Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stilren ljusbehållare. Hitta alla tipsen i bildspecialet i blå rutan nere till höger.Stilren ljusbehållare. Hitta alla tipsen i bildspecialet i blå rutan nere till höger.Stilren ljusbehållare. Hitta alla tipsen i bildspecialet i blå rutan nere till höger.
Stilren ljusbehållare. Hitta alla tipsen i bildspecialet i blå rutan nere till höger.

Sprid dofter med ljus!

Genom doftljus kan vi föra in goda dofter in i vårt hem. 

Det finns många varianter till hands, från budget-varianter till lyxiga doftljus som tagits fram av parfymörer. Vi har testat tio doftljus i olika prisklasser.

Välj doftljus

 Variationen bland doftljus är stor. Vissa ljus produceras på löpande band med okomplicerade dofter, enkel design och det låga priset som måttstock. Så finns den andra änden av spektrat där vi hittar handgjorda ljus, producerade av miljövänliga medel och där de specialkomponerade dofterna tagits fram av parfymörer. I detta test tar vi reda på hur stor skillnaden egentligen är i upplevelse.

 

Släck ljuset

 Alla typer av ljus ska hanteras varsamt och du bör alltid tänka på säkerheten. Trimma veken efter varje användning så sotar inte lågan. Ett doftljus bör aldrig brinna mer än fem timmar. Lämna aldrig ett ljus obevakat.

 

Så gjorde vi

 Samtliga ljus fick brinna mellan 1-5 timmar innan bedömningen påbörjades. De jämfördes även mot slutet av sin brinntid för att kontrollera kvaliteten över hela ljusets livslängd. Betygskategorierna är kapacitet, kvalitet, funktion, design och prisvärde. Maxbetyg är fem getingar.

 

4 dofttips

1  TIPS.Tänd doftljuset i god tid och släck det precis innan gästerna kommer.

 Först efter ett par timmar är doften som mest utvecklad.

2 PÅ FAT. Ställ ditt doftljus på ett fint fat eller en liten bricka.

3 SPARA. Många doftljus kommer i fina behållare. Spara och återanvänd.

4 I BADRUM. Tänd ett doftljus i badrummet så doftar det gott otch känns

 välkomnande.

 

Av Julieta Spoerer/Smartson