Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Två miljoner svenskar reser till fjällen under årets vintersäsong.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Utbudet av fjällstugor är litet – efterfrågan desto större.
Foto: Colourbox

Stort sug på fjällstugor – men utbudet är litet

Två miljoner svenskar åker till fjällen i vinter.

De flesta hyr boende på skidorterna, men är intresserade av att köpa ett eget boende.

Samtidigt är utbudet på fjällstugor det lägsta på fyra år.

Sportloven är i full gång och det är en gynnsam vinter för skidorterna. Två av tio hushåll planerar att åka till fjällen någon gång under vintersäsongen, enligt en undersökning från SBAB.

– Intresset för aktiv semester har ökat och svenska fjällen lockar på vintern. Mer än två miljoner besökare väntas i år vilket ställer krav på att det finns boende tillgängligt, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Dåligt utbud

I dagsläget hyr närmare 60 procent sitt boende under fjällsemestern. Resten har egen stuga, lånar eller bor på hotell och vandrarhem. Men närmare 20 procent av de tillfrågade är intresserade av att köpa ett eget fjällboende. En dålig kombination med utbudet, som just nu är det lägsta på fyra år. Bara det senaste året har antalet fjällstugor som är till salu minskat med 40 procent.

– Marknaden för fritidshus och även andra bostäder i fjällvärlden verkar bli allt hetare. Stadigt stigande priser, ett snålt utbud och ett ökande köpintresse bör vara en signal för både byggare, investerare och de som vill hyra ut att det finns efterfrågan att fylla, säger Tor Borg.

Billigast i Älvdalen

I de fem största vinterturistkommunerna finns drygt 28 000 fritidshus och snittpriset har stigit med drygt 50 procent sedan 2007. Vill du komma billigast undan är det Älvdalen som gäller. Där ligger snittpriset på 1 miljon kronor. Dyrast är det däremot i Malung-Sälen – där går fjällstugan på nästan 2 miljoner kronor.