Bra tips. Se över ditt hus och din sommarstuga­ inför hösten. Spara pengar på elen genom att släcka lyset, dra ner persiennerna och köp energisnål kyl & frys. Foto JOACHIM BELAIEFF, SHUTTERSTOCK

Spartips: Så sänker du din elräkning i höst

Med låga elpriser finns det goda chanser att sänka elräkningen i vinter. Vi har tipsen för dig som vill spara slantarna på uppvärmning.

Emmy Lundström

Smarta tips

 

Temperatur. Sänk inomhustemperatauren med en grad så ­minskar du e­lanvändningen med fem ­procent.

-

Sovrum. Ha en termometer i varje rum och få koll på ­temperaturen. I sovrummet vill du kanske ha det svalare än i ­vardagsrummet.

-

Persienner. Dra ner ­persiennerna på natten så smiter mindre värme ut genom fönstren.

-

Vädra snabbt. Vädra rejält och snabbt med korsdrag istället för att låta ett fönster stå på glänt.

-

Element. Låt bli att ställa stora möbler framför elementen.

 

Så sparar du

Semester. Sänk värmen till 15 grader om du åker bort en längre tid.

-

Termostat. Byt ut gamla och ­trasiga termostater eller ­installera ett centralt styrsystem. På så sätt får du jämnare och behagligare inomhustemperatur - och lägre ­elanvändning.

-

Släck! Tänk på ditt beteende - släck ­lamporna när du ­lämnar ett rum och ta ­kortare duschar.

-

Energisnål kyl. Kyl och frys är några av hemmets­ energi­bovar. Om du ändå ­behöver byta ut dem ­lönar det sig att köpa energisnåla ­varianter.

-

Kranar. Installera ­snålspolande munstycken på dusch- och kökskranar som minskar vattenförbrukningen.

De senaste vintrarna har varit dyra för alla med hus och sommarstugor. Kalla och långa vintrar i ­kombination med dyr el har resulterat i höga ­elräkningar. Men i år ser det bättre ut.

– Vår prognos är att elpriserna kommer­ att ligga på en stabil nivå. Det är låga ­priser nu och enligt prognosen kommer det fortsätta. Sedan är det så klart många ­osäkerheter i prognosen, vi vet av historien­ att mycket kan inträffa, säger Tomas B­erggren på Energimyndigheten.

Hög tid att se över huset

För den som vill ta det säkra före det osäkra är det hög tid att börja se över huset inför årets kalla månader. Men innan du springer i väg och gör stora åtgärder som att slänga ut pannan är det bra att börja med att försöka­ sänka husets energibehov. Det finns en hel del du kan göra för att spara pengar på ­uppvärmning - utan större ingrepp.

Satsa i första hand på att förbättra husets­ klimatskal: Väggar, dörrar, fönster och tak. Vanliga tvåglasfönster och dåligt isolerad­e dörrar släpper nämligen ut ungefär en t­redjedel av värmen. Men du behöver inte byta ut fönster och dörrar, ofta räcker det med att täta. Det är vanligt att det är otätt kring altandörrar och vid infästningen av dörrar och fönster. Misstänker du att det är dåligt isolerat kan du ta bort listerna och täta med nya. En värmekamera kan avslöja var det läcker.

– Det är ofta en billig och effektiv åtgärd, säger Tomas Berggren.

Satsa på energieffektiva fönster

Misstänker du att det är fönstren i sig som är problemet kan det vara läge att komplettera med en tredje glasruta eller byta ut det inre glaset mot en isolerruta. Fönster har en livslängd på 40 år och så småningom kan de behöva bytas helt och hållet.

– Om du ändå ska byta fönster bör du satsa på energieffektiva fönster som släpper in solvärmen och gör att rumsvärmen får svårare att tränga ut, säger Tomas Berggren.

15 procent av all värme i ett hus försvinner ut genom taket. Att tilläggsisolera vinden är en åtgärd som är relativt billig och som kan löna sig. Med en värmekamera kan du enkelt se var huset är dåligt isolerat, det finns flera energikonsulter som kan hjälpa dig med det.

Tomas Berggren rekommenderar att man anlitar ett proffs till hjälp för alla slags ­isolerande åtgärder. Blir huset för tätt ­riskerar man att få dålig inomhusmiljö.

– Man vill inte bo i en heltät plastpåse, ­säger han.

Halvera elanvändningen

Många går numera över till att värma upp huset med en värmepump eller använda­ den som ett komplement. Det finns olika sorters pumpar. De hämtar värme från ­exempelvis marken, berggrunden, vattne­t i en sjö eller från luften. För vissa typer är ­investeringskostnaden hög men de kan vara lönsamma i längden eftersom de r­örliga ­värmekostnaderna blir låga. Vissa typer kan halvera elanvändningen av värme och ­vatten i ett eluppvärmt hus.

– Alla de här varianterna är lönsamma, men vad man tjänar beror bland annat på var i landet du bor och på hur husets ­planlösning ser ut, säger Tomas Berggren.

Energirådgivare ger råd

Det finns hjälp att få veta vad just du kan tjäna. Energimyndigheten har bland ­annat en broschyr med information om vad du ska tänka på när du väljer värmepump. Och på energikalkylen.se kan du räkna ut e­nergianvändningen i just ditt hus samt få praktiska råd.

– Jag tycker också att man kan ta k­ontakt med en energirådgivare. De finns i varje kommun i Sverige och ger oberoende och neutrala råd om åtgärder, säger Tomas Berggren.