Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 jun 2012 09:56

Sommar året om i det charmiga lusthuset

Lusthuset är på 15 kvadratmeter.

Lusthuset är på 15 kvadratmeter.

1/14

ÖPPET<br>De vackra fönstren skapar magi i lusthuset. Matbord och stolar, Rowico, ljuskrona från Saras mamma, rep med snäckor och drivved, köpt i Kungshamn Bohuslän. Platsbyggt vitrinskåp med dörr av gammalt fönster - inköpt på Östregårds Antik - är Saras idé.

ÖPPET
De vackra fönstren skapar magi i lusthuset. Matbord och stolar, Rowico, ljuskrona från Saras mamma, rep med snäckor och drivved, köpt i Kungshamn Bohuslän. Platsbyggt vitrinskåp med dörr av gammalt fönster - inköpt på Östregårds Antik - är Saras idé.

2/14

PÅ HYLLAN<br>På hyllorna finns allt vad som behövs för mat och fika. Porslin Greengate, rottingställ med glasflaskor Cosy home.

PÅ HYLLAN
På hyllorna finns allt vad som behövs för mat och fika. Porslin Greengate, rottingställ med glasflaskor Cosy home.

3/14

VATTEN. Rinnande vatten har kopplats in för att det enkelt ska gå att laga mat ute.<br>Diskho och kran från Ikea.

VATTEN. Rinnande vatten har kopplats in för att det enkelt ska gå att laga mat ute.
Diskho och kran från Ikea.

4/14

FÖRVARING<br>Under uteköket finns praktiska hyllor. Prickigt vaxtyg från Stoff och stil, porslinstallrikar Ikea, muggar och kanna Greengate. Korg från Blomsterlandet och handdukar från Greengate, Nyblom &amp; Kollén och On interiör.

FÖRVARING
Under uteköket finns praktiska hyllor. Prickigt vaxtyg från Stoff och stil, porslinstallrikar Ikea, muggar och kanna Greengate. Korg från Blomsterlandet och handdukar från Greengate, Nyblom & Kollén och On interiör.

5/14

PLATS FÖR MÅNGA<br>I det mysiga lusthuset kan upp till 20 personer sitta, när dagbädden burits ut. Fåtöljer i plastrotting Ikea, randiga kuddar H&amp;M, litet bord med kryss från Jysk, sittbänk Miljögården och bord och stolar från Rowico. Volangdynor, Nyblom &amp; Kollén. Pilasterhyllan är hemgjord efter Saras idé som Björn färdigställt.

PLATS FÖR MÅNGA
I det mysiga lusthuset kan upp till 20 personer sitta, när dagbädden burits ut. Fåtöljer i plastrotting Ikea, randiga kuddar H&M, litet bord med kryss från Jysk, sittbänk Miljögården och bord och stolar från Rowico. Volangdynor, Nyblom & Kollén. Pilasterhyllan är hemgjord efter Saras idé som Björn färdigställt.

6/14

SPIKA UPP<br>Handsmidda gamla spikar får agera krokar. Lykta Gotland, flasköppnare/nyckel av Ernst Kirschsteiger, handduk stjärnor från Habit.

SPIKA UPP
Handsmidda gamla spikar får agera krokar. Lykta Gotland, flasköppnare/nyckel av Ernst Kirschsteiger, handduk stjärnor från Habit.

7/14

DUKAT<br>Att duka vackert hör till i lusthuset. Glas Pokal, porslin Arv, Ikea.

DUKAT
Att duka vackert hör till i lusthuset. Glas Pokal, porslin Arv, Ikea.

8/14

VACKER SKÅL<br>Salladsskål Nordal och dressingflaska från loppis.

VACKER SKÅL
Salladsskål Nordal och dressingflaska från loppis.

9/14

FINT PÅ BORDET<br>Sara dukar med vackra lila syrener.

FINT PÅ BORDET
Sara dukar med vackra lila syrener.

10/14

MARIN DETALJ<br>Snäckor från Frösakull i Halmstad är ett härligt sommarminne.

MARIN DETALJ
Snäckor från Frösakull i Halmstad är ett härligt sommarminne.

11/14

DEKORERA<br>En gammal kratta har fått en ny funktion. Nymålad i vitt tjänstgör den nu som knoppbräda. Flöte Panduro från Lykta Indiska.

DEKORERA
En gammal kratta har fått en ny funktion. Nymålad i vitt tjänstgör den nu som knoppbräda. Flöte Panduro från Lykta Indiska.

12/14

MYSHÖRNA<br>Den gamla järnsängen fungerar som dagbädd. Här kan man koppla av med en bra bok eller avkopplande musik. Gammal järnsäng från Saras mamma, Sara sov i den som barn. Litet väggskåp Kayene, hylla över fönster är hemgjord, Saras idé och Björn har byggt. Överkast Nordal, kuddar från Ikea, H&amp;M, Grand design, Nordal och Madam Stoltz. Sjöstjärna i trä från Panduro, Ljusslinga med blommor, butik Uthuset och kanna Östregårds antik.

MYSHÖRNA
Den gamla järnsängen fungerar som dagbädd. Här kan man koppla av med en bra bok eller avkopplande musik. Gammal järnsäng från Saras mamma, Sara sov i den som barn. Litet väggskåp Kayene, hylla över fönster är hemgjord, Saras idé och Björn har byggt. Överkast Nordal, kuddar från Ikea, H&M, Grand design, Nordal och Madam Stoltz. Sjöstjärna i trä från Panduro, Ljusslinga med blommor, butik Uthuset och kanna Östregårds antik.

13/14

SOCIALA YTOR<br>Det stora trädäcket fyller många funktioner. Intill husväggen har Björn byggt ett utekök efter Saras skiss. Här serveras allt från sommar buffé till fika. Barnmöbler från Coop, två däckstolar i barnstorlek, Jula.

SOCIALA YTOR
Det stora trädäcket fyller många funktioner. Intill husväggen har Björn byggt ett utekök efter Saras skiss. Här serveras allt från sommar buffé till fika. Barnmöbler från Coop, två däckstolar i barnstorlek, Jula.

14/14

Sara drömde om ett eget lusthus på tomten. Med hjälp av 15 gamla fönster blev idén verklighet. Idag är det egendesignade uterummet och den nybyggda altanen hela familjens favoritplats. Här finns plats både för vila och fest.

I natursköna Unnaryd i Småland bor Sara, Björn och deras tre barn Noel, Ally och Leia alldeles intill sjön Unnen. Husets som familjen bor i är byggt 1924 och är Saras föräldrahem.

2005 tog Sara och Björn över huset och har sedan dess skapat sin lantliga idyll i det charmiga ljusgröna trähuset Solsjö.

- Vi trivs så bra här. Det är så härligt att bo på landet, vi bor avsides men ändå nära samhället, säger Sara.

Sara hade dock länge drömt om en plats att sitta under tak på, fast ute. En plats där man skulle kunna få skydd både från mygg och regn.

- Framför mig såg jag ett litet lusthus på tomten. Men allt eftersom vi pratade om hur vårt uterum skulle se ut så ändrades idén. Vi funderade på att bygga något i anslutning till huset, men villan har en hög grund och en glasveranda på framsidan. Därför var det svårt att hitta en lösning som passade husets stil, förklarar Sara.

Byggde lusthuset själv

Inredningsmagasinen var vid den tidspunkten fulla av mysiga växthus byggda av gamla fönster. Det fick Sara att fundera på det där lusthuset igen men i mer avlång form - litet som ett orangeri.

- Vi är inte så noga med att odla, så vi kunde tänka oss att skippa till exempel det klassiska glastaket som ju mest är till för att släppa in solljus. Istället föreställde vi oss en mer gedigen stil med tegeltak, fast inspirerat av gamla växthus gjorda av överblivna fönster, berättar Sara.

Lusthusets storlek landade på 15 kvadratmeter. Sara ville ha plats för ett stort matbord samt en dagbädd och förvaringsskåp.

Maken Björn - som skulle färdigställa skissen - var till en början tveksam till bygget. Han hade inte byggt något liknande tidigare. Men med tanke på alla mygg, knott och regnskurar som kan förstöra vackra sommarkvällar, så nappade han ganska snabbt på idén. Trots att han fick läsa sig till metoder och fråga runt inför byggstarten.

Resultatet visade att Björn kunde mer än vad han trodde.

- Vi är så nöjda med vårt lusthus! Här finns inga måsten, det känns bara enkelt att vara här. Vi har el för mysbelysning och en liten cd-spelare för bakgrundsmusik. Men inga klockor och ingen elektronik är välkommen - datorn får inte följa med ut. Det är en plats för avkoppling, det är vi väldigt noga med, säger Sara.

Sommar året om

Lusthuset är inrett i ljus lantlig stil med marina inslag. Golvet är mörkbetsat och skapar en fin kontrast. Naturens skådespel syns tydligt genom de vackra spröjsade fönstren. Många undrar dock varför paret har placerat lusthuset på snedden i trädgården. Svaret är att de på så sätt får sjöutsikt genom fönstren.

- Jag har inrett lusthuset med sommarminnen i form av stenar, sand och snäckor. Rummet ska kännas som sommar året om. Ord som vi känner hör hemma är sommarkänsla och minnen, umgänge med nära och kära, fest och kalas, avkoppling, kravlöshet samt sjö och hav, säger Sara.

Och lusthuset har, sedan det kom på plats, verkligen fyllt den funktion som paret önskade. Här kan de vara när det regnar eller gå in i när myggorna blir för aggressiva.

- Vi sitter här så ofta vi kan. När vi har många vänner på besök lyfter vi ut dagbädden så att vi kan duka upp ett långbord. Både midsommar och nyår har skålats in här. Barnen har sovit över och vi har suttit här på vardagskvällarna, allt för att skapa guldkant mitt i veckan, säger Sara.

Binds ihop med huset

Sommaren 2010 var det dags att gå vidare med bygget och binda ihop lusthuset med huset. En stor altan byggdes och året därpå blev även ett utekök färdigställt.

- Altanen är stor och rymmer mycket. Vi har matplats, solstolar, barnmöbler, hängmatta, utekök och grill där. Den binder också ihop lusthus med boningshus. Ute- köket används mest för att koka potatis eller grönsaker, när vi grillar. Men det är oerhört praktiskt när vi ska ha kalas och dukar upp för till exempel buffé, avslutar Sara.