1 AV 3
Det ligger i tiden att ha ekologiska produkter, och visst, det är hälsosamt och bra på många sätt. Men färgämnen är inte bara av ondo. Det kan bidra till att skilja potentiellt skadliga vätskor från vanligt vatten och hjälper till så att du vet vilka delar av en yta som har rengjorts.
Foto: Julija Sapic
2 AV 3
Ättika är ett jättebra rengöringsmedel. Men det finns saker du inte ska använda ättikan till, exempelvis hårda trägolv.
Foto: Sven Lindwall
3 AV 3
Ja, hårspray kan ta bort fläckar, särskilt bläck. Men bläckfläckar är knepiga och kan ibland reagera på alkohol som också finns i hårspray.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Städa – här är 10 myter du hört om städning

Det florerar massor av tips och rykten gällande städning.

Men vad är sant, och fungerar verkligen allt?

Här avslöjar vi 10 myter om städning!

1. ”Blekmedel rengör allt”

Vem har inte hört att blekmedel (tex Klorin) är det ultimata rengöringsmedlet? Faktum är att blekmedel är ett desinfektionsmedel och inte en rengörare. Den dödar bakterier och tar bort tuffa fläckar men den varken gör rent från smuts eller tar bort det. För det behöver du skrubba och skölja.

Blekmedel kan både skada ytor och ta bort färg. Den har tunga ångor som kan göra dig sjuk, skapa hudirritation och till och med skada huden. Dessutom, blandas den med andra rengöringsmedel kan gifter bildas.

 

2. ”Kemtvätt krymper mattan”

Mattor är ofta dyra och vi vill att de ska hålla så läge som möjligt. När de blir smutsiga lämnar vi ofta in dem på kemtvätt. Men det är en stor risk menar många, att det krymper mattan.

När mattor förr var gjorda av mycket naturliga fibrer var krympning ett problem. I dag är de flesta mattor gjorda av syntetiska material vilket reducerar risken för krympning. Och kemtvättare är proffs på det de gör.

 

3. ”Ättika gör rent allt”

Den sägs göra rent precis allting och är dessutom miljövänlig. Men, det finns faktiskt några ytor som inte bör komma i kontakt med ättika, där den kan skada mer än den rengör. Hårda trägolv, icke vaxade golv, mattor och stenytor ska det inte användas på.

 

Läs också: 10 saker du inte visste att du kunde göra med ättika

 

4. ”Ju mer rengöringsmedel desto renare”

Det är en vanlig missuppfattning att ju mer smutsigt något är ju mer rengöringsmedel behöver du. Använder man för mycket medel är det svårt att få bort allt. Och en av anledningarna till att såpa eller andra rengöringsmedel är så bra är just för att det drar till sig smuts, så om inte allt medel tas bort efteråt kommer ytan att fortsätta attrahera smuts. Något som märks tydligt på mattor. Samma sak med disk- och tvättmaskiner, för mycket medel orsakar överlöddring och skadar maskinerna.

 

5. ”Använd bara naturliga rengöringsprodukter”

Det ligger i tiden att ha ekologiska produkter, och visst, det är hälsosamt och bra på många sätt. Men färgämnen och konserveringsmedel är inte bara av ondo. Färgämnen kan bidra till att skilja potentiellt skadliga vätskor från vanligt vatten och hjälper till så att du vet vilka delar av en yta som har rengjorts. Och när det gäller konserveringsmedel både förlänger det hållbarheten och förhindrar bakterier.

 

Läs också: Så gör du ditt eget rengöringsmedel – billigt och miljövänligt

 

6. ”Tidningspapper är bäst till fönster och speglar”

Det är miljövänligt och enkelt med tidningspapper, ett tips som finns att läsa lite här och var. Men de är inte alltid det bästa valet. Tidningspappret kan färga av sig på glaset, speciellt på ramen och kanterna, dessutom går det lätt sönder när det blir blött. Och med tanke på miljön är det bättre att lämna in det för återvinning än att lägga det som blöta bitar i papperskorgen.

 

7. ”Putsa möblerna varje gång du städar”

Tvärtemot vad många tror är det inte bra för möblerna. I möbelpolish finns både kemikalier och andra produkter som kan skada möbeln. Olja på möbler kan också dra till sig både damm och smuts. Bästa rådet är att lyssna på tillverkaren och använda möbelpolish sparsamt. Damma i stället regelbundet, då slipper du både märken och kemikalier.

 

Läs också: Husmorstips – städa utan giftiga kemikalier

 

8. ”Hårspray tar bort alla fläckar”

Hårsprayen har sedan långt tillbaka använts för att ta bort fläckar, speciellt bläck. Bläckfläckar är knepiga men kan reagera på alkohol som också finns i hårspray. Dock fungerar det bara ibland, och bättre om tyget innehåller polyester. Oavsett om det fungerar eller inte bör plagget sköljas noggrant efteråt.

 

9. ”Dammsugning förstör mattorna”

Argumentet skulle vara att dammsugningen förstör mattans fibrer. Och folk blir nojiga när de ser mattfibrer i dammsugarpåsen. Men sanningen är den att smuts gör mer slitage på mattan, bryter ned fibrerna, och skapar en grund för kvalster och bakterier. Och mattor tål dammsugning flera gånger i veckan utan att skadas. Har du olika inställningar, använd inte borsten.

 

10. ”Ammoniak rengör bäst”

Ammoniak är en mirakelrengörare för många, speciellt när det gäller ugnar och golv. Men ammoniak kan med sin fräna och stickande lukt orsaka irritation för personer med andningsproblem. Även de sorter som rekommenderas för hushåll är så starka att man blir tårögd. Inte helt hälsosamt med andra ord.

Det är effektivt för speglar och glas, och billigare än andra rengöringsmedel, men bör absolut inte användas på ovaxade golv, det kan skada. Och i mikron rekommenderas i stället att du ställer in en skål med vatten, ångan kommer att lossa matresterna och du slipper ångorna från ammoniaken. Det samma gäller den vanliga ugnen, ångorna kommer att bli hemska. Använd i stället ugnsrengöringsmedel eller natriumbikarbonat.

 

Källa: Housekeeping.com

 

Läs också:

 Alla husmorstips du kan tänkas behöva
Här är de bästa annonserna på Hemnet 2014
11 snuskigaste platserna i ditt hem