1 AV 3
Hur ofta rengör du din diskmaskin egentligen? Det behövs göras en gång i månaden.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Vi tvättar och tvättar och tvättar  – men tänker inte på att även tvättmaskinen behöver sig en rengöring.
Foto: Erwin Wodicka
3 AV 3
Tangentbordet och musen är oerhört bakteriefyllda. En gång i månaden krävs rengöring för att slippa de värsta bakterierna.

Städa hemma – här är platserna du glömmer

När du börjar städa och rengöra platser och prylar hemma gör du ofta samma gamla vanliga rutin.

Vad du kanske inte tänker på är att du faktiskt glömmer vissa saker.

Här är sakerna i ditt hem som verkligen behöver en rengöring.

När tvättade du kuddarna sist? Eller rengjorde diskmaskinen? Det finns flera saker i hemmet som är proppfulla av bakterier eftersom de aldrig blir ordentligt rengjorda. AllYou har listat några saker som vi behöver bli bättre på att städa.

 

LÄS OCKSÅ: 10 oväntade saker du kan köra i diskmaskinen

 

Rengöra diskmaskinen

Hur ofta rengör du diskmaskinen? Maskinen som ju faktiskt i sig borde vara skinande ren eftersom det är den som ska se till att all smutsig disk blir av med kladd och bakterier.

Hur ofta? En gång i månaden.

Så här gör du: Häll lite ättika i en kopp som tål maskindisk. Placera den stående högst upp i diskmaskinen. Kör i gång diskmaskinen på långt program. När programmet är färdigt, strö lite bakpulver i botten av maskinen och kör sedan i gång den på nytt, den här gången på kort program. När maskinen är färdig, lämna luckan öppen i några timmar, så att maskinen får vädra.

 

LÄS OCKSÅ: Så snuskiga är dina mysiga sängkuddar

 

Tvätta kuddar

De flesta av de gosiga kuddarna som du myser in dig i varje natt kan maskintvättas och torktumlas.

Hur ofta? Var tredje till var sjätte månad.

Så här gör du: Titta på tvättlappen på kuddarna för att se hur just dina kuddar ska tvättas. Kör två normalstora kuddar tillsammans i maskinen. Låt sköljningen köras två gånger. Kuddarna behöver troligen torka i tumlaren i ungefär två timmar. När två timmar har gått, kläm på flera ställen på kudden för att se så att det verkligen är torrt. Om det är det minsta fukt kvar, låt kuddarna tumlas lite till.

 

LÄS OCKSÅ: 12 platser som är äckligare än toaletten

 

Rengöra tangentbordet

Trots att tangentbordet och musen är extremt utsatta för bakterier, särskilt på arbetsplatsen där det inte är ovanligt att dela dator, är det inte många som rengör dem.

Hur ofta? En gång i månaden.

Så här gör du: Koppla ur tangentbordet och musen. Använd en liten pensel för att t bort damm och annat smuts. För att desinficera – häll lite handsprit eller annan rengöringssprit på en torr trasa och gnugga på tangenterna och musen.

 

Tvätta eller torka ur handväskan

Den kanske städas ibland – genom att plocka ur gamla kvitton och kasta tuggummipaket. Men handväskan behöver rengöras ännu bättre.

Hur ofta? Varje vecka.

Så här gör du: Bomullsväskor kan du tvätta antingen i maskin eller för hand. Är väskan av plast kan du torka bort bakterier med en desinfektionsservett. På lläderväskor kan du använda alkoholfria våtservetter. Men testa först på ett diskret ställe så att väskan inte får några tråkiga fläckar eller att våtservetten inte gör materialet mörkare.

 

Tvätta tvättmaskinen

Vem tänker på att tvättmaskinen också ska tvättas? Det görs faktiskt inte helt av sig själv.

Hur ofta? En gång i månaden.

Så här gör du: Minst 60 grader varmt vatten och blekmedel är det enda sättet att döda bakterier på. Om du tvättar en vittvätt med vatten och klorin, så blir maskinen ren. En gång i månaden behöver maskinen köras tom, med bara hett vatten och blekmedel, för att få bort bakterier.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipset för att rengöra tvättmaskinen

 

Se till att diskhon är ren

Här diskas kastruller och stekpannor rena – utan att det nödvändigtvis är särskilt rent i själva hon.

Hur ofta? Silen varje vecka, diskon en gång i månaden.

Så här gör du: Torka ur hela diskhon med en desinfektionsservett varje kväll, och låt silen följa med en omgång i diskmaskinen en gång i veckan. En gång i månaden kan du rengöra diskhon lite noggrannare. Häll drygt en deciliter bakpulver i avloppet, följt av lika mycket vinäger. Skölj sedan med hett vatten. Det här tipset funkar även om det är stopp i avloppet.

 

Källa: AllYou

 

Läs mer om husmorstips!