Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Stor guide: Så väljer du rätt gräsklippare

Vårvärme och sol ger grönskan en skjuts, och innan man vet ordet av det så är det dags för årets första trimning av gräsmattan.

För dig som vill investera i en batteridriven eller elektrisk gräsklippare har vi valt ut 11 nya favoriter bland både traditionella gräsklippare,  robotgräsklippare – och en svävare! 

Foto: Shutterstock

1 av 12

1. Tips! Så väljer du rätt gräsklippare

BLÄDDRA VIDARE TILL GUIDEN HÄR!

Bästa gräsklipparen för liten gräsmatta

En vanlig batteridriven gräsklippare är ett bra val om du har en liten gräsmatta eftersom du slipper både underhåll av motor och fylla på bensin. En batteridriven gräsklippare är även tystare än en bensindriven.

Gräsklippare för en mellanstor gräsmatta

En eldriven gräsklippare passar extra bra till en mellanstor gräsyta. Du slipper både laddningstid och att fylla på bensin, så länge sladden är tillräckligt lång kan du klippa så länge du behöver.

Bästa gräsklipparen för en stor gräsmatta

Har du många kvadratmeter gräs att klippa är en bensindriven gräsklippare med en kraftfull motor ett bättre val för dig.

Robotgräsklippare eller vanlig gräsklippare

En robotgräsklippare kan vara ett bekvämt och smidigt val för de som har en mellanstor till stor gräsmatta, eftersom den ofta kräver minimalt av dig. Har du en stor gräsyta vid sommarstugan eller fritidshuset kan det också vara värt att investera i en robotgräsklippare, så kan du ägna dig helhjärtat åt att njuta av ledigheten när du kommer dit.

Hur får man en fin gräsmatta – 6 bästa tipsen:

1. Stressa inte! Långa kallar vårar kan göra att gräsmattan håller sig blöt en bra bit in på sommaren. Låt gräset vara så länge det är blött innan du rör den. Om du kan, låt bli att gå på den tills den är torr nog.
2. Gödsla i omgångar. Gräset börjar växa först när termometern visar 5-6 plusgrader. Börja gödsla när gräset börjar grönska och minst tre gånger per säsong. Gödsla helst lite och ofta snarare än allt på en gång.
3. Undvik konstgödsel. NPK-gödsel innehåller mycket kväve. För mycket kväve kan göra att gräsmattan växer för mycket på kort tid, vilket motverkar en tät och tålig gräsmatta. Hönsgödsel är både ekologiskt och mumma för gräsmattan.
4. Sluta kalka. Gräsmattan kan se lite grönare ut efter regn, men kalkar du regelbundet över flera år tömmer du näringsreserverna i jorden eftersom kalket frigör dem. Dessutom är det många mossor som kalket inte rår på.
5. Strunta i uppsamlare. Strunta i uppsamlaren, en så kallad mulcha, och låt gräsklippet ligga kvar – det blir naturlig gödning till gräsmattan. Dessutom slipper du jobbet med att tömma och rengöra uppsamlaren.
6. Lagom är bäst. Klipp lagom mycket – inte mer en tredjedel av gräsets längd – och hellre lite oftare. Kan du tänka dig en robotgräsklippare är det ett bra val eftersom den klipper ofta och lite i taget.

Bläddra vidare till guiden med nya gräsklippare!

LÄS MER: Allt du behöver veta om robotgräsklippare
1 av 12