1 AV 3
Sofia Hellqvist och prins Carl Philip gifter sig den 13 juni. Arbetet med deras framtida boende, Villa Solbacken på Djurgården, är i full gång.
Foto: David Sica
2 AV 3
Villa Solbacken. Prins Carl Philip ärvde huset efter prins Bertil när han gick bort 1997.
Foto: Mikael Sjöberg
3 AV 3
Prins Bertil och prinsessan Lilian flyttade in i villan 1946.
Foto: Per Kagrell

Sofia och Carl Philips hemliga renovering

Nu görs Carl Philips och Sofia Hellqvists drömboende färdigt inför bröllopet.

En ansökan om bygglov har skickats in till stadsbyggnadskontoret för Villa Solbacken på Kungliga Djurgården.

Prinsen och hans blivande hustru vill göra om planlösningen inne i huset och även sätta upp nya balkonger. Samma dag som ansökan kom in hemligstämplades alla dokument - allt för att skydda paret och garantera deras säkerhet.

Villa Solbacken byggdes 1930. Huset ritades en gång i tiden av arkitekt Ragnar Hjorth och är i funkisstil.

1949 flyttade prins Bertil och prinsessan Lilian in i huset.
Prins Carl Philip ärvde huset efter prins Bertils död 1997 med villkoret att prinsessan Lilian skulle få bo kvar efter hans död.

Uppskattningsvis mellan 200 och 250 kvadratmeter bostadsyta med tillhörande inhägnad trädgårdstomt norr om Djurgårdsbrunnskanalen.

Villa Solbacken som i dag består av sju rum. På övervåningen finns i dag tre sovrum, en toalett och ett badrum. Det finns även en stor balkong ner mot Djurgårdsbrunnskanalen. När prins Bertil och prinsessan Lilian var i livet och hade sina klassiska middagsmottagningar var det alltid nere på bottenvåningen i det stora vardagsrummet som gästerna samlades. En rolig detalj var att ända fram till Lilians bortgång var det snarare en regel än ett undantag att gäster som röker gjorde det inomhus i vardagsrummet - det gjorde alltid prins Bertil.

Det händer mycket nu i kungafamiljen. I förra veckan berättade Expressen att prinsessan Madeleine väljer att skriva in sig igen i Sverige tillsammans med resten av familjen, Chris O'Neill och dottern Leonore. Nu tar storebror Carl Philip det stora steget inför bröllopet den 13 juni i Slottskyrkan och påbörjar sitt och blivande hustrun Sofia Hellqvists drömboende ute på Djurgården.

Bodde kvar till 2013

Det handlar om Villa Solbacken som prins Carl Philip ärvde efter prins Bertil när han gick bort 1997. Prinsessan Lilian bodde dock kvar i huset fram till sin bortgång i mars 2013.

Sedan dess har det stått tomt, men nu gör Carl Philip och Sofia Hellqvist i ordning huset för att det ska bli klart tills de kommer hem efter sin smekmånad i sommar.

Villa Solbacken står inför en omfattande renovering. Det var förra måndagen som hovförvaltningen skickade in en ansökan om bygglov för fastigheten till stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Omfattas av sekretess

Expressen erfar att det enligt ansökan handlar om "uppförande av balkonger, ändrad planlösning med mera". Alla handlingar omfattas av sekretess trots att huset inte är ett skyddsobjekt i formell mening. Det är länsstyrelsen i varje län som beslutar om det. Skälet till hemlighetsmakeriet är att just personer ur kungahuset, som har skydd av säkerhetspolisen, som ska bo i villan.
- Det vore olyckligt om man utifrån ritningarna skulle kunna få reda på hur personerna i fastigheten bor och rör på sig, säger arkivrådet Mikael Pedersen vid stadsbyggnadskontoret.

Blir toppmodernt

Enligt uppgift till Expressen är det fråga om en helrenovering av fastigheten både invändigt och utvändigt. Allt kommer bli toppmodernt.
Villa Solbacken klassas som ett modernt k-märkt hus med grön klassificering - en lägre klassning, men den innebär ändå ett högt kulturhistoriskt värde.
Det betyder att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det innebär att Carl Philip och Sofia Hellqvist nu måste ansöka om varje förändring de vill göra på och inne i huset.