Stengolv - för en härlig känsla av lyx

Bort med plastmattan och in med ett rejält stengolv. Det står för kvalitet, håller länge - och snyggt är det också.

Andra har också läst

Tänk dig själv ett äkta kalkstensgolv i badrummet – eller varför inte ett skiffergolv i entrén? Men kom ihåg att ett stengolv är betydligt känsligare än klinker. I Sverige är granit, kalksten och marmor vanligast även om skiffer blir allt mer populärt. Graniten är hårdast och tål mest slitage medan marmor och kalksten är känsligare.
Till skillnad från trä och klinker har golv i natursten sina fördelar. Visserligen är det lite dyrare, men rent estetiskt kan ett blankt stengolv ge en lyxig känsla och förhöja rummets karaktär. Natursten är slitstarkt och får en härlig finish ju mer det slits.
Stenens ytbehandling har stor betydelse för golvets utseende. En polerad och finslipad yta framhäver materialets färg och struktur medan en grövre ytbehandling gör färgen ljusare och texturen mindre tydlig.
Med tiden är det däremot vanligt att även grövre ytor får en mer mättad kulör. m m


Så mycket kostar ett golv


Stengolv varierar i pris från mellan 400 kronor till 2 000 kronor per kvadratmeter. Du kan hitta billigare varianter då agenturerna säljer ut vissa partier. Avgörande för priset är stenens kvalitet, färg och stensort. Marmor, kalksten och skiffer är normalt billigare än granit.
För montering bör du räkna med ytterligare en kostnad på mellan 600 kronor och 1 000 kronor per kvadratmeter. Om underlaget är ojämnt måste du flytspackla och om utrymmet gäller ett våtrum tillkommer arbete och material för tätskikt.
Har du tid att vänta kan du hitta begagnad sten från något rivningsobjekt till bra pris. Fördelen är då att stenen redan är sliten och har en säregen vacker yta. Dessutom bidrar du till en bättre värld med mindre slit och släng.
Tänk också på att svensk sten är betydligt bättre att köpa av miljöhänsyn än kinesisk eller indisk som kräver dyra långväga transporter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer