Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Stort test av Ikeas populäraste soffor

Kanske är du på jakt efter en ny och bekväm soffa till ett bra pris.

Många handlar på Ikea – men vilken av alla soffor ska man välja?

Här kommer ett mega-stort sofftest på 13 av Ikeas populäraste soffor!

Foto: Ikea

1. Stort utbud – här är favoriterna

Att handla på Ikea är både smart och lönsamt resonerar många. Är man på jakt efter en soffa är också utbudet väldigt stort, både vad gäller storlekar, modeller, färger och komfort. Frågan är bara vilken man ska välja. Här är det Apartmenttherapy som gjort ett stort test på 13 stycken av Ikeas populäraste soffor. Man har betygsatt mjukhet, tupplursvänlighet och allmän komfort.

LÄS OCKSÅ: Prylarna som bevisar att du börjar bli gammal

 

Foto: Mats Ekdahl/Ikea

2. Stockholm 2017, Sandbacka soffa

Pris: 14 9995 kronor. Tresitssoffan i sammet som här är mörkblå finns även i färgerna mörkgrå och orange. 5 stora och 5 små kuvertkuddar medföljer. Det är enkelt att få din soffa att se ny och fräsch ut genom att tvätta de avtagbara armstödsskydden. Bredd: 228 cm, djup: 112 cm, höjd: 72 cm.

 

Allmän komfort: 4,3

Mjukhet; 2,7

Tupplursvänlighet: 4,85

 

Testpanelens omdömen:

 

"Armstöden på denna är lite för höga och hårda, men på det stora hela älskar jag den här soffan." 

 

”Det här en verkligt stor soffa med massor av kuddar, så mer som en säng i soffmodell. Jag skulle absolut köpa den här soffan, men så gillar jag djupa soffor också. Perfekt för att bara hänga eller ha övernattande gäster i.”

 

 

Foto: Ikea

3. Ektorp soffa

Pris: 3495 kronor. 3-sits soffa, Nordvalla mörkgrå, finns även i beige, ljusblå, mörkbeige, mörkgrå och röd. Ektorp är en populär soffa med tidlös design och tjocka, bekväma plymåer. Klädslarna är avtagbara och enkla att byta och växla.

Bredd: 218 cm, djup: 88 cm, höjd: 88 cm.

 

Allmän komfort: 3,3

Mjukhet; 2,9

Tupplursvänlighet: 3,2

Testpanelens omdömen:

 

”Ektorp verkar vara en bra soffa att hänga och prata i. Jag gillar också att den har avtagbar klädsel som man kan tvätta. Armstöden är sköna och mjuka och har bra höjd.”

 

”Jag sjönk ned i den hör soffan på ett riktigt härligt sätt.”

 

Foto: Ikea

4. Kivik soffa

Pris: 4195 kronor. 3-sits soffa, här i färgen Hillared antracit, finns också i grågrön, mörkbrun, beige och mörkblå. Generös storlek, låga armstöd och memoryskum som formar sig efter kroppen, samt avtagbar klädsel. Man kan komplettera soffan med en eller flera schäslonger tack vare de avtagbara armstöden.

Bredd: 228 cm, djup: 95 cm, höjd: 83 cm.

 

Allmän komfort: 3,9

Mjukhet; 33,2

Tupplursvänlighet: 3,5

Testpanelens omdömen:

 

"Jag funderar på att köpa denna soffa. Även om armstöden är väldigt låga så är de breda, de är perfekta att hänga eller vila huvudet på."

 

”De låga armstöden har perfekt höjd för att vila huvudet på under en vila, men troligtvis för låga att hänga på om man sitter.”

 

Foto: Sabrina Rossi/Ikea

5. Karlstad soffa

Pris: 2495 kronor. 3-sits soffa, här i Knisa ljusgrå, finns även som grå. Sittplymåer av kallskum och polyesterfibervadd ger god sittkomfort. Klädseln är lätt att hålla ren eftersom den är avtagbar och maskintvättbar.

Bredd: 205 cm, djup: 93 cm, höjd: 80 cm.

 

Allmän komfort: 3,9

Mjukhet; 3,2

Tupplursvänlighet: 3,5

Testpanelens omdömen:

 

"Jag älskar att soffan har två sitsar, men den var för hård för mig. Jag vill så gärna gilla den, men är inte säker på att det är något för mig.”

 

”Den här känns mer som att det handlar om utseende än bekvämlighet. Fina linjer men inte en soffa du sjunker ned och myser i.”

LÄS OCKSÅ: Ikea tar fram nya Ikea-kassar igen – för storshopparen

 

Foto: Ikea

6. Färlöv soffa

Pris: 5995 kronor. 3-sits soffa, Flodafors vit. Finns också i färgerna mörkgrå och beige. Ett garnfärgat tyg med naturliga inslag av lin som ger klädseln en krispig struktur som både syns och känns. Höga ben i massivt trä gör att man enkelt kan dammsuga eller komma åt saker som gömt sig under soffan. Klädseln är avtagbar.

Bredd: 218 cm, djup: 106 cm, höjd inklusive ryggkuddar: 88 cm.

 

Allmän komfort: 2,7

Mjukhet; 4,2

Tupplursvänlighet: 2,4

Testpanelens omdömen:

 

"Den här varken såg ut eller kändes som en typisk Ikea-soffa. Den ser mycket mer exklusiv ut men jag är lite osäker på hur pass väl den kommer att hålla i längden.”

 

”Jag gillar inte riktigt de låga armstöden, men jag gillar verkligen sidokuddarna. Om du gillar en lite hårdare och djup soffa är den här en bra kandidat.”

 

Foto: Ikea

7. Stocksund soffa

Pris: 4995 kronor. 3-sits soffa, Nolhaga gråbeige, svart/trä med svarvade ben. Finns också i grå/vit, blå, grå, gråbeige, mörkgrå och blå/vit. Den lite vidare sittvinkeln gör att soffan känns djupare och bekvämare. Klädseln är avtagbar och har fina detaljer som tvåtonseffekt, kantband och veck.

Bredd: 199 cm, djup: 95 cm, höjd: 89 cm.

 

Allmän komfort: 2,8

Mjukhet; 3,2

Tupplursvänlighet: 3

Testpanelens omdömen:

 

”Tack vare den härliga formen trodde jag att den skulle vara bekvämare än den var. Men när jag lutade mig ända bak kunde fötterna knappt nudda golvet, så den är inte för kortare människor.”

 

”En mycket fin design om du gillar engelsk-inspirerade soffor. Rygstödskuddarna kändes lite tunna. Jag gillar både fötterna och formen på den här soffan. Även om den är lite mindre känns den ändå rymlig.”

 

Foto: Miguel Perez/Ikea

8. Nockeby soffa

Pris: 5995 kronor. 3-sits soffa, Tallmyra vit/svart, förkromad. Finns också i ljusbeige, rostbrun, vit/svart, ljusgrå, mörkgrå. Gott om utrymme tack vare soffans generösa design. Klädseln i viskos/lin är mjuk att ta i och har en diskret struktur som skapar en fin rynkeffekt. Avtagbar klädsel.

Bredd: 251 cm, djup: 97 cm, höjd: 82 cm.

 

Allmän komfort: 3,7

Mjukhet; 3

Tupplursvänlighet: 3,7

 

Allmän komfort: 3,3

Mjukhet; 2,9

Tupplursvänlighet: 3,2

Testpandelens omdömen:

 

"Man sjunker verkligen in i denna soffa. Armstöden är hårdare än resten av soffan så de kommer att hålla formen länge."

 

”Lite kort att ligga i om man inte kryper ihop, men väldigt skön. Armstöden är väldigt höga, nästan som på en chesterfield-soffa, men sköna. Jag gillar verkligen den här soffan och funderar på att köpa den till mitt eget hem.”

 

Foto: Mats Ekdahl/Ikea

9. Vimle soffa

Pris: 4595 kronor. 3-sitssoffa, Gunnared mellangrå. Finns även i mörkbrun, svart, beige, mellangrå, mörkgrön, gyllengul, svartblå. Välj antal sittplatser, form och funktioner, låt den växa med familjen. Sittkuddarna är stoppade med högelastiskt skum som ger bekvämt stöd till din kropp och snabbt återfår sin form när man reser sig. Klädseln är avtagbar.

Höjd inklusive ryggkuddar: 80 cm, bredd: 241 cm, djup: 98 cm.

 

Allmän komfort: 3,5

Mjukhet; 3,4

Tupplursvänlighet: 3,5

Testpanelens omdömen:

 

”Den är bekväm och helt okej, särskilt med tanke på priset. Dessutom ser den trevlig ut och finns i flera färger. Däremot är jag orolig att den kommer säcka ihop ganska fort då innehållet i kuddarna inte verkar vara det bästa.”

 

Foto: Ikea

10. Söderhamn soffa

Pris: 3995 kronor. 3-sits soffa, Samsta ljusrosa. Finns också turkos, vit, grå, mörkgrå. Slitstark mikrofiber som är mjuk och len. Man sitter djupt, lågt och mjukt och får extra stöd av lösa ryggkuddar. Soffseriens olika delar kan kopplas ihop till olika kombinationer eller användas var för sig. Klädseln är avtagbar.

Bredd: 198 cm, djup: 99 cm, höjd: 83 cm.

 

Allmän komfort: 2,9

Mjukhet; 3,7

Tupplursvänlighet: 2,7

 

Testpanelens omdömen:

 

”Det här är min absoluta favorit av Ikea-sofforna tack vare dess utseende och bekvämlighet. Den är djup, låg och härlig att sjunka in i.”

 

 ” Bra material och modernt utseende men kuddarna är så tunna, knappt att de existerar. Armstöden är också tunna och funkar inte alls att vila mot.”

 

 

Foto: Ikea

11. Klippan soffa

Pris: från 1795 kronor. 2-sits soffa, Vissle grå. Finns också som vit/svart, svart, vit, grå, gul.

Klippan lanserades på 1980-talet och är fortfarande en favorit för många. Den är bekväm, passar nästan överallt, har många klädslar som du kan välja mellan samt är billig.

Bredd: 180 cm, djup: 88 cm, höjd: 66 cm.

 

Allmän komfort: 1,7

Mjukhet; 3,8

Tupplursvänlighet: 1,2

Testpanelens omdömen:

 

”För det här priset är den ett perfekt val för kontoret eller gästrummet. Sätet är väldigt ”fjädrande” men ryggstödet är hårt.”

 

”Ryggstödet är verkligen lågt och stelt, nästan så det blir obekvämt. Den är absolut inte tupplursvänlig men ett trevligt ställe att sjukna ned på en liten stund.”

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig förvara smutstvätt i sovrummet

 

Foto: Ikea

12. Norsborg soffa

Pris: 3995 kronor. Edum klargrön, björk. Finns även i beige, mörkgrå, vit, grå. Soffan finns i många former, stilar och storlekar så alla kan hitta en favorit. De lite högre armstöden gör det extra bekvämt att krypa upp i soffhörnet. Avtagbar klädsel och praktiska fickor på armstödens utsida.

Bredd: 213 cm, djup: 88 cm, höjd: 85 cm.

 

Allmän komfort: 3,6

Mjukhet; 3,8

Tupplursvänlighet: 3,4

Testpanelens omdömen:

 

”Bekväm absolut, men jag gillar den inte eftersom jag inte tycker om benen som påminner mig om skolmöbler. Men tittar man på priset och estetiken kan jag ändå överväga att köpa den.”

 

”Armstödens höjd är bra men kuddarna känns för små och ”skumgummiga”.

 

Foto: Ikea

13. Vallentuna soffa

Pris: Från 8750 kronor. 3-sits soffa, Murum beige. Finns även i grön, mörkgrå, svart, ljusgrå och annan beige. Här väljer man de moduler man gillar och kombinerar själv.

 

Allmän komfort: 2,7

Mjukhet; 4,75

Tupplursvänlighet: 2,5

Testpanelens omdömen:

 

”Definitivt hård överlag och armstöden är ganska tunna och höga, men jag tycker ändå mycket om den.”

 

”Det här är verkligen ingen soffa för mig, men jag gillar looken – om jag står en bit bort. Modulsystemet på den är dock fantastisk, du kan i praktiken skapa nästan vad som helst med alla dess delar, men det är ingen soffa att slumra i.”

 

 

Foto: Ikea

14.  Landskrona soffa

Pris: 7995 kronor. 3-sits soffa, Grann, Bomstad svart/trä. Finns också i mörkbrun och vit. Högelastiskt kallskum i fyllningen för bekvämligheten. Tjockt, lent och mjukt narvläder på de exponerade ytorna.

Bredd: 204 cm, djup: 89 cm, höjd: 78 cm.

 

Allmän komfort: 3,2

Mjukhet; 3

Tupplursvänlighet: 2,8

Testpanelens omdömen:

 

”Jag är inget stort fan av lädersoffor eftersom de oftast känns kalla och hala, men det här är en perfekt liten lägenhetssoffa som jag tycker om mer än jag trodde jag skulle göra. Dessutom till ett bra pris.”

 

”Med tanke på den moderna looken blev jag förvånad över att den var så bekväm. Denna är ett perfekt val om du står och väger mellan stil och känsla. Lädret är mjukt.”