Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 jun 2013 16:37

Sofia Wistam älskar att baka - titta in i köket!

Sofia tipsar: "Det bästa knepet för att få goda bullar och kakor är smör – mycket smör".

Sofia tipsar: "Det bästa knepet för att få goda bullar och kakor är smör – mycket smör".

1/8

Foto: Maria Rosenlöf

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK. <br><br><strong>Fotominnen. </strong><br>Sofia har jobbat som fotograf och tycker att fotomuggar är ett härligt sätt att få bilderna att leva vidare.

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK.

Fotominnen.
Sofia har jobbat som fotograf och tycker att fotomuggar är ett härligt sätt att få bilderna att leva vidare.

2/8

Foto: Maria Rosenlöf

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK.<br><br><strong>Dopminne</strong><br>Dopskeden i silver tror Sofia att hon fick från mormor. På den står att hon var 52 centimeter och vägde 3 570 gram när hon föddes.

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK.

Dopminne
Dopskeden i silver tror Sofia att hon fick från mormor. På den står att hon var 52 centimeter och vägde 3 570 gram när hon föddes.

3/8

Foto: Maria Rosenlöf

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK. <br><br><strong>Samlarobjekt</strong><br>Globerna började Sofia samla på när hon gjorde tv-programmet &quot;När och fjärran&quot;.

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK.

Samlarobjekt
Globerna började Sofia samla på när hon gjorde tv-programmet "När och fjärran".

4/8

Foto: Maria Rosenlöf

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK.<br><br><strong>Present.</strong> <br>Servettringarna har Sofia fått i födelsedagspresent av festfixaren Micael Bindefeld.

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK.

Present.
Servettringarna har Sofia fått i födelsedagspresent av festfixaren Micael Bindefeld.

5/8

Foto: Maria Rosenlöf

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK.<br><br><strong>Teblommor</strong><br>Blomte som köptes i Kina när Sofia var där med sin man för två år sedan. De vecklar ut sig i varmt vatten.

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK.

Teblommor
Blomte som köptes i Kina när Sofia var där med sin man för två år sedan. De vecklar ut sig i varmt vatten.

6/8

Foto: Maria Rosenlöf

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK<br><br><strong>Färgklick</strong><br>6. Klockan är en färgklick i det ljusa köket. &quot;Jag gillar att den är en parodi på ett gökur.&quot;

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK

Färgklick
6. Klockan är en färgklick i det ljusa köket. "Jag gillar att den är en parodi på ett gökur."

7/8

Foto: Maria Rosenlöf

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK<br><br><strong>Svart panter</strong><br>Pantern är köpt på auktion. Annars har Sofia mest porslinshundar.

7 FAVORITER FRÅN SOFIAS KÖK

Svart panter
Pantern är köpt på auktion. Annars har Sofia mest porslinshundar.

8/8

Foto: Maria Rosenlöf

Programledaren Sofia Wistam tycker att hon har för lite tålamod och för dålig fantasi för att laga avancerad mat. Då lägger hon hellre tid på att baka bullar och kakor - och anser att en middag inte är komplett utan en efterrätt.

Sofia Wistam är vegetarian sedan många år tillbaka. Inte av etiska skäl, utan för att hon känner att hon mår bättre utan kött. Ibland äter hon fisk, men mest blir det vegetariskt med mycket grönsaker, som broccoli och blomkål.

– Fast jag är inte rabiat. Jag kan tycka att det luktar gott när jag står och steker köttbullar och då kan jag ta en. Men en stor biff skulle jag inte kunna äta, då skulle jag bara tänka på att den ligger och ruttnar i min mage, säger Sofia.

"Min man lagar maten"

Den lättlagade barnrätten fattiga riddare är en av Sofias favoriter. Hon brukar göra det som mellanmål eller till en brunch, och variera med olika tillbehör. Annars är det oftast maken Magnus som står framför spisen.

– Det är klart att jag kan laga en del, men det blir bekvämt att han tar den rollen. Han kan stå i köket hela dagen, jag är mer otålig.
Tålamod är överhuvudtaget inte hennes starka sida och Sofia tycker att det kan kännas onödigt att lägga för mycket tid på att laga till mat som man sedan äter upp på några minuter. Annat är det med efterrätter, som är det som gör middagen komplett enligt Sofia.

Intresset för bakning kommer delvis från Sofias styvmamma som bakade mycket. För ny inspiration läser hon gärna Leila Lindholms böcker.

Vann bullbakstävling

Det bästa knepet för att få till goda kakor och bullar är enligt Sofia att använda ordentligt med smör, ju mer desto godare blir det är hennes filosofi.

– Jag har faktiskt vunnit en bullbakstävling en gång. Om jag minns rätt så bakade jag bullar med vanilj och mandelmassa.
Sofia och hennes familj har bott i huset på Lidingö, ett gammalt, vitt trähus, i sju år. När de flyttade in gjorde de om hela köket som var från 70-talet och nu är vitt och ljust med stora fönster ut mot en altan och trädgården som sträcker sig upp längs en bergsknall.

Menyer vid spisen

Köksinredningen har moderna, stora lådor, induktionshäll och små inbyggda spottar och det är en öppen planlösning mellan köksdelen och matsalsdelen.

– Om vi hade renoverat nu hade vi nog gjort köket mer i samma gammaldags stil, som huset. Men min man ville ha öppet, helst också öppna skåp så att allt porslin skulle synas. Men jag tänkte bara att det skulle samla damm så det satte jag stopp för.

Som stänkskydd vid spisen har de satt upp en genomskinlig plastskiva, bakom den sitter olika pappersark.

– Det är menyer som jag har samlat på mig. Där finns menyer från Kina och från Sturehof och Prinsen i Stockholm. Men de är utbytbara om jag hittar någon ny favorit.

Färska kryddor i fönstret

I fönsterkarmarna står färska kryddor och pelargoner, på spisfläkten några snöglober. I källaren finns ännu fler. Sofia började samla på glober när hon var programledare för reseprogrammet "När och fjärran". Nu har hon själv slutat, men det händer att vänner fortfarande köper en glob till henne när de är utomlands.
Av inredningen är mycket från Blocket och auktioner.
- Jag är verkligen en Blocket-tjej. Mattorna är från ett auktionsverk. Mitt bästa kap är en fem gånger fem meter stor matta som jag köpte för tre tusen kronor. Men den har vi i sommarhuset på Gotland.

 

LÄS ARTIKELN I SIN HELHET I NYA NUMRET AV "MITT KÖK" SOM FINNS I BUTIK MELLAN 12-25 JUNI.

 

 

Fattiga riddare med sommarbär

4 portioner
4 skivor ljust bröd
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
smör
strösocker
florsocker
kanel
färska hallon och blåbär, eller andra valfria bär

1. Blanda mjöl, mjölk och ägg i en bunke. Vispa ihop ordentligt, smeten ska vara helt slät.

2. Doppa brödet i smeten så att de suger åt sig av smeten. Låt brödet ligga en liten stund för att gotta till sig.

3. Värm en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek brödskivorna i smöret. Vänd på dem och stek på andra sidan.

4. Strö över socker och kanel, lägg upp på en tallrik.

5. Lägg upp hallon och blåbär vid brödet och avsluta med att strö lite florsocker över.