOM PASSAR TILL STRINGHYLLAN<br><br>Nyproducerad. </strong>Kopp och tallrik i dekoren Berså formgiven av Stig Lindberg, 765 kronor, Gustavsberg.
4 av 5: <strong>3 SAKER SOM PASSAR TILL STRINGHYLLAN</strong><br><br><strong>Papperslampa.</strong> Lampa, 999 kronor, Bloomingville.
5 av 5: <strong>3 SAKER SOM PASSAR TILL STRINGHYLLAN</strong><br><br><strong>Porslinsask.</strong> Ljusgrön ask i glaserad, vit stengodsmassa, 275 kronor, design av Jonas Lindholm, Mimmi Staaf möbelmakeri.

Stringhylla – så känner du igen en äkta!

Stringhyllan började med ett diskställ och slutade med ett hyllsystem. I dag är Nisse och Kajsa Strinnings stringhylla en av våra mest älskade designklassiker.

Stringhyllan sägs vara den svenska möbel som har sålts mest i Europa. Allt tog sin fart i början av 40-talet när Nisse Strinning designade diskstället "Elfa" i plastbelagd ståltråd. Diskstället blev en framgång och utvecklades så småningom till trådbackar, sopkorgar och, till slut, klassikern som Strinning är mest känd för: stringhyllan.

Exporterades världen över

Idén om hyllan fanns redan när Bonniers folkbibliotek och Svenska slöjdföreningen utlyste en tävling 1949. De eftersökte en bokhylla som kunde sluka de lågprisböcker som Bonniers sålde. Paret Strinning vann tävlingen med sin lätta hylla i plastöverdragen ståltråd och hyllplan i trä. Hyllan var flexibel med flyttbara hyllplan.

Stringhyllan blev en omedelbar succé som så småningom exporterades till hela världen. Under 50- och 60-talet utvecklades hyllan till ett stort hyllsystem. Nu kunde man bygga ut med både vägghängda och golvstående gavlar i olika storlekar och med bland annat vitrinskåp, sekretär och tidningshylla.

Eftertraktat med stringplex

Försök gjordes 1953 med gavlar i perforerad plåt vilket ledde fram till gavlar i plexiglas, Stringplex. Stringplex blev dyr att tillverka och tillverkningen lades snabbt ner, men i dag är modellen en av de mest eftertraktade Stringprodukterna.

Det går att hitta begagnade stringhyllor för några hundralappar. Men det finns också gott om kopior. En äkta stringhylla känns igen på att hyllorna hängs upp med mässingsgångjärn.

NISSE OCH KAJSA STRINNING

Nisse Strinning (1917-2006) föddes i Kramfors, växte upp i Örnsköldsvik och tog studenten i Sundsvall. Kajsa Strinning (1922-) växte upp i Örnsköldsvik. De båda träffades på arkitektutbildningen på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm i början av 1940-talet. De samarbetade under många år om sina produkter. Samarbetet var en ständigt pågående diskussion där deras formspråk smälte samman. Kajsa var den som ritade deras idéer. Efter succén med stringhyllan flyttade paret till Schweiz. De fick uppdrag i hela Europa, på möbelfabriker som Casala, Deutsche String och Grytthyttan.

3 SAKER SOM PASSAR TILL STRINGHYLLAN

Nyproducerad. Kopp och tallrik i dekoren Berså formgiven av Stig Lindberg, 765 kronor, Gustavsberg.

-

Papperslampa. Lampa, 999 kronor, Bloomingville.

-

Porslinsask. Ljusgrön ask i glaserad, vit stengodsmassa, 275 kronor, design av Jonas Lindholm, Mimmi Staaf möbelmakeri.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!