Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 12
BARSTOLAR. De kromade barstolarna är designade av Stefano ­Giovannoni. Fårskinn, Ikea. Kyl och frys från Gram, har fronter lackade i billack och i samma nyans som ­skåpluckorna.
Foto: Martina K Svensson
2 AV 12
Sofia Fransson.
Foto: Martina K Svensson
3 AV 12
DISKBÄNK. Diskbänken är 80 ­centimeter djup och vasken 70 ­centimeter bred, lagom stor för ­ugnsplåtar. Blandaren med bra duschfunktion, Kludi.
Foto: Martina K Svensson
4 AV 12
TV. Teven döljs bakom en kökslucka.
Foto: Martina K Svensson
5 AV 12
Ugn. Mikro, induktionshäll, ugn och utdragbar fläkt, Siemens.
Foto: Martina K Svensson
6 AV 12
TAVLA. Snyggt dekorerad vägg med plåtskyltar och tavla i samma material och screentryck av textildesignern ­Margareta Forslund. Taklampan, ­Ingegerd Råman. Keramiken, arvegods och loppis.
Foto: Martina K Svensson
7 AV 12
NYBAKAT. Hembakat bröd finns det alltid hemma hos familjen Fransson.
Foto: Martina K Svensson
8 AV 12
KERAMIK. Den gröna keramikkannan kommer från Villeroy & Boch, den bruna är ett loppisfynd.
Foto: Martina K Svensson
9 AV 12
KÖKSÖ. Köksön har beslagslösa­ lådor­ i massiv ek, ­Kungsäterkök. Bänkskivan har ett överhäng på 1 centimeter.
Foto: Martina K Svensson
10 AV 12
BÄNK I GRANIT. Bänkarnas granit, Verde Maritaca.
Foto: Martina K Svensson
11 AV 12
KAKEL. Det grågröna kaklet kommer från Eurokeramik.
Foto: Martina K Svensson
12 AV 12
Matplats. Den vilsamma matplatsen är här uppdukad till fest och dekorerad medormbunkar. Duk från Ikea. Målningen har Sofia själv gjort, i akrylfärg.
Foto: Martina K Svensson

Sofia designade sina drömmars kök

Hur gör en professionell köksinredare när hon designar sitt eget kök? Precis så här. Sofia Fransson byggde sitt drömkök, ett stort och härligt rum med ljusinsläpp från alla håll.

Kerstin Söderlund

"Vi köpte vårt hus 1998, säger Sofia. Att vi behövde ett större kök blev tydligare när barnen blev större. Vi har renoverat vårt hus här på Värmdö i långsam takt och 2007 började vi bygga ut köket.

- Jag tycker egentligen att alla kök är fina på sitt sätt, de ska helt enkelt passa personerna som ska leva där. Jag funderade mycket på vad som skulle vara ­funktionellt för just oss. Praktiskt och enkelt skulle det vara, och med mycket bänkyta. Men tekniken var också viktig, den ­inbyggda tv:n är en sådan sak.

 

En samlingsplats för alla 

Tanken var att det gamla köket på runt 15 kvadrat­meter skulle byggas ut.

- Vi ville ha in mycket ljus, så ena väggen täcks nu av fönster som går från golv till tak och köket har blivit hela 35 kvadratmeter. Åt de andra hållen finns också stora fönster, så rummet är stort och ljust. Högt i tak fick det bli, 3,60 meter, för rymd och känsla och som kontrast till husets övriga takhöjd som är lägre, säger Sofia.

Rummet skulle fungera som samlingspunkt för alla familjemedlemmar, vilket det också gör. Sönerna ­Kevin och Fred sitter ofta vid köksön och gör sina läxor.

- Eftersom huset ligger mitt skogen ville jag att ­rummet skulle integreras med naturen. Det är väldigt starkt ljus i köket på sommaren, därför ville jag dämpa det med trä och med en bruten färg på luckor och väggar, säger Sofia.

 

Mysbelysning lite här och där 

Golven är i mattlackad ek, liksom köksön. De släta köksluckorna på överskåpen är lackade i en grågrön ton. I övrigt är det lådor som gäller här, till både tallrikar och dricksglas. Bänkskivorna är genomgående i grön granit.

De höga fönstren har lamellgardiner att dra för. ­Belysningen är noga genomtänkt med olika ljuskällor som alla har dimmer och som inte är ihopkopplade med varandra. Vid matlagningsdelen installerades arbetsljus och på utvalda platser i köket finns mysbelysning.

Under överskåpen installerades spotlights. En gammal takkrona hänger över matbordet som är från Sofias föräldrahem. Leksandsstolarna är ärvda och har fått ny klädsel i milt gröna toner.

 

Farfar i minnet 

Mässingsstången för bruksföremål ovanför fönstret­ satt tidigare i Sofias barndomshem och är en av hennes­ f­avoritobjekt. Den har Sofias farfar som var smed tillverkat.­ Sofia trivs så bra i sitt nya kök att hon även stundtals ­använder det som arbetsrum och till fest är rummet helt suveränt­.

- Tjugo personer kan lätt vistas här utan att det känns trångt, säger hon.