Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Att samla vänner och familj kring ett kul sällskapsspel är ett härligt sätt att umgås på. Är spelet roligt kan det bli en riktig succé!
Foto: Getty Images / E+
2 AV 2
Se vilka spel som är roligast i testet nedan!
Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Stort test! Här är årets bästa och sämsta sällskapsspel

Samla familj och vänner kring ett roligt sällskapsspel – väljer du rätt kan det bli en riktig succé! 

Vi har testat massor av nya sällskapsspel och partyspel. Kolla in vilka vi tycker är roligast och se vilket du tror skulle passa dig!

LEVA&BO Redaktionen

Vill du ha tips på spel som passar barn och familj? Här hittar du vårt stora test av barn- och familjespel! 

SÅ GICK TESTET TILL

Alla spel har testats enligt spelets regler, av så många spelare som spelet anger. Spelen är testade av olika personer, men av rätt målgrupp för respektive spel.

Omdöme:

5 = världsklass

4 = mycket bra

3 = bra

2 = godkänt

1 = ej godkänt

MIG 0-100 – Lättspelat kunskapsspel där alla kan vara med

Beskrivning: Kunskapsspel (M.I.G). Ålder: 14+. Antal spelare: 2-6. Kategori: Vuxen eller familj med äldre barn. Speltid:  Från 15 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Kunskapsspel där svaret alltid är 0-100. Alla svarar och närmast vinner.

Omdöme: Alla kan vara med och spela, kan man inte så chansar man. Frågorna har en vid bredd och som alltid med MIG-spel är de perfekta till resan då det inte finns någon spelplan. Plus för att det finns flera olika sätt att spela på, så man kan variera!

BETYG: 4 

Spela mera: Vin – Mysigt sällskapsspel till middagen

Beskrivning: Frågespel/kunskapsspel (Nicotext). Ålder: Vuxen. Antal spelare: 2+ Kategori: Frågespel/kunskapsspel. Speltid: Cirka 20 minuter.

Cirkapris: 100 kronor (Går inte att prisjämföra på Prisjakt)

Om spelet: Frågespel med frågor som vilken druva som är kungen av druvor, vilket öl som bryggs av munkar eller i vilket land som det konsumeras mest kaffe i världen. I Spela mera: Vin släcks kunskapstörsten med 400 underhållande frågor om vin, öl, drinkar och annan dryck. Förutom en hejdundrande spelkväll utlovas man också att lära sig mer om drycker från världens alla hörn.

Omdöme: Vi som spelade är både vin- och ölintresserade men inte superkunniga. Vissa av frågorna var på en ganska enkel nivå för oss, men det fanns en hel del att lära sig. Det är något riktigt trevligt med ett sällskapsspel som är enkelt att spela, kräver noll förberedelser och där man lär sig något samtidigt som man har roligt. Trevligt skrivna svar, en bra present som kan passa flera olika kunskapsnivåer. Mysigt att göra vid middagsbordet.

BETYG: 4 

You crash the game – Perfekta spelet för hockeyälskare

Beskrivning: Frågespel. Ålder: 14. Antal spelare: 2-5. Kategori: Vuxenspel. Speltid: 30-45 minuter.

Pris: Cirka 289 kronor.

Om spelet: 660 frågor i fem kategorier. Bara färgtärning och litet protokoll behövs (som ett MIG). 

Omdöme: Här är spelet för dig som kan allt om NHL, svensk hockey och oförglömliga ögonblick. Perfekt för hockeykompisarna före, efter eller under matchen på tv. Mycket bra frågor, tillräckligt svåra för äkta hockeyfantasten. Vem vet till exempel vilken klubb Bobby Clark var lagkapten i 1972-1984? Eller vilken målvakt som förknippas med tacos? Kul att det är svårt, och att frågorna ger tillfälle för skönt hockeysnack. 

BETYG: 4 

Musik i kubik – Kul för den musikaliske

Beskrivning: Fest och sällskapsspel (AnvändbartLitetFöretag). Ålder: 15+. Antal spelare: 4-8 i lag. Kategori: Familj/Vuxen. Speltid: 30 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Det är enkla regler: Antingen ska du kasta tärningarna och sjunga - eller säga - en låt kopplad till symbolerna. Eller så ska du svara på frågor kopplade till musik. Ett steg per rätt och först i mål vinner.

Omdöme: Det går åt många minuter till skrattanfall och psykningar – men det är ojämnt: lätta frågor men omöjliga uppdrag gör att stämningen blir frustrerad och vi fick ändra reglerna för att bli klara. Det kan så klart ha att göra med speltestarnas brist på musikalitet, ”men vi kan ju musik” slår en av oss fast. Plus att man inte måste sjunga!

BETYG: 3

Politiskt inkorrekt – Humor utan gränser

Beskriving: Vuxenspel (Vennerød Forlag AS). Ålder: 18+. Antal spelare: 4–12.

Speltid: 20–60 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Ett kortspel där du får skämta om allt som annars är förbjudet. Rekommenderas (av tillverkarna själva) att användas i kombination med alkohol. Här finns inga rätta eller felaktiga svar, domaren avgör vem som levererar det roligaste svaret med hjälp av spelkorten.

Omdöme: Lätt att lära sig och ett roligt inslag som livar upp förfesten – om du tycker att det är okej att skämta om judar, våldtäkt och droger. Om inte finns risken att spelet slutar i att någon undrar vem av de andra deltagarna som är rasist.

BETYG: 3

Leif GW Persson GW:s brott – En fängslande jakt i den undre världen

Beskrivning: Strategi/underhållning. Ålder: Från 10 år. Antal spelare: 2-5. Kategori: Ungdom/vuxen. Speltid: Cirka 50 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Ett strategiskt spel som aktiverar hjärnan, både för den som har rollen som Leif GW men också för de spelare som agerar brottslingar. Men vem överlistar egentligen vem?

Omdöme: Det var svårt att komma i gång, reglerna var otydliga och man fick läsa flera gånger för att förstå hur spelet skulle sättas upp och hur man därefter skulle gå tillväga. Men när man väl listat ut det så bjöd spelet på en hel del trevlig hjärnaktivitet och även lite skratt.

BETYG: 3

I Know – Drömspel för en gambler

Beskrivning: Sällskapsspel med frågekort, marker och bräde.  Ålder: 12+. Antal spelare: 2-6. Kategori: Familjespel. Speltid: Cirka 25 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Frågespel där du kan spela om vem som vet mest. Tror du din medspelare klarar frågan, eller inte. Satsa på rätt eller fel svar och du kan vinna spelet tack vare att du vet vad andra vet.

Omdöme: Likt många nya spel tar det en stund att sätta sig in i regler och upplägg. Inte komplicerat när man är i gång men möjligen en ingrediens för mycket. Roligt uppbyggt med frågor, svarsalternativ och möjlighet för alla att vinna poäng på allas frågor. Fungerar att vara enbart två spelare men roligare om man är fler och i olika åldrar. För den som gillar att gambla, och tror sig ha koll på sina medspelares kunskaper, kan det här spelet vara rena drömmen, eller sluta i mardröm. 

BETYG: 3 

Rackare 2 – Partyspel – även för stora sällskap

Beskrivning: Festspel (Ninja print). Ålder: 14+. Antal spelare: 3-20 Kategori: Vuxen. Speltid: Minst 30-60 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Festspel med 600 spelkort i två färger (svarta för ordet och vita för meningen). Spelet går ut på att sätt in ord i ofullständiga meningar på ett underhållande sätt. Roligast mening får poäng. Föst till 10 vinner och får titeln "en riktig liten rackare".

Omdöme: Bra med ett spel där man kan vara så många som 20 pers. Då är det ett riktigt partyspel.  Men hur kul är det att hitta på halvsnuskiga och fåniga meningar? Rätt tjatigt tyckte testgänget. Plus för den lilla resekartongen som följer med Rackare.

BETYG: 2

Fotbolls-MIG – För lätt för fotbollsfantasten

Beskrivning: Frågespel om fotboll (MIG). Ålder: 15+. Antal spelare: 2-5. Kategori: Vuxen. Speltid: Minst 20-50 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: 380 frågor om fotboll i olika kategorier, svensk fotboll, internationell fotboll, stjärnor, VM och blandat.

Omdöme: Roligt med nya aktuella frågor. Superenkla regler och litet spel som är lätta att ta med. Alldeles för lätt för den riktiga fotbollsfantasten. Och vem ska då spela?

BETYG: 2 

Let’s play: Inte för en miljon – Vill inte spela igen, ens för en miljon

Beskrivning: Fest och sällskapsspel (Tactic). Ålder: 15+. Antal spelare: 3-6. Kategori: Vuxen. Speltid: Från 20 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: En deltagare läser upp frågor med situationer som ”Hur mycket ska du ha för att byta kön?” eller ”…dricka en halvliter ketchup?” De andra ska gissa hur mycket betalt deltagaren skulle ta. Har man rätt får man pengar och först till en miljon vinner.

Omdöme: Spelet känns ogenomtänkt och situationerna ofta bara så absurda att det kändes löjligt. Kanske är det roligare för 15-åringar som eventuellt tycker att prutta offentligt skulle vara hemskt. Det är roligare att bara prata, om vad som helst.

BETYG: 1

LÄS MER: Bästa nya spelen 2019 – stort test 

LÄS MER: Ännu fler spel! Här hittar du tidigare års speltest!

LÄS MER: 10 nostalgiska sällskapsspel vi aldrig glömmer