1 AV 2
Att samla familjen kring ett kul sällskapsspel är ett härligt sätt att umgås på.
Foto: Getty Images / E+
2 AV 2
Många spel lockar till spelglädje – se vilka i vårt test nedan.
Foto: Getty Images / E+

Stort test! Här är årets bästa och sämsta barnspel

Att samla vänner och familj kring ett kul sällskapsspel är ett härligt sätt att umgås på. 

Vi har testat massor av spel, allt från roliga barnspel för de allra minsta barnen till kluriga frågesporter för vuxna.

Kolla in alla våra favoriter och se vilket du skulle gilla bäst!

LEVA&BO Redaktionen

Vill du ha tips på spel som passar äldre barn och vuxna? Här hittar du vårt stora test av party- och sällskapsspel! 

SÅ GICK TESTET TILL

Alla spel har testats enligt spelets regler, av så många spelare som spelet anger. Spelen är testade av olika personer, men av rätt målgrupp för respektive spel.

Omdöme:

5 = världsklass

4 = mycket bra

 3 = bra

 2 = godkänt

 1 = ej godkänt

Bamse aktivitetsspel – Spännande och lockar fram teaterapan i dig

Beskrivning: Aktivitetsspel för barn (Kärnan). Ålder: 3+ Antal spelare: 2-4 Speltid: Cirka 15 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Gör olika rörelser och ljud och vinn brickor till din aktivitetsmätare med fyra Bamse-karaktärer. Den som först fått ihop fyra brickor vinner. 

Omdöme: Ett väldigt lätt, roligt och charad-liknande spel som testfamiljen vill spela en gång till direkt. Gå som en elefant, gal som en tupp, slingra dig som en orm. Även små barn fixar uppdragen – utmaningen ligger snarare i att våga släppa fram teaterapan inom sig.

Vargen dyker upp titt som tätt och norpar spelbrickor av alla. Därmed tar det längre tid att samla ihop samtliga brickor med Bamse, Lille Skutt, Brummelisa och Skalman och efter ett tag försvinner den värsta tävlingshetsen. 

Aktiviteterna framkallar en spelglädje som smittar av sig. Flera gånger brister motspelare spontant ut i lejonvrål, skidåkning och dans. 

BETYG: 5

Nummer Ninja – Mästerligt mys med mattematch

Beskrivning: Barn- och mattespel (WoW). Ålder: 7-12 år. Antal spelare: 2-4. Kategori: Barn. Speltid: Cirka 30 minuter

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Genom att lösa matematiska utmaningar kan spelets ninjor ta sig allt närmare målet - att befria den gyllene draken. Och det går att stoppa motståndarna med fotbojor.

Omdöme: Alla tycker inte matte är kul - men med det här spelet lär de flesta barn sig en hel del. Utan att egentligen tänka på det. Två olika svårighetsnivåer gör att barn i olika åldrar kan vara med. Även vuxna, det är bra att fräscha upp sina mattekunskaper och eftersom den svårare nivån spelas med ”sämre” tärningar blir det alltid jämnt ändå.

BETYG: 5

Photosynthesis – Oväntat mångsidigt spel om fotosyntes

Beskrivning: Strategispel. Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: Cirka 45 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Om spelet: Photosynthesis är precis vad det låter som ett brädspel om fotosyntes. Kanske låter lite smalt som spelidé, men sättet det är utformat på gör det tillgängligt för de flesta typer av brädspelare.

Omdöme: I spelet så konkurrerar du mot övriga om att få så pass bra utdelning av solljus som möjligt. Lättare sagt än gjort då inte bara motståndarna träd kommer mellan, men även att solen rör sig även runt spelplanen för varje runda så det gäller att planera rätt för framtida rundor också. Under fotosyntesfasen så får du poäng baserat på om ditt träd är i skugga eller inte, något som kan påverkas ännu mer när träd av varierande höjd kommer ut på spelplanen. I den här fasen räknar varje spelare helt enkelt ut hur många av sina träd som inte är påverkade av skugga och samlar in så många poäng baserat på trädens höjd. Poängen kan sedan spenderas för att låsa upp fler träd, köpa och placera ut frön eller uppgradera träd på planen. En action du kan göra också, dock endast med dina högsta träd, är att byta ut den mot vinstpoäng. 

Det här med att kunna själv styra sin träduppgradering och köpa frön för vidare plantering bidrar till en spännande strategisk tvist i spelet. Det bidrar verkligen till möjligheten att spela om spelet fler gånger med olika strategier och eftersom det är få komponenter och spelmekaniker att hålla koll på så gör det spelet tillgängligt även för nya brädspelare.

BETYG: 4

Guinness World Records Spelet – Utmanande och kul

Beskrivning: Barn- och sällskapsspel (alga). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-5. Kategori: Barn och familj. Speltid: Cirka 45 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Kasta tärningen och ta dig runt spelplanen genom att svara på frågor om olika världsrekord och tävla mot varandra i 20 olika utmaningar. På tid ska man till exempel snurra mynt, bygga korthus eller skjuta prick med en pingisboll.

Omdöme: Kul och aktivt brädspel som älskas av familjens barn på 9 och 12 år. Att göra challenges/utmaningar ligger i tiden och barnen vet precis hur man flippar en petflaska. Visst är det lite orättvist för vuxna har lättare att klara flera av utmaningarna, som att hålla en ton längst. Men efter att ha åldersanpassat reglerna själva är alla nöjda. Men en av utmaningarna kunde vi inte göra, för vem har 25 stycken mynt hemma nuförtiden?

BETYG: 4

Century: spice road – Strategisk kryddhandel som passar de flesta

Beskrivning: Strategispel (Plan B Games). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-5. Kategori: Familjespel. Speltid: 30-45 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Century är ett strategispel där du ska byta till dig och uppgradera kryddor för att lyckas matcha de åtråvärda poängkorten. Sättet du gör det är att både spela ut kort från din hand och köpa nya från marknaden. Vissa kort gör det möjligt att uppgradera kryddor och det är användbart för att köpa mer eftertraktade kort, men också för att matcha bästa möjliga poängkorten. Det finns inget fast antal rundor i spelet utan spelet tar slut när någon av spelarna plockar sitt femte poängkort.

Omdöme: Ett lagom utmanande strategispel som testar din förmåga att både planera framåt och balansera handel med uppgraderingar – allt för att plocka de bästa poängkorten. Mycket av spelet är just att hitta den där balansen och är du den som gillar att tänka flera turer framåt så är Century: Spice road helt rätt för dig! Spelet är designat så att det alltid finns något du kan göra på din tur som rör spelet framåt och det blir aldrig längre väntan. Varje omgång kan verkligen se annorlunda ut beroende på hur pass bra alla spelare är på att optimera sin kryddhandel. Om du dessutom testat och gillar spelet Splendor så finns det stor chans att du kommer gilla Century: Spice road.

BETYG: 4

MIG Familj – Kul spel för vetgiriga i alla ålder

Beskrivning: Frågespel du tar med dig. Ålder: Vuxna och barn 6-12 år. Antal spelare: 2-6. Kategori: Familjespel. Speltid: Cirka 30 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Frågespel som är minst lika utmanade för barn som för vuxna. Ta dig igenom olika ämneskategorier, bland annat sport, geografi och underhållning, med hjälp av tärningar. Slå MIG, svara rätt och du får ett kryss. Den som klarat alla kategorier först har vunnit.

Omdöme: Roligt och lärorikt spel för hela familjen, eller bara barnen eller enbart för de vuxna. Enkelt och lättbegripligt upplägg och ett bra format som är enkelt att ta med på resan.

BETYG: 4

Babblarna: Kom-hem-spelet – Minsta barnen lär sig spela med Babblarna

Beskrivning: Lekspel för småbarn (Kärnan). Ålder: Från 2 år. Antal spelare: 2-4. Kategori: Barn. Speltid: Cirka 15 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Här finns inga vinnare eller förlorare, alla spelar tillsammans och hjälper Babblarna som tävlar mot varandra. Hos den vinnande babblaren finns gömda djur, som ska hjälpas hem. Barnen får träna på att vänta på sin tur, lära sig nya djur och sätta ihop ord med bild.

Omdöme: Kul med ett spel som riktar sig till riktigt små barn. Som vuxen vinnarskalle kan man dock bli lite irriterad på att det inte finns något tävlingsmoment. Spelplanen, brickorna, tärningen och djurrimmen bjuder in till att hitta på nya roliga regler, vilket gör att spelet lever länge och funkar upp i femårsåldern.

BETYG: 4

Vilket hundkaos Anders Bagge – Roligt för stora och små

Beskrivning: Sällskapsspel (Alga). Ålder: 6+ Antal spelare: 2-4. Kategori: Barn och familj. Speltid: Cirka 20-40 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Älskar du hundar, slå med tärningen och välj din favoritras om du svarar rätt på en klurig djurfråga. Men glöm inte att säga Vov! innan du greppar favvo-jycken. Annars blir du av med en fyrfota vän.

Omdöme: Barnen i testfamiljen älskade spelet direkt. Det var lätt att komma i gång och lätt att tycka om. Plus till djurfrågorna i olika svårighetsgrader som passar både stora och små. Minus för spelpjäserna som alldeles för lätt välter omkull. Särskilt “Anders Bagge”-figurerna som är för höga för sin lilla platfot de står i.

BETYG: 4

Go go eskimo – Roligt och förvånande taktiskt

Beskrivning: Barn- och sällskapsspel (Tactic). Ålder: 7+. Antal spelare: 2-6.  Kategori: Barn och familj. Speltid: Cirka 40 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Spelet med det något ifrågasatta ordet ”eskimo” i titeln spelas i tre ronder. Fisk ska fångas (genom att gå ta sig framåt på ett spelbräde) och säljas. Den som leder i början behöver inte vinna i slutändan. Tur och taktik i bra mix.

Omdöme: Enkelt och roligt. Känns till en början som det hänger för mycket på turen, men då kommer isbjörnstaktiken i spel. Den senare är inte helt självklar för yngre men testpanelens 7-åring ger ändå tummen upp. Stort minus för att alla speldelar hälls tillbaka i lådan efteråt, huller om buller. Klar risk att saker tappas bort efter några användningar.

BETYG: 4

Rackarunge – Enkla regler och mycket skratt

Beskrivning: Sällskapsspel för hela familjen. (Ninja Print.) Ålder: 6+ Antal spelare: Från 3 till 20 Kategori: Familjespel. Speltid: Cirka 30-60 minuter.

Pris: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: En spelare drar ett gult kort med en mening som ska avslutas av medspelarna. Deltagarna får använda upp till 3 av sina rosa kort för att avsluta meningen. Här får du tänka till lite så att du blir vinnare i meningskombinationerna (så att det blir knasigt och roligt). Den som har störst fantasi och roligaste kombinationen på meningen, blir utsedd till en riktig liten Rackare.

Omdöme: Ett kul spel med mycket humor! Här kan det bli hur tokigt som helst och leder till många skratt. Väldigt enkla regler! Det här spelet vill man spela många gånger. För att förstå meningsuppbyggnaderna tror vi att man måste vara minst 10 år.

BETYG: 4

På 5 sekunder Junior – Skrattfest för hela familjen

Beskrivning: Sällskapsspel (Användbart Litet Företag, ALF). Ålder: 6+. Antal spelare: 3-6. Kategori: Barn och familj. Speltid: Cirka 20 minuter

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Svara på en enkel fråga, men du har bara 5 sekunder på dig. Varning för helt tankestopp i hjärnan! Snabb bättre än smart. Rätt svarat tar dig ett steg närmare mållinjen.

Omdöme: Mycket lätt att förstå, men betydligt svårare att klara av. Även denna Junior-version! Passar utmärkt för hela familjen och ger många skratt! Tränar alla i att svara snabbt och de yngre får sig en dos läsövning - utan att de märker det. Extra plus för det stressande ”timglaset”.

BETYG: 4

Dosa – Sportigt och enkelt för inomhusbruk

Beskrivning: Sportigt sällskapsspel (Tactic). Ålder: 9+. Antal spelare: Fler än 1. Kategori: Barn och familj. Speltid: Cirka 15 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Om du gillar att röra lite på dig, kanske spela kubb eller boule, så kan det här sällskapsspelet för inomhusbruk passa dig. Kasta dosan med rätt teknik så kan du även slå de som prickar bättre.

Omdöme: Lätt att kasta, men inte helt lätt att göra en ”mag drop”. Reglerna är enkla och spelet går att göra svårare genom att bara flytta kastgränsen bakåt. Fungerar för sig själv eller kanske som del i en femkamp på släktfesten. Även yngre barn kan vara med, men då bör dyrbara, bräckliga saker flyttas en bit bort.

BETYG: 4

Spela mera! Charader – Triggar fantasin på stora och små

Beskrivning: Charadspel för hela familjen (Nicotext). Ålder: 3+. Antal spelare: 2+. Speltid: Cirka 20 minuter.

Cirkapris: 130 kronor (Går inte att prisjämföra på Prisjakt)

Om spelet: Ett klassiskt charadspel som funkar för gammal som ung beroende på vilken nivå man väljer att lägga sig på. Från en illustration på en katt för de minsta till avancerade ordspråk och talesätt till de med mer livserfarenhet. 

Omdöme: Så enkelt att barn som inte kan läsa kan vara med. De tittar i stället på kortens bilder och försöka gestalta vad de ser.

Äldre barn och vuxna kan välja mellan: charad på två ord, charad på tre ord, ordspråk och talesätt samt kändisar och karaktärer. 

Ett spel som underhåller och triggar såväl fantasi som tankeverksamhet i alla åldrar.

BETYG: 4

Det stora djungelloppet – Roligt och med utrymme för taktiskt rävspel

Beskrivning: Barnspel (Tactic). Ålder: 5+. Antal spelare: 2-4. Speltid: Cirka 20 minuter. 

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Ta dig fram genom djungeln med dina tre lagkamrater: apan, tigern och elefanten. Vägen från start till mål är olika för alla djuren. Den som kommer först i mål med alla tre djur vinner spelet. 

Omdöme: Avancerade regler. Slå med tre tärningar samtidigt men gå bara med en av dina tre spelare åt gången. Din elefant, tiger och apa måste alla korsa floden men på olika ställen.

Men det glömmer man snabbt och dras i stället med i spelglädjen som sprakar kring spelet. Vilken pjäs ska du flytta? Ska din långsamma elefant gå på en fallen palm över ån? Eller ska din snabba apa springa förbi övriga spelare men kanske misslyckas med att trampolinhopp på krokodilens svans till andra sidan?

Att spelare får hoppa extra steg om de hamnar på samma ruta som andra ger ytterligare utrymme för taktiskt rävspel.

BETYG: 4

Magic Maze – Adrenalinpumpande samarbetsspel i tystnad

Beskrivning: Familjespel. Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 1-8. Speltid: Cirka 15 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Om spelet: Ett spel utan tärning i realtid där man samarbetar för att komma framåt i spelet, som går ut på att varje spelare har en uppsättning av specifika färdigheter (exempelvis att spelare ett bara kan flytta karaktärerna åt vänster, spelare två kan flytta karaktärerna åt höger men även teleportera sig). 

Omdöme: Spelreglerna och konceptet är uppbyggt på ett schyst sätt där man börjar med enklare uppdrag (scenarion) och successivt får mer komplexa scenarion att ta sig an. Allt går på tid och man måste hela tiden samarbeta för att fylla på tiden, komma vidare och nå de olika områdena som krävs för att uppfylla olika delmål. Allt sker under absolut tystnad, enda sättet att kommunicera är via en speciell pjäs som man ställer vid en spelare för att påpeka att hen behöver agera. Det finns även möjlighet till överläggande mellan varandra när man precis fyllt på tiden igen. 

Överlag är spelet riktigt kul, utmanande och erbjuder mycket adrenalin för pengarna. För att inte nämna omspelbarheten är hög då varje kampanj pågår i max 15 minuter.

BETYG: 4

Honeycombs – Tänk snabbt och matcha de sexkantiga brickorna

Beskrivning: Familjespel (Go Games Inc). Ålder: Från 6 år. Antal spelare: 1-8 spelare. Speltid: 20-30 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)   

Om spelet: Spelet består av 52 sexkantiga spelbrickor. Varje bricka har sex symboler och ditt mål är att matcha dem med varandra. Kan spelas på tre olika sätt, med varierande tidsåtgång och olika grad av tävlingsmoment.

Omdöme: Roligare än vad vi först trodde och de yngre imponerade med sin förmåga att hitta lösningar. Vi gillade varianten där man så snabbt som möjligt ska bygga ihop en honungskaka och alltså få sju brickor att matcha. Det gäller att verkligen tänka till och i flera led för att få ihop det. Kul spel för både barn och vuxna.

BETYG: 3

Lära mera: Siffror – Träna matte genom memory

Beskrivning: Kunskapsspel för barn (Kollektion Lilla A). Ålder: Från 3 år. Antal spelare: 1-4. Kategori: Barn. Speltid: Cirka 10 minuter.

Cirkapris: 200 kronor (Går inte att prisjämföra på Prisjakt)

Om spelet: Klassiskt memoryspel med en matematisk tvist. Korten finns i tre olika svårighetsgrader. På första nivån lär man sig känna igen siffror och att räkna saker, på nivå två och tre att räkna plus och minus.

Omdöme: Ett roligt sätt för de yngsta barnen att lära sig siffror och att räkna. Enkelt och snabbt spel som passar bra att köra en omgång av då och då. Går också utmärkt för barnet att sitta själv och öva genom att para ihop kort.

BETYG: 3

Who Did It? – Det är väl inte ditt husdjur som bajsat i vardagsrummet?

Beskrivning: Barnspel (Blue Orange). Ålder: Från 6 år. Antal spelare: 3-6 spelare. Speltid: 15 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Om spelet: Ve och fasa, ett husdjur har bajsat i vardagsrummet. Nu gäller det för spelarna att försvara sina egna husdjur och skylla på de andras. Men där får man se upp - skyller man på ett husdjur som redan friats från misstankar så förlorar man och får en bajsbricka. När spelet är slut vinner den som har minst antal bajsbrickor.

Omdöme: Ett enkelt kortspel med bajstema. Det är klart att det går hem. Ett stort plus för att det är så få antal kort, inga problem ens för de minst att själva hålla i dem. Enkla regler gör att man snabbt kommer i gång med spelet.

BETYG: 3

Chameleon – Fånga insekterna med klibbiga tungan

Beskrivning: Barnspel (Spilbræt). Ålder: Från 6 år. Antal spelare: 2–8. Speltid: 20 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Ett tärningsspel där det gäller att fånga rätt insekt i rätt färg -med en lång klibbig tunga! Det gäller dock att se upp för farliga getingar. Flest mums-poäng vinner.

Omdöme: Mycket enkla regler och det går snabbt att komma i gång! Den knallröda tungan är rolig att slänga ut på spelplanen, den klibbar och fastnar på allt möjligt, så se upp med bordsduken. Kul för de minst!

BETYG: 3

The mind – Varning för tyst vrede

Beskrivning: Kortspel för hela familjen. Antal spelare: 2-4. Ålder: Från 8 år. Speltid: 20 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Ett kortspel som går ut på att tillsammans klara ett antal rundor. Första rundan har man ett kort var, andra rundan två kort och så vidare. Korten är numrerade 1-100 och meningen är att man ska lägga dem i storleksordning. Tvisten? Man får inte prata med varandra. 

Omdöme: Ett roligt spel där man jobbar tillsammans i stället för att tävla mot varandra. Det svåraste är att inte prata!

BETYG: 3

Lära mera: Bokstäver – Perfekt för den som håller på att knäcka läskoden

Beskrivning: Kunskapsspel för barn (Kollektion Lilla A). Ålder: Från 3 år. Antal spelare: 1-6. Kategori: Barn. Speltid: Cirka 15 minuter

Cirkapris: 200 kronor (Går inte att prisjämföra på Prisjakt)

Om spelet: Den som har turen att vända upp rätt bokstäver och först lyckas fylla sitt korsord vinner. Tre svårighetsgrader att välja mellan beroende på hur mycket barnet kan.

Omdöme: Kul sätt att träna bokstäver, läsning och stavning. Lite för pilligt och tidskrävande för en genomsnittlig treåring, men passar bra för den som är på väg att knäcka läskoden. Tar lång tid att förbereda varje omgång då man måste leta fram alla bokstäver som behövs.

BETYG: 3

Don't Rock the Boat – Pingviner på däck - en riktig balansakt

Beskrivning: Actionspel (WoW). Ålder: 5-15 år. Antal spelare: 2-4. Kategori: Barn. Speltid: 5-10 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Spelarna turas om att noga placera små pingvinpirater på ett skepp. Den som får skeppet att kapsejsa så att en pjäs faller överbord förlorar.

Omdöme: Jättelätt att lära sig och snabbt att spela. Deltagarna övar finmotoriken och lär sig förutse hur tyngdpunkten ändras. Livslängden på spelet är kort, redan efter ett par rundor börjar vi leka med pjäserna i stället. Det är nästan roligare!

BETYG: 3

Azul – Lättillgängligt kakelspel för hela familjen

Beskrivning: Familjespel (Enigma). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-4. Kategori: Familjespel. Speltid: 30-45 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Kung Manuel I från Portugal besökte Alhambrapalatset i Spanien och blev helt tagen av de vackra dekorativa kakelplattorna och beordrar genast att hans eget palats skulle utsmyckas på liknande sätt. I Azul agerar du kakelsättare och ditt uppdrag att på bästa möjliga sätt maximera din egen vägg i kungens palats. Det gör du genom att på din individuella spelplan på bästa sätt placera ut brickor i rutnätet och på så sätt maximera olika kombinationer. En omgång i spelet utgörs av att du plockar brickor från en gemensam marknad, placerar brickorna i en kö på din spelplan och sedan placerar ut på din vägg. Spelet fortsätter tills någon lyckats placera ut en hel första horisontal rad.

Omdöme: Azul är ett lättillgängligt spel som kan passa i de flesta grupper. Själva spelmekaniken går snabbt att ta till sig, men kräver många spelomgångar för att bemästra kombinationerna. Det finns många rörliga delar under omgången och även om du har en plan så kan den lätt grusas av att en annan spelare tar precis de plattor du tänkt dig. Spelet erbjuder en lagom nivå av planerande och pusslande, utan att för den delen avskräcka de som gillar att tänka till ett extra varv.

BETYG: 3

Bajsspelet, ett skitroligt spel – Om du älskar kiss och bajs

Beskrivning: Barnspel (Nicotext). Ålder: 3+. Antal spelare: 2-8+. Speltid: Cirka 15 minuter. 

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Välj en bajskorv till spelpjäs, slå en tärning och ta dig fram först till toaletten – då har du vunnit. På vägen hamnar du på rutor där du ska göra kiss- och bajsljud. 

Omdöme: Imponerande många typer av bajskorvar – tio stycken – finns att välja på som spelpjäser. Bara det skapar fnissattacker och högljudda funderingar hos barn i rätt ålder.

När det väl kommer till spelet är variationen inte lika stor. Du slår en tärning och flyter din bajskorv framåt på spelplanen. Hamnar du på en brun ruta ska du göra pruttljud, på en gul ruta kissljud och på en röd ruta ta ett steg tillbaka med din bajskorv. 

Är kiss och bajs det roligaste du vet har du en högtidsstund framför dig. Annars blir det ganska snart en aning långtråkigt.

BETYG: 3

Cheese, please! – Easy come – cheesy go

Beskrivning: Familjespel (Tactic) Ålder: 7+ Antal spelare: 2-5. Kategori: Familj. Speltid: 20 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Små möss kilar runt på spelbrickan, formad som en stor bit ost och det gäller att gömma mössen så att den glupska katten inte tar dem. Man ska försöka täcka över mössen med ostkorten, och måste se till att hela musen är täckt.

Omdöme: Gullig spelplan som ser ut som en ost och ganska många olika små prylar att hålla ordning på. (Vilket betyder risk för att tappa bort). Ganska enkelt, du får dra ett stort ostkort, osten har en massa hål i sig, och den måste täcka musen på spelbrickan annars får du ingen liten ostbricka. Den som har flest små brickor när spelet är slut vinner. Bra med lite mix av tur, precision och koncentration för för 8-åringen som spelar, det tar lagom lång tid. Ganska kul, men ingen supersuccé. Kanske inget spel som håller jättelänge men ganska trevligt.

BETYG: 3

Ordpirater – Roligt men kräver tålamod

Beskrivning: Sällskapsspel. Ålder: 7-12 år. Antal spelare: 2-4. Kategori: Familjespel

Speltid: Cirka 30 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Brädspel med ordflätor. Slå tärningen, skapa så långa ord som möjligt som tar dig till skatten. Med hjälp av bryggor och murar kan du både komma längre och hindra dina medspelare att nå ön med skattkistan.

Omdöme: Gillar du ord och har förmåga att se vilka ord som kan skapas av bokstavstärningarna är det här ett roligt och utvecklande spel. Kräver dock tålamod och även äldre barn kan behöva hjälp på traven att skapa lite längre ord. Roligt att få skriva och sudda på själva brädet. Finns också två nivåer för den som behöver lite större utmaning i ordbyggandet. Men inget för den som vill ha action, det här måste få ta tid. Också lite knepigt att sätta sig in i då man kan bygga orden nästan hursomhelst. Valfrihet är bra men skapar också viss förvirring.

BETYG: 3

Story Chest – Ett spel som utmanar fantasin

Kategori: Familjespel (Tactic) Ålder: 7+. Antal spelare: 2-7 (roligare om man är flera). Speltid: 20-30 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Ett spel i sex ronder som kräver lite fantasi. Du ska försöka gissa vilket kort din medspelares saga är baserad på och satsa dina nyckelkort på den du tror. Berättaren kan dock överraska med oväntade vändningar. Flest rätta nycklar vinner.

Omdöme: Spelet har svårbegripliga regler. Det var roligt att hitta på sagor men det var väldigt svårt att förstå beskrivningen så vi vet inte om vi gjorde rätt när vi testade det. Spelet har väldigt fina bilder och det var roligt att utmana sin fantasi.

BETYG: 2

Mysteriet på tivolit, ett detektiväventyr – Låter mer spännande än vad det är

Beskrivning: Barnspel/Story game (Tactic). Ålder: 4+. Antal spelare: 2-4. Speltid: Cirka 15 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Gå runt i nöjesparken genom att snurra på hjulet och försök fyll ditt bräde med borttappade föremål. Den första som hittar tre föremål vinner.

Omdöme: Rubriken får en att tro att det är mer spännande än vad det är. Enkel spelidé men spelet blir lite väl endimensionellt och lite långtråkigt. Den medföljande boken ger lite extra underhållning men spelet är inget testfamiljen återvänder till.

BETYG: 2

Ninja rush – Stressnivån på max från första sekunden

Beskrivning: Sällskapsspel med timglas, kort och ninja-figurer. Ålder: 7+. Antal spelare: 2-4. Kategori: Familjespel. Speltid: Cirka 20 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Vänd timglasen med tillhörande ninjor, dra kort ett kort, lyd Senseins befallning, vänd ninjorna igen och placera dem på rätt färg på spelplanen. Dra nya kort innan sanden rinner ut.

Omdöme: Initialt svårt att förstå upplägget men när man har koll på spelet är det action för hela slanten. Kul att spela några gånger men sedan tröttnar samtliga inblandade. Söta ninjor och kul idé men den håller inte i längden. Efter att ha spelat det några gånger kommer det tyvärr med största sannolikhet hamna långt bak i spelhyllan.

BETYG: 2

Clicko magnetiskt bokstavsspel – Ingen såld på bokstavsbyggande

Beskrivning: Sällskapsspel för hela familjen (Clicko). Ålder: 3+. Antal spelare: 1-4. Speltid: 20-30 minuter. 

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Dra ett kort och bygg bokstaven som visas med hjälp av magnetiska träformationer. Klarar du det får du en stjärna från en annan korthög. Där kan också monster dyka upp som stjäl stjärnor från dig. Den som samlar ihop fem stjärnor först vinner. 

Omdöme: De som är för unga för att ha upptäckt bokstäver och de som kan alfabetet framlänges och baklänges blir snabbt uttråkade.

Att kalla det ett sällskapsspel för hela familjen känns som en överdrift. Barn som håller på att upptäcka språket kan kanske tycka att det är spännande att bygga ihop bokstäverna. 

Men det känns lite andefattigt och inte ens familjens fyraåring som älskar att fylla anteckningsblock med bokstäver i jakt på nya ord blir speciellt såld på det här spelet.

BETYG: 2

Speedy words – För enkelt för vuxna

Beskrivning: Ordspel för hela familjen. Ålder: Från 6 år. Antal spelare: 2-8. Speltid: 10 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Om spelet: Här ska man vända upp ett kort ur högen och utifrån olika kategorier komma på ett ord på en vald bokstav. 

Omdöme: Spelet är väldigt simpelt, känslan var ”Var det här allt?” Spelet skulle kunna passa barn som vill utveckla sitt ordförråd men inte för vuxna som vill ha en utmaning. Positivt är dock spelets storlek, det är litet och enkelt att ta med sig.

BETYG: 1

Caracassonne: Safari – Snyggt men krångligt

Beskrivning: Strategispel (Lautapelit). Ålder: Från 7 år. Antal spelare: 2–5. Speltid: Cirka 30 minuter.

Pris: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)   

Om spelet: Åk på safari på den afrikanska savannen och spana efter apor, lejon, zebror, elefanter och giraffer – ju fler djur du hittar, desto bättre.

Omdöme: Detta är en av många varianter av det ursprungliga Carcassonne-spelet, och spelplanen är snygg, men trots att vi är en mycket brädspelsintresserad familj gick vi inte i gång på detta. Idén att bygga ihop spelplanen steg för steg är ju kul, men har man inte spelat Carcassonne förr känns reglerna både oklara och alldeles för krångliga. Det blev för många parkvakter, vattenhål, baobabträd och andra komponenter att hålla reda på för att det skulle kännas roligt. Vi kommer inte att spela detta någon mer gång.

BETYG: 1

LÄS MER: Bästa nya spelen 2019 – stort test

LÄS MER: Ännu fler spel! Här hittar du tidigare års speltest! 

LÄS MER: 10 nostalgiska sällskapsspel vi aldrig glömmer