Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bjud hem vänner och samla familjen kring ett roligt sällskapsspel – väljer du rätt kan det bli en riktig succé!
Bjud hem vänner och samla familjen kring ett roligt sällskapsspel – väljer du rätt kan det bli en riktig succé!
Bjud hem vänner och samla familjen kring ett roligt sällskapsspel – väljer du rätt kan det bli en riktig succé!
1 AV 2
Stärker er relation samtidigt som ni har roligt
2 AV 2
Bjud hem vänner och samla familjen kring ett roligt sällskapsspel – väljer du rätt kan det bli en riktig succé!
Foto: Shutterstock

Stort test av nya sällskapsspel – här är roligaste spelen

Är det dags att släppa mobilen och börja umgås med varandra på riktigt? Samla familjen kring ett roligt sällskapsspel – väljer ni rätt kan det bli en riktig succé!

Vi har testat massor av nya brädspel – från barnspel och familjespel till partyspel och sällskapsspel för vuxna. 

Kolla in vilka vi tycker är roligast och se vilket du tror skulle passa dig!

Så gick testet till:

Alla spel har testats enligt spelets regler, av så många spelare som spelet anger. Spelen är testade av olika personer, men av rätt målgrupp för respektive spel.
Omdöme:
5 = världsklass
4 = mycket bra
3 = bra
2 = godkänt
1 = ej godkänt

Karibiens Guld – ”Årets bästa barnspel 2019” är spännande in i det sista 

Beskrivning: Familjespel (Kärnan). Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 20-30 minuter. 

ANNONS: Köp sällskapsspelet Karibiens guld här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Spelet liknar ”Jakten på den försvunna diamanten” men har ett extra tävlingsmoment. Spelet går ut på att hitta den mytomspunna guldskatten men först måste man hitta rätt kartbitar och pärlor. När du väl har tagit dig till skattrutan återstår det viktigaste. Att dyka och hitta skatten. Men varje dyk kostar pengar - och sinar kassan kan du behöva gå ut på spelplanen igen för att leta pärlor.

Omdöme: Spel där vad som helst kan hända är ju de bästa. Och så är det här. Bara för att du är först med att hitta rätt kartbitar, och når skattrutan innan de andra, är det inte alls säkert att du kommer att vinna. Spänningen höll i sig under hela spelet. I slutändan var det faktiskt den som kom sist till skattrutan som kammade hem vinsten. Ett riktigt roligt spel!
En nackdel ur föräldrasynpunk är att det ingår så många småsaker. Som pengar, två tärningar, brickor i olika former med mera. Det gäller att hålla ordning på spelets alla delar.
Karibiens guld har vunnit Guldtärningen för årets bästa barnspel 2019. Välförtjänt tycker vi som också ger spelet högsta betyg!
BETYG: 5 

Decrypto – Komplicerat i början men jätteroligt spel!

Beskrivning: Partyspel (Le Scorpion Masqué). Ålder: Från 12 år. Antal spelare: 3-8. Speltid: 30 minuter.

ANNONS: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Spelarna tävlar i team för att tolka kodade meddelanden som man skickar till varandra.

Omdöme: Otroligt komplicerade instruktioner och mycket regler väcker frustration i början. Men när man väl kommer i gång är det jättekul – för kul för att det här spelet inte ska få högsta betyg!
BETYG: 5

Maki Stack – Utmana samarbetsförmågan med förbundna ögon

Beskrivning: Familjespel (Blue Orange). Ålder: Från 7 år. Antal spelare: 4-6. Speltid: 15 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Maki Stack här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: I det här spelet delar ni upp er i två lag. Uppdraget är sedan att stapla ingredienser till sushi ovanpå varandra - i exakt rätt ordning. Kruxet är att det antingen ska göras med förbundna ögon eller genom att bara använda ett finger var och klara uppgiften tillsammans. Dessutom ska ni göra det så fort som möjligt. Kommunikationen sätts verkligen på spel.

Omdöme: Kul med ett spel där man ska samarbeta. Även om frustrationen kan slå i taket när lagkamraten inte förstår när du förklarar och försöker hjälpa till. Vi skrattade massor, med och åt varandra. En spelare var bara 5 år, men det funkade ändå. Det är ett enkelt spel med lätta regler. Vi kommer definitivt spela det igen.
BETYG: 4

Wordy word – Lagspel för alla som älskar ord 

Beskrivning: Familje- och partyspel (Wow). Antal spelare: 4+. Ålder: Från 8 år. Speltid: 30 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Wordy word här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Bilda fem ord. Sedan ska ni inom laget genom ledtrådar gissa det andra lagets ord – på samma tid det tog respektive lag att hitta på dem.

Omdöme: Enkla och tydliga regler så det går snabbt att komma igång. Det går att vara lite smart, bilda orden snabbt så blir det svårare för det andra laget. Kul för hela familjen, men passar även som partyspel. Så kul att vi vill spela det igen. Kul med lagspel där man kan vara många. Roligast är förstås att lyssna på andra laget som ska beskriva orden.
BETYG: 4

Mini MIG Junior – Roligt spel att ha med på resan

Beskrivning: Barnspel (Compete now). Ålder: 6–14 år. Antal spelare: 2-6. Speltid: 15+ minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Mini MIG junior här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Ett frågespel med 380 frågor i kategorierna nu och då, nöje och kultur, när och fjärran samt natur och teknik.

Omdöme: Ett spel som är lätt att förstå och som bjuder på nya aktuella frågor. Det finns alternativ om frågorna är för svåra, vilket är bra. Extra plus för att det inte tar lång tid att spela och för att spelet är lätt att ha med i bilen, då det finns ett lock att ha korten i och ett locka att kasta tärningen i.
BETYG: 4

Doodle Doo – Enkelt nöje för både barnkalas och fest!

Beskrivning: Familjespel (Tactic). Ålder: 6-99 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 20 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Doodle Doo här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Mycket enkelt spel som flörtar med allas inre kiss- och bajshumor. Passar alla åldrar - och alla kan vinna.

Omdöme: Faktiskt jätteroligt! I början är det lätt att tänka att det är för enkelt men det är också charmen med spelet. Det tar 15 sekunder att lära sig det och sen är det fullt ös. Fina spelplaner och inte äckligt, trots alla tarmar. Rädslan för pruttkudden ger en extra dimension och det här nöjet passar lika bra på barnkalaset som på vuxenfesten. Kanske en nyttig ingefära-shot varje gång du slår i tarmväggen? Enda minuset är att man tröttnar ganska snabbt, men det här spelet passar ändå bäst som en kortvarig stämningshöjare.
BETYG: 4 

På 5 sekunder – Tempofyllt partyspel

Beskrivning: Familjespel/partyspel (Alf). Ålder: Från 10 år. Antal spelare: 3-6. Speltid: 30 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet På 5 sekunder här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Du har fem sekunder på dig att räkna upp tre låttitlar, eller tre ostsorter, eller tre saker som är blå, eller… Låter kanske jättelätt, men är betydligt svårare än man kan tro – särskilt med det enerverande ljudet från timern i bakgrunden.

Omdöme: Funkar jättebra för barn och vuxna att spela ihop – det är ju snarare snabbtänkthet än kunskaper som premieras. Superenkla regler, det är i princip bara att sätta i gång och spela. Också plus med det behändiga formatet: det går lika bra att spela på tågresan som vid köksbordet. Många skratt utlovas!
BETYG: 4

Welcome to your perfect home – Oväntat roligt med stadsplanering i 50-talets USA

Beskrivning: Strategi- och familjespel. Ålder: Från 10 år. Antal spelare 1-100. Speltid: 25 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: I Welcome to your perfect home så agerar du arkitekt i 50-talets USA och ditt uppdrag är att bygga det bästa möjliga bostadsområdet. Varje spelare får ett eget blad som innehåller tre gator med varierande hustyper och spelet går ut på att använda husnummer på bästa möjliga sätt. 

Omdöme: Husnumren följer vanlig ordning från lägsta till högsta och du måste därför vara strategisk med hur du placerar ut husen, ett snedsteg och du kan ha låst in dig själv i ett hörn och kan då inte placera andra hus så som du tänkt dig. Det är här merparten av betänketiden går åt i Welcome to your perfect home. I övrigt flyter spelet på i trivsam takt och kan betecknas som ett lättsammare strategiskt spel där onödig väntetid minimeras eftersom alla agerar samtidigt på samma spelkort.
Ett starkt plus för spelet är det pedagogiska upplägget på spelarbladet och faktumet att ni faktiskt kan vara upp till 100 spelare – eller så många spelare som det finns spelarblad till.
BETYG: 4

Kul att du frågar… – Underhållande på flera nivåer

Beskrivning: Frågespel/partyspel (Kylskåpspoesi). Ålder: Från 12 år. Antal spelare: 3-10. Speltid: 20 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Kul att du frågar här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Annorlunda kunskapsspel där det gäller att lista ut vilka frågor dina motspelare kommer ha svårast att svara på – och ge dem just de frågorna. Här ska du få motspelarna att svara fel för att själv få stanna kvar i spelet.

Omdöme: Det skrattas och det ifrågasätts – här har alla roligt. Det här är verkligen ett underhållande spel med bra nivå och variation på frågorna. Här finns frågor för alla oavsett vilket område man är bra på. Enkla regler utan startsträcka. Ett plus för att det inte bara är ett frågespel, utan för att man får tänka lite taktiskt också.
BETYG: 4

Sverige Alias - Fartfyllt ord-gissar-spel för alla

Beskrivning: Familjespel (Tactic). Ålder: Från 10 år. Antal spelare: 4-99. Speltid: 45 minuter + (räkna med minst 2–3 timmar.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Familjespel som övar upp ord-fantasi och galna omskrivningar. Du ska under tidspress komma på synonymer eller på annat sätt lyckas förklara ordet du fått på ditt kort, så att de andra i ditt lag gissar rätt. I ”Sverige Alias” handlar det om typiskt svenska företeelser, exempelvis kräftskiva - fest med skaldjur.

Omdöme: Oväntat roligt spel med många skratt. Tidspressen stressar, men reglerna ger också chans till tempoväxlingar. En nackdel är möjligen att om man följer reglerna slaviskt, och backar tillbaka när man inte lyckas gissa ett ord, kan man få spela halva natten.
BETYG: 4

Amul – Strategispel i forntidens handelscentrum Amul

Beskrivning: Strategispel (Lautapelit.fi). Ålder: Från 10 år. Antal spelare: 3-8. Speltid: 45 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Spelarna blir köpmän som spelar om framgång rikedom i staden Amul, genom att handla från spelplanens marknadsplats, palats och basar.

Omdöme: De 186 handelskorten gör att spelet blir varierat. Det är lite svårt att hålla koll på de olika korten vilket spelskaparna tänkt på när de skapat det tydliga korthäftet som förklarar vad alla kort betyder, och det kan skickas runt under spelets gång för att underlätta. En viss förberedelse första gångerna man spelar känns nödvändigt. Reglerna är inte svåra, men det kräver att man läser igenom dem tillsammans innan spelet börjar för att alla ska hänga med första gången. När väl spelet är i gång har spelskaparna tänkt på alla detaljer och det är lätt att följa med i spelets gång och det blir aldrig segt eller tråkigt då tempot hela tiden är högt och den aktiva speltiden ligger runt 45 minuter som utlovat. På grund av tempot och kortens olika betydelser så kräver det att alla spelare hela tiden är engagerade och hänger med för att inte tappa bort sig. Ett spännande spel som kan spelas många gånger utan att man tröttnar, mycket tack vare att det är många kort vilket gör att spelet och utgången blir varierad.
BETYG: 4

Azul: Stained glass of Sintra – Strategispel med vackra speldetaljer

Beskrivning: Strategiskt familjespel (Next move). Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 30-45 minuter. 

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Världens bästa glasmästare har samlats i Sintra för att dekorera det kungliga palatsets fönster. Nu gäller det att i tur och ordning hämta glasrutor i de färger som matchar det mönster du fått innan någon annan hinner före - men utan råka krossa några rutor (det är väldigt lätt hänt!). Spelaren med mest poäng i slutet vinner.

Omdöme: Mysigt, vackert och lätt beroendeframkallande taktikspel som passar både nybörjare och mer vana spelare. Fungerar även utmärkt på två spelare, är man fler så blir det desto svårare att förutse konsekvenserna. Poängräkningen var lite klurig och görs både under spelets gång och genom att räkna ut bonuspoäng i slutet. Regelboken har tydliga exempel genom hela spelet som ändå gör det lätt och snabbt att lära sig hur det fungerar. Det här är helt klart ett av de bättre spelen som finns om man är två spelare, synd bara att det skulle vara svårt att ta med och spela på resande fot - borde finnas som spel-app!
BETYG: 4

Myretuen/Myrstacken – Myrsamlande men också mycket mer

Beskrivning: Familjespel (Game play). Ålder: Från 7 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 45 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Tärningsspel som visar sig vara både strategiskt och kul.

Omdöme: Spelet ser till en början inte så inspirerande ut, och instruktionerna skulle kunnat ha varit bättre, men ge inte upp för allt blir roligare ju mer ni spelar Myretuen. Det är ett förvånande strategiskt spel där övertaget kan skifta på en sekund mellan deltagarna. Anfall är bästa försvar heter det ju men här kan det även leda till snabbt fall. Kul med magneterna och det är en riktig nagelbitare varje gång vi ska testa om vi får ta med oss den uppsamlade myran - eller om motspelaren tar hem drabbningen. Var beredd på att det tar sin lilla tid att bli klar, men det är värt alla minuterna.
BETYG: 4

Sköldpaddsloppet – Kul spel för yngre barn

Beskrivning: Barnspel (Kärnan). Ålder: Från 5 år. Antal spelare: 2-5. Speltid: 15 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Sköldpaddsloppet här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Kul spel som låter de yngre spelarna testa på ett lite mer avancerat spelsätt där de faktiskt kan få använda strategi. Först när spelet är slut avslöjar du vilken sköldpadda som är din, vilket gör att spänningen håller i sig till sista steget.

Omdöme: Blandningen mellan tur och strategi gör att detta spel blir roligt för både barn och vuxna. Sexåringen som spelade det tyckte att spelet var väldigt roligt, medan fyraåringen blev frustrerad över att man inte flyttar sin egen sköldpadda. Det rekommenderas alltså att man följer åldersrekommendationen. Reglerna är ganska enkla, men det finns utrymme för att jobba strategiskt vilket ökar spänningen.
BETYG: 4 

Nåt ska bort – Kul och annorlunda frågespel

Beskrivning: Sällskapsspel, frågesport (Alf). Ålder: Från 15 år. Antal spelare: 3-6. Speltid: 60 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om spelet: Utmanande spel där det gäller att lura ut vilket av fem alternativ som inte hör ihop med de andra. Svarar du rätt får du en följdfråga och klarar du denna får du lägga ut en marker. Hamnar din spelpjäs på en motståndares marker blir det duell. Då gäller det att blixtsnabbt svara rätt eller riskera att få plocka upp en utlagd marker. Den spelare som först lyckats placera ut alla sina marker på spelplanen har vunnit.

Omdöme: Riktigt kul och annorlunda frågespel med kluriga frågor där det gäller att  tänka utanför boxen. Det tar ganska lång tid att spela och ett bra tag att komma in i men när det väl är över sitter man där och tar några extra frågekort bara för att det är roligt. Skulle även kunna vara kul i lagform.
BETYG: 4

Skogen memory – Lärorikt och fint spel för hel familjen

Beskrivning: Barnspel (Ninja Print). Ålder: Från 2 år. Antal spelare: 2-5. Speltid: 15-30 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Skogen memory här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Klassiskt memory med 52 runda brickor samt 4 specialbrickor där exempelvis ”Storm” och ”Parning” kan vända spelet i en handvändning. Motiv från den svenska floran och faunan.

Omdöme: Vackert spel med runda brickor med fina motiv på allt från jordhumlan till björn och lingon. Enkelt sätt att lära samtliga deltagare, oavsett ålder, mer om vad som finns i vår natur. Fint förpackat spel i cylinder som är lätt att ta med på resa. Plus för att spelet är tryckt på FSC-märkt papper från ett ansvarsfullt skogsbruk.
BETYG: 4

Tokyo Highway – Strategispel med plockepinn skills

Beskrivning: Strategi, familjespel (Itten). Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 20-30 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Spelet för de med lite äldre barn. För att vinna ska man få ut alla sina bilar på motorvägen som man bygger efter spelets gång. Lika kul för vuxen som barn. Kräver både strategi och en stadig hand. Man blir bättre och bättre för varje spel.

Omdöme: Helt klart ett kul spel som höll hela familjen fokuserad på spelplan under hela spelets gång. – roligt och spännande. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen, hjärnan skarp och handen stadig.
BETYG: 4

Quiznödig hemma – Frågespel med kul och utmanande frågor

Beskrivning: Frågespel, familjespel (Kylskåpspoesi). Ålder: Från 12 år. Antal spelare: 2–12+ Speltid: 15-45 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Quiznödig hemma här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Ett roligt och aktiverande spel där man ska genomföra ett frågespel (quiz som det ju också heter) mot varandra på ett enkelt sätt utan telefon eller dator.

Omdöme: Spelet är enkelt och mångsidigt via papperskort med fyra frågor (och svar på baksidan) – man behöver inte ”spela klart” alla kort, och kan själv välja om man vill svara på en fråga i taget eller alla fyra frågor per kort. En poäng per svar är den enkla modellen för poängräkning.
Enkelheten gör att tröskeln att starta är låg - och dessutom får man räkna med roliga (och kanske lite nördiga) diskussioner om ”är svaret verligen rätt”. Passar mig utmärkt för övrigt, eftersom jag bruka vara lite av besserwisser när man följer liknande tv-program och deltar via soffan...!
BETYG: 4

Jag är junior Alias – Kul spel som triggar kreativiteten

Beskrivning: Barnspel (Tactic). Ålder: Från 5 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 20 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Jag är junior... Alias här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Utan att titta på kortet sätter du det i ditt pannband. Kanske är du en sjökapten, jultomte eller manet? Dina medspelare ska förklara vad kortet visar men måste använda andra ord. Gissar du rätt får du hoppa framåt på spelplanen.

Omdöme: Kul gissningslek som triggar kreativiteten och sätter ordförrådet på prov. Både spelaren som ska gissa och medspelarna som ska förklara har så roligt tillsammans att spelplanen och tävlingshetsen nästan glöms bort.
BETYG: 4

Kitty Cat – Ett avancerat och rolig variant av memory

Beskrivning: Familjespel (Lautapelit.fi). Ålder: Från 4 år. Antal spelare: 2-4 Speltid: 15 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Kitty Cat här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Det är dags för de små kattungarna att gå och lägga sig men de vill hellre leka. Smyg med din kattunge från garnnystan till garnnystan, förbi de olika kattmammorna. Den som kommer först tillbaka till kattkorgen vinner. För att ta dig dit slår du en tärning som visar vilken kattmamma du ska ta dig förbi. För att undvika att bli upptäckt måste du komma ihåg vilket av kattmammans ögon som blundar för ditt busstreck. 

Omdöme: En avancerad och rolig variant av memory som sätter minnet på prov. Du måste memorera både dina och dina medspelares steg. Tappar du koncentrationen fångar kattmamman dig.
BETYG: 3

Pippi Långstrump: Inte-stöta-golvet-spelet – Kul men över lite för snabbt

Beskrivning: Familjespel (Kärnan). Ålder: Från 5 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 20 minuter.

ANNONS: Köp Pippi Långstrump:Inte-stöta-golvet-spelet här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Pippi och kompisarna leker Inte-stöta-golvet. Med hjälp en tärning och kort hoppar de runt på bord, stolar och annat. Målet är att samla så många gullpengar som möjligt. Har man tur kan man få en stege på tärningen och gå direkt till kappsäcken och plocka två pengar. Har man otur dyker Dunder Karlsson och Blom upp och norpar dina gullpengar. Den som lyckas få flest pengar vinner.

Omdöme: Kul att leka med Pippi-figurerna och samla pengar, men lite väl få platser att hoppa runt på och spelet är ofta över på tio i stället för 20 minuter.
BETYG: 3

Med andra ord pocket – Lagom stressigt spel för dig som gillar att beskriva saker

Beskrivning: Sällskapsspel (Alf). Ålder: Från 10 år. Antal spelare: 4-8. Speltid: 20 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Gillar du att leverera under tidspress är Med andra ord perfekt för dig. Här gäller det att på kortast möjliga tid beskriva ord i olika svårighetsgrad så att din medspelare förstår vilket ordet är. Här är kreativitet, fantasi och ett brett ordförråd en stor fördel som medverkande.

Omdöme: Ett roligt spel med 300 kort som utvecklar både vokabulären och förmågan att beskriva. Olika svårighetsgrad på orden gör att alla familjemedlemmar i olika åldrar kan delta, på snudd på samma villkor. Bra att det också blir en ganska kort speltid så att man hinner med det även om man har knappt om tid. Lätt att ta med på resan.
BETYG: 3

Memonster – Roligt och gulligt spel för liten och stor

Beskrivning: Barnspel (Ninja print). Ålder: Från 2 år. Antal spelare: 2-5. Speltid: 15-30 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Memonsters här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Klassiskt memory med en twist med 24 brickor samt 4 specialbrickor som kan vända spelet på ett ögonblick – par byter ägare och brickorna man memorerat byter plats.

Omdöme: Urgulligt spel med monsterguide där alla monster, mer söta än läskiga, har en liten historia med tillhörande påhittiga namn. Kul också att det inte bara är ett gott minne som gör att man kan sluta som segrare. Plus för att spelet är tryckt på FSC-märkt papper från ett ansvarsfullt skogsbruk.
BETYG: 3

Ninjajakten – Vinn - eller förlora - tillsammans

Beskrivning: Familjespel (Wow). Ålder: 6-99 år. Antal spelare: 1-4. Speltid: 15-30 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Ni har gått ninjaskola och det är dags för slutprovet. Uppdraget är att ta sig ut ur borgen utan att bli fångad av läraren Sensei. Men för att ta sig ut måste man först hitta all utrustning som ninjorna behöver. För att vinna måste alla spelare ta sig till utgången. I det här spelet finns ingen ensam vinnare. Antingen vinner man tillsammans - eller så förlorar alla.

Omdöme:  Det känns befriande med ett spel där man faktiskt inte tävlar mot varandra. Här behöver man hjälpa varandra för att lyckas. Och det funkar. Barnen tyckte att spelet var superroligt. Att de fick tävla mot läraren Sensai gav tillräcklig spänning. Även om det anges att spelet är för åldern 6-99 år så är det inget spel du tar fram för bara vuxna.
BETYG: 3

Ticket to ride London – Roligt och enkelt strategispel

Beskrivning: Strategi- och familjespel (Days of wonder). Ålder: Från 8 år Antal spelare: 2-4. Speltid: 30 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Ta dig runt i London med hjälp av transportkort så du på bästa sätt når de platser som biljetten anger. Det ska vara en sammanhängande sträcka byggd med dina bussar.

Omdöme: En förenklad variant av föregångaren och ”storasyster” Ticket to ride. Enkelt att komma i gång och roligt att spela! Flest poäng vinner, inga konstigheter.
BETYG: 3

Alfons Åberg Tågspel – Gulligt och prisvärt spel för de yngre

Beskrivning: Barnspel (Kärnan). Ålder: Från 4 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 15 minuter.

ANNONS: Köp Alfons Åberg tågspelet här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Alfons Åberg och hans vänner kör tåg och hämtar upp och lämnar av olika passagerare längs vägen. Den som först har hämtat upp sina två utvalda passagerare ska så snabbt som möjligt ta sig till stationen och vinner spelet.

Omdöme: Gulligt litet spel som är lätt att förstå och som barnen gärna spelar. Det är även lätt att förenkla för dem som inte helt har åldern inne. Lite enformigt för vuxna och kanske tycker egentligen barnen att det är allra roligast att leka med de små tågen och figurerna efteråt...
BETYG: 3

Greta Gris Gyttjebad – Kul lek för aktiva barn

Beskrivning: Barnspel (Tactic). Ålder: Från 3 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 15 minuter.

ANNONS: Köp spelet Greta Gris Gyttjebad här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Släpp ner Greta Gris i en gyttjepöl så att gyttja skvätter ut över spelbrädet. Den som har färgen där gyttjan hamnar får lägga en markör på sin spelbricka. Den som fyller brickan med markörer först vinner.

Omdöme: Ett enkelt och kul spel som är är väldigt lätt att förstå. Roligt med ett spel där det händer något – och kul för små barn som gillar Greta Gris och tycker om att kasta saker. Något enformigt för den vuxna medspelaren som också tycker att det låter onödigt mycket när Greta Gris hamnar i gyttjan – efter några kast är det lätt att önska att ”gyttjan” var gjord av något tystare material. Men barnen har kul, och det är ju huvudsaken.
BETYG: 3

Hint: röd – Överlista dina vänner med taktik, skratt och tur

Beskrivning: Sällskapsspel (Enigma). Ålder: Från 15 år. Antal spelare: 4+ 

Speltid: 45-60 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Hint: röd här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Lagspel med 600 kort med tre olika kategorier - tala, figurer och charader.

Överlägg snabbt med ditt lag vilken kategori som passar er taktik allra bäst. Sedan gör du ditt bästa att förmedla de fem orden på kortet samtidigt som du vägleder ditt lag bort från det sjätte, förbjudna, ordet.
Gissa rätt och spela taktiskt för att ta dig längs spelplanen tills du måste ge upp din taktik till motståndarna.

Omdöme: Ett roligt spel med variation. De flesta element känner du igen från tidigare, andra känns mer främmande och inbjuder till skratt och tidspressad frustration. HINT är kul första gången, och blir roligare desto fler gånger du spelar det. Spelet lovar spänning och fart, och levererar. Undantaget från regeln speglar sig redan i namnet. Du kan behöva en hint eller två om reglerna eftersom de är vagt skrivna. Det fina i kråksången är att spelets intuitiva gång rätar ut alla frågetecken på naturlig väg.
BETYG: 3

Kalabalik – Festspel med konsekvenser

Beskrivning: Partyspel (Ninja Print). Ålder: Från 15 år. Antal spelare: 2-8. Speltid: 1 timme.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Kalabalik är ett strategiskt partyspel med mycket humor. Här kan fantasin flöda beroende på uppdrag och chanser, men det gäller att följa regelkortet.

Omdöme: Det tog lite tid att lägga spelplanen, men med rutin så går det snabbare. Många olika kort med varierande betydelser som gör det lite långdraget och svårt emellanåt. Lätt att glömma att ta tid med timglaset.
Vissa kort kan uppfattas som stötande, men man kan ju alltid välja bort dessa.
Vi hade roligt med många skratt, tankar, gissningar, mimik och ljud.
BETYG: 3

Ska vi slå vad? 2.0 – Vinnarskallespel för både kropp och speldjävulssjäl

Beskrivning: Familjespel (Tactic). Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 3-6. Speltid: Så kort/länge du vill.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Ska vi slå vad? 2.0 här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Kroppsliga eller tankemässiga utmaningar – och ni slår vad om hur det kommer sluta. Inte för alltför små barn.

Omdöme: Kul spel där de nästan alla kan vinna - antingen via att klara utmaningar eller genom att slå vad om din motspelare lyckas/misslyckas. Kul idé att båda få möjlighet att tänka snabbt, men också röra på sig ibland. Instruktionerna är inte klockrena och en del attiraljer måste snabbt plockas fram - men det senare gör å andra sidan att spelet skiljer sig från andra spel. Här händer det ju saker på riktigt! Åldern 8+ bör hållas - en del uppgifter är helt enkelt för svåra för yngre barn. Det här är ett spel som antagligen blir roligare för varje gång det spelas.
BETYG: 3 

Cøpenhagen – Bra introduktion till strategispel för hela familjen

Beskrivning: Familjespel (Queen Games). Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 20-40 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Är man bekant med brädspelet Azul och klassiska tv-spelet Tetris så känns Cøpenhagen igen. Spelet utspelas sig runt Nyhavn i Köpenhamn och spelarna ska bygga upp ett eget av de ikoniska gavelhusen som ligger längs hamnen. På din runda kan du utföra en av två handlingar – plocka upp kort från hamnen eller bygga på ditt hus. Du bygger på ditt hus genom att växla in kort som matchar antalet rutor och färgen. Så för att bygga en form som innehåller tre rutor så måste du ha tre kort av den angivna färgen. 

Omdöme: Cøpenhagen är visuellt tilltalande och det är enkelt för mer vana brädspelare att komma i gång med. Vissa moment kan upplevas som lite knepigare för nybörjare till hobbyn, så som vad som händer när vapensköldarna aktiveras och du får använda specialbrickor.
Överlag så är spelet trivsamt och flyter på, men särskilt utmanande blir det dock inte. Det finns ett strategiskt element i hur du ska maximera dina poäng, men det var väldigt sällan som andra spelares beslut påverkar din egen möjlighet att agera på din runda.
Cøpenhagen passar de som vill ha en bra introduktion till brädspel som kräver lite mer tankekraft och planering från spelarna.
BETYG: 3

City Blox – Kloss-spel som inte lyfter

Beskrivning: Barnspel (Jacob's Brick Games). Ålder: Från 6 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 15-20 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Man tävlar om att bygga stadskvarter med hjälp av klossar och landskapskort. Varje spelare ska bygga ett hus, en skola och en affär. Den första som är klar med alla sina byggnader vinner spelet.

Omdöme: Spelidén kändes från början kul. Tyvärr lyfter inte spelet och man sitter mest och väntar på att få välja en kloss och bygga sitt stadskvarter. Det blir aldrig riktigt roligt även när man bygger klart ett kort och det känns roligare att bara bygga med klossarna på egen hand.
BETYG: 2

Dinosauriespelet – Okej men krångliga regler

Beskrivning: Familjespel (Kärnan). Ålder: Från 5 år. Antal spelare: 2-4. Speltid: 30 minuter.

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Ett havsmonster har fångat baby-dino till fånga på en ö och det är din uppgift att rädda den lilla dinosaurien. Du och de andra dinosaurierna går runt på spelplanen och samlar vattensteg, som behövs för att kunna ta sig ut till ön. På vägen kan du även hitta landsteg som hjälper dig att ta genvägar eller stöta på flygödlor som tar dig till valfri plats. Har du otur dyker havsmonstret upp och stjäl dina vattensteg och söder du på en annan dinosaurie kan du utmana den på ett vattensteg. Den som tar sig först ut till baby-dino vinner. 

Omdöme: Krångliga regler – det tog lång tid att sätta sig in i alla delar – och familjens yngre deltagare tycker det är roligare att mata havsmonstret med sten än jaga vattenstegen som krävs för rädda baby-dino och vinna spelet.
BETYG: 2

Lika par leka bäst – Tråkig med lika par

Beskrivning: Partyspel (Tactic). Ålder: Från 15 år. Antal spelare: 2-10. Speltid: 30 minuter.

ANNONS: Köp sällskapsspelet Lika par leka bäst här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Frågespel med halvgalna frågor som du kan spela med dina vänner.

Omdöme: Spelets namn skapar förväntningar och förhoppningar! Det här ska bli roligt. Men galna frågor? Knappast. Och bara två svarsalternativ. Enda frågan vi stannade kvar vid var när vi skulle välja Trump eller Putin… Det är hur lätt som helst att veta hur bästa kompisarna ska svara. Det blir ju inte kul när vi redan vet allt om varandra. Vi var liksom själsfränder redan innan spelet. Kanske roligare om man spelar med helt okända, men när gör man det? Vi hade roligare när vi hittade på egna frågor…
BETYG: 1

Tres – Varken enkelt eller roligt

Beskrivning: Familjespel (Ninja print). Ålder: Från 7 år. Antal spelare: 2-12. Speltid: 15 - 45 minuter

ANNONS: Köp sällskapsspelet tres här (EXTERN LÄNK)

Cirkapris: 149 kronor. 

Om spelet: Man kan spela med familjen hemma eller i stugan, likväl som med kompisarna på festen eller resan. Med tre kort på hand tävlar du om att få färg eller triss. Luriga specialkort hjälper och stjälper dig på vägen. Först att nå 100 poäng vinner spelet! Tres är för minst två spelare – men ju fler ni är desto roligare!

Omdöme: Spelet beskrivs som ett ”Enkelt och roligt kortspel för alla åldrar”. Vi är uppenbart en helkorkad familj då vi två kvällar i rad satt med detta spel utan att förstå de ”enkla” reglerna. Inte roligt alls tyvärr.
BETYG: 1

Tudor: King & Queens – Extremt krångligt spel med tveksamt syfte

Beskrivning: Strategispel, familjespel (Wow). Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 3-6. Speltid: 45-60 minuter (angavs på förpackningen men det tog längre tid)

ANNONS: Köp sällskapsspelet Tudor: King & Queens här (EXTERN LÄNK)

Om spelet: Tärningsspelet går ut på att samla - och undvika att förlora - poäng inom flera egenskaper för att vinna kung Henry VIIIs hjärta, kungen som bland annat är känd för att ha varit gift sex gånger.

Omdöme: Vi som spelar är alla någon av hans fd drottningar. För att samla poäng ska vi drottningar skvallra om varandra, baktala varandra och gå hit och dit. Det sker genom kort som man läser upp och agerar efter och tärningar. Vi var sex vuxna som spelade och vi tyckte alla att reglerna var extremt krångliga att hålla ordning på. Dessutom var korten på engelska och svårtydda. Att spelets enda syfte är att fånga en man som lämnat oss drottningar kändes också både tveksamt och tja, extremt omodernt.
BETYG: 1

 

Kan du inte få nog av sällskapsspel? Här nedan hittar du fler test!

Här är bästa och sämsta sällskapsspelen 2018 

Här är bästa och sämsta barn- och familjespelen 2018 

Ännu fler spel! Här hittar du tidigare års speltest!