Storstädning – där är vi alldeles för slarviga<br />

I nya programmet "Sveriges städmästare" lär Marléne Eriksson och Marie-Louise Danielsson-Tham ut städtips.

1 av 2: I nya programmet "Sveriges städmästare" lär Marléne Eriksson och Marie-Louise Danielsson-Tham ut städtips.

Marléne Eriksson tycker att det är många svenskar som slarvar med städningen, särskilt med storstädning. "Det här med städning är något vi måste ta till oss så vi inte kommer tillbaka till Lort-Sverige. Vi är inte så långt borta."

2 av 2: Marléne Eriksson tycker att det är många svenskar som slarvar med städningen, särskilt med storstädning. "Det här med städning är något vi måste ta till oss så vi inte kommer tillbaka till Lort-Sverige. Vi är inte så långt borta."

I "Sveriges städmästare" vill Marléne Eriksson visa hur lätt det kan vara att städa – och hur mycket vi har att vinna på att ha det rent och snyggt omkring oss.

– Det här med städning är något vi måste ta till oss så vi inte kommer tillbaka till Lort-Sverige. Vi är inte så långt borta.

Andra har också läst

Städning behöver varken vara tråkigt, krångligt eller särskilt tidskrävande.

Det menar Marléne Eriksson, 58, som tillsammans med Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelsteknik, nu letar landets bästa städare i SVT-programmet "Sveriges städmästare".

Många tycker det är för tråkigt

– Många tycker att städning är tråkigt och jag tror mycket beror på att de inte har särskilt bra redskap och att de inte vet riktigt hur man ska göra. Det känns krångligt.

– Det vi inte kan, det tycker ju vi människor är tråkigt.

I programmet tävlar 28 självutnämnda städexperter från sju städer runtom i Sverige. De ska åtgärda dammråttor under sängen, fettfläckar på finskjortan, kladdiga grillgaller och smutsiga köksgolv.

Marléne och Marie-Louise är domare och bedömer hur de städar, i vilken ordning allt görs och hur miljömedveten de är i valet av produkter.

Ättika och bikarbonat funkar utmärkt

Miljötänket lyser igenom även i de husmorstips som Marléne delar med sig av.

– Du klarar dig långt på det du har hemma, diskmedel, bikarbonat, ättika… Jag vill få ut det till gemene man.

Hur är svenskarna generellt på att städa?

– Har man redskapen och kunskapen går det nog bra. Men jag tror att det ofta brister i tid och kunskap.

Vanligaste slarvet?

– Storstädningarna! Det gör nästan ingen i dag. Många förstår inte hur viktigt det är att inte bara städa på ytan.

Den som tidigare tittat på TV4-programmet "Rent hus" kommer känna igen domarna tillika programledarna. Men den här gången tävlar de medverkande om vem som är bäst - och det blir betydligt mycket mer tips.

– Jag hoppas att många tittar, lär sig och tar till sig.

– Det här med städning är något vi måste ta till oss så vi inte kommer tillbaka till Lort-Sverige. Vi är inte så långt borta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande