1 av 4: Tro inte att du är ensam i ditt hem. Spindlar, liksom många andra små kryp, är duktiga på att gömma sig, i golvspringor, under blomblad, i mattor... Foto: Fotolia
2 av 4: Speciellt den här tiden på året så finns de överallt. och enligt en amerikansk undersökning som kom tidigare i år kan det handla om en ganska ansenlig mängd. Foto: Fotolia
3 av 4: Större dallerspindel heter en sort som finns i södra Europa men som nu börjat ta sig upp i norra Europa och även Skandinavien. Foto: Fotolia
4 av 4: Endast en bråkdel av spindlarna kan göra någon skada, de är snarare nyttodjur då de är rovdjur som äter upp andra småkryp. Foto: Fotolia

Spindlarna invaderar ditt hem – 5 läskiga fakta

Trodde du att du var ensam i ditt boende? Nej, du har massor av oinbjudna ”husdjur”.

Det kryllar nämligen av spindlar i varje hem, även om de inte alltid syns och märks. 

Men visste du att de sysslar med BDSM, har hjärnan i benen och att dallerspindeln är på väg hit?

Tro inte att du är ensam i ditt hem. Spindlar, liksom många andra små kryp, är duktiga på att gömma sig, i golvspringor, under blomblad, i mattor...  En del finns året om, så kallade husspindlar, andra kommer fram på våren och sommaren, sedan under sensommaren och hösten exploderar det – då är det nämligen parningsdags. 

LÄS OCKSÅ: Okända tricket som håller spindlarna borta från hemmet – tepåsar!!! 

I varje hem fanns i snitt ett hundra olika sorters arter

När forskarna gick igenom 50 fristående hus i North Carolina i USA hittade de totalt 579 olika leddjur från 304 familjer. I varje hem fanns i snitt etthundra olika arter som man kunde skilja åt med blotta ögat, enligt studien som publicerats i tidskriften Peer J. De vanligaste grupperna var olika flugor, spindlar och skalbaggar. Av dessa 554 undersökta rum var det bara fem som var helt fria från någon typ av leddjur.

Foto: Fotolia

Nu har de lite varmare klimat där borta, och är därmed lite artrikare, men fortfarande har vi ett gäng arter här hemma med som mer än gärna flyttar in i våra boenden, både spindlar och andra insekter och kryp. 

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med spindlar inomhus – 9 smarta tips! 

Många tycker de åttabenta är obehagliga – men de flesta är nyttodjur

De flesta av oss märker inte ens av spindlarna, och de som finns i Sverige är inte farliga heller, men de åttabenta kan vara nog så obehagliga ändå tycker många. Speciellt under hösten kan de vara väldigt många, då hanarna ger sig ut för att leta efter honor. Men det är endast en bråkdel som kan göra någon skada, de är snarare nyttodjur då de är rovdjur som äter upp andra småkryp. 

Foto: Fotolia

Men hur mycket kan du om dina inneboende spindlar egentligen? 

5 fakta om spindlar du förmodligen inte känner till: 

1. Hjärnan i benen

Spindlarna vi har här i Skandinavien är generellt sett inte jättestora, i alla fall inte om man jämför med de som kan finnas i andra länder. Däremot har de stora hjärnor i förhållande till kroppsstorleken. Hos vissa arter är hjärnan så stor att den har förgreningar ut i benen.

2. Alla spindelarter är giftiga

I världen finns det över 45 000 olika spindelarter och faktum är att alla är giftiga. Tack och lov är det mindre än en halv procent som är så pass giftiga att de kan orsaka problem när de biter en människa. 

3. Större dallerspindel på väg hit

Större dallerspindel heter en sort som finns i södra Europa men som nu börjat ta sig upp i norra Europa och även Skandinavien. Tycker du att det låter obehagligt kan vi trösta dig med att den här spindeln lever av andra spindlar. I vissa delar av världen anses den vara ett riktigt nyttodjur då den håller nere beståndet av farliga spindlar som till exempel som svarta änkan.

LÄS OCKSÅ: Därför borde du bli glad av att ha spindlar hemma 

Foto: Fotolia

4. Rädsla får spindeln att växa

I Israel, på Ben-Gurion University of the Negev, har man ett forskningsprojekt sedan en tid tillbaka om spindelfobi. Där har det visat sig att araknofober, de som lider av spindelfobi, upplever att spindlar är större än vad de är i verkligheten. En insikt som man menar kan leda till mer effektiva behandlingar av svår araknofobi.

5. Dödliga parningsakter

Som spindelhane är det inte helt ofarligt att para sig. Det är nämligen ganska vanligt att honan äter upp hanen direkt efter parningsakten. Därav namnet Svarta änkan till exempel. Krabbspindeln är medveten om detta och vidtar därför försiktighetsåtgärder som innebär att han binder fast honan med en silkestråd innan parningen. Då hinner han fly när de har parat sig klart. Lite BDSM över det hela...

Aktuellt just nu