Sommar året om i det charmiga lusthuset
Sara drömde om ett eget lusthus på tomten. Med hjälp av 15 gamla fönster blev idén verklighet. Idag är det egendesignade uterummet och den nybyggda altanen hela familjens favoritplats. Här finns plats både för vila och fest.
I natursköna Unnaryd i Småland bor Sara, Björn och deras tre barn Noel, Ally och Leia alldeles intill sjön Unnen. Husets som familjen bor i är byggt 1924 och är Saras föräldrahem.
2005 tog Sara och Björn över huset och har sedan dess skapat sin lantliga idyll i det charmiga ljusgröna trähuset Solsjö.
- Vi trivs så bra här. Det är så härligt att bo på landet, vi bor avsides men ändå nära samhället, säger Sara.
Sara hade dock länge drömt om en plats att sitta under tak på, fast ute. En plats där man skulle kunna få skydd både från mygg och regn.
- Framför mig såg jag ett litet lusthus på tomten. Men allt eftersom vi pratade om hur vårt uterum skulle se ut så ändrades idén. Vi funderade på att bygga något i anslutning till huset, men villan har en hög grund och en glasveranda på framsidan. Därför var det svårt att hitta en lösning som passade husets stil, förklarar Sara.
Byggde lusthuset själv
Inredningsmagasinen var vid den tidspunkten fulla av mysiga växthus byggda av gamla fönster. Det fick Sara att fundera på det där lusthuset igen men i mer avlång form - litet som ett orangeri.
- Vi är inte så noga med att odla, så vi kunde tänka oss att skippa till exempel det klassiska glastaket som ju mest är till för att släppa in solljus. Istället föreställde vi oss en mer gedigen stil med tegeltak, fast inspirerat av gamla växthus gjorda av överblivna fönster, berättar Sara.
Lusthusets storlek landade på 15 kvadratmeter. Sara ville ha plats för ett stort matbord samt en dagbädd och förvaringsskåp.
Maken Björn - som skulle färdigställa skissen - var till en början tveksam till bygget. Han hade inte byggt något liknande tidigare. Men med tanke på alla mygg, knott och regnskurar som kan förstöra vackra sommarkvällar, så nappade han ganska snabbt på idén. Trots att han fick läsa sig till metoder och fråga runt inför byggstarten.
Resultatet visade att Björn kunde mer än vad han trodde.
- Vi är så nöjda med vårt lusthus! Här finns inga måsten, det känns bara enkelt att vara här. Vi har el för mysbelysning och en liten cd-spelare för bakgrundsmusik. Men inga klockor och ingen elektronik är välkommen - datorn får inte följa med ut. Det är en plats för avkoppling, det är vi väldigt noga med, säger Sara.
Sommar året om
Lusthuset är inrett i ljus lantlig stil med marina inslag. Golvet är mörkbetsat och skapar en fin kontrast. Naturens skådespel syns tydligt genom de vackra spröjsade fönstren. Många undrar dock varför paret har placerat lusthuset på snedden i trädgården. Svaret är att de på så sätt får sjöutsikt genom fönstren.
- Jag har inrett lusthuset med sommarminnen i form av stenar, sand och snäckor. Rummet ska kännas som sommar året om. Ord som vi känner hör hemma är sommarkänsla och minnen, umgänge med nära och kära, fest och kalas, avkoppling, kravlöshet samt sjö och hav, säger Sara.
Och lusthuset har, sedan det kom på plats, verkligen fyllt den funktion som paret önskade. Här kan de vara när det regnar eller gå in i när myggorna blir för aggressiva.
- Vi sitter här så ofta vi kan. När vi har många vänner på besök lyfter vi ut dagbädden så att vi kan duka upp ett långbord. Både midsommar och nyår har skålats in här. Barnen har sovit över och vi har suttit här på vardagskvällarna, allt för att skapa guldkant mitt i veckan, säger Sara.
Binds ihop med huset
Sommaren 2010 var det dags att gå vidare med bygget och binda ihop lusthuset med huset. En stor altan byggdes och året därpå blev även ett utekök färdigställt.
- Altanen är stor och rymmer mycket. Vi har matplats, solstolar, barnmöbler, hängmatta, utekök och grill där. Den binder också ihop lusthus med boningshus. Ute- köket används mest för att koka potatis eller grönsaker, när vi grillar. Men det är oerhört praktiskt när vi ska ha kalas och dukar upp för till exempel buffé, avslutar Sara.