Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stengolv - för en härlig känsla av lyx

Bort med plastmattan och in med ett rejält stengolv. Det står för kvalitet, håller länge - och snyggt är det också.

FAKTA


Så här lägger du ditt nya stengolv


1.  Gör en ritning över golvet och bestäm hur golvet ska se ut, vilka detaljer du vill ha och vilka krav på hållfasthet du behöver. Först därefter kan du ta kontakt med hantverkare för att begära in anbud.
2. Det finns åtminstone 1 000 olika naturstenssorter att välja på. En del är svenska, andra europeiska och många från Kina, Mellanöstern och Indien. Nöj dig inte med att bara titta på en liten stenbit, särskilt inte om du ska lägga in stora ytor utan be att få se på referensmaterial och åk gärna och titta hos någon annan som lagt in samma sten.
3.  Anlita en erfaren stenläggare och var noga med att ge goda instruktioner för att undvika missförstånd.
4.  Har du för avsikt att lägga stenen själv kan boken ”Natursten inomhus” av Sveriges Stenindustriförbund vara att rekommendera. Här finns allt du behöver veta om att lägga stengolv inomhus. På sajten www.sten.se kan du ladda ner boken ”Natursten Inomhus”.

Tänk dig själv ett äkta kalkstensgolv i badrummet – eller varför inte ett skiffergolv i entrén? Men kom ihåg att ett stengolv är betydligt känsligare än klinker. I Sverige är granit, kalksten och marmor vanligast även om skiffer blir allt mer populärt. Graniten är hårdast och tål mest slitage medan marmor och kalksten är känsligare.

 Till skillnad från trä och klinker har golv i natursten sina fördelar. Visserligen är det lite dyrare, men rent estetiskt kan ett blankt stengolv ge en lyxig känsla och förhöja rummets karaktär. Natursten är slitstarkt och får en härlig finish ju mer det slits.

 Stenens ytbehandling har stor betydelse för golvets utseende. En polerad och finslipad yta framhäver materialets färg och struktur medan en grövre ytbehandling gör färgen ljusare och texturen mindre tydlig. 

 Med tiden är det däremot vanligt att även grövre ytor får en mer mättad kulör. m m


Så mycket kostar ett golv

 

 Stengolv varierar i pris från mellan 400 kronor till 2 000 kronor per kvadratmeter. Du kan hitta billigare varianter då agenturerna säljer ut vissa partier. Avgörande för priset är stenens kvalitet, färg och stensort. Marmor, kalksten och skiffer är normalt billigare än granit.

 För montering bör du räkna med ytterligare en kostnad på mellan 600 kronor och 1 000 kronor per kvadratmeter. Om underlaget är ojämnt måste du flytspackla och om utrymmet gäller ett våtrum tillkommer arbete och material för tätskikt.

 Har du tid att vänta kan du hitta begagnad sten från något rivningsobjekt till bra pris. Fördelen är då att stenen redan är sliten och har en säregen vacker yta. Dessutom bidrar du till en bättre värld med mindre slit och släng.

 Tänk också på att svensk sten är betydligt bättre att köpa av miljöhänsyn än kinesisk eller indisk som kräver dyra långväga transporter.