1 AV 3
Snart dags att få hem gäster och så inser att man inte har städat...
Foto: Shutterstock
2 AV 3
...kanske hinner du inte storstäda heller. Det behöver du inte – här är snuskställena – de enda som gästerna ser!
Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
3 AV 3
Speglar, i synnerhet den i badrummet, är viktig att rengöra. Läs resten av punkterna här nedan!
Foto: Fotolia

Snusket hemma som gästerna märker direkt

Snart dags att få hem gäster och du inser att du inte hunnit städa...

På grund av tidsbrist eller lättja vill man kanske inte storstäda.

Det behövs inte heller – här är de enda snuskställena som gästerna ser!

De allra flesta vill ju tänka på sig själv som en någorlunda renlig person, att man håller sitt hem rent och undanplockat. Därmed inte sagt att man storstädar hela tiden, det hinner man inte. Men sedan när man ska bjuda hem gäster uppstår ofta en hysterisk städstress. Det är då man börjar detaljtitta och se saker man aldrig annars tänker på men nu är rädd att gästerna ska se. Trots att ens familj och vänner förmodligen inte skulle döma ut en för att man inte har städat och har stökigt eller smutsigt hemma.

Foto: Fotolia

Men kanske har man inte så mycket tid, eller varken lusten eller orken att göra en grundlig storstädning av hela hemmet. Då kan vi glädja dig med att det inte behövs! Det här är det enda du behöver ha koll på och styra upp på innan gästerna kommer. Då är allt grönt och lugna gatan!

1. ”Osynliga” lukter 

Man blir lätt näsblind för lukterna i sitt eget hem av naturlig anledning. Det betyder att man kanske inte ens märker om något luktar konstigt, men det kommer gästerna däremot att märka direkt. Så, när du ska ha hem gäster ta lite extra tid med att fokusera på områden där hemma som kan tänkas ge ifrån sig konstig lukt, som till exempel sopkorgen i köket och badrummet, och har du djur – se över alla platser där djuren hänger.

LÄS MER: 10 saker som gör dig sjukt avundsjuk på grannen

2. Badrumsspegeln

Då man står där framför flera gånger om dagen, ofta i trött tillstånd, tänker man kanske inte på om det är tandkräm eller andra fläckar på badrumsspegeln. Men en smutsig spegel kommer dina gäster att lägga märke till direkt. Och det är ju enkelt och snabbt åtgärdat! Dessutom kan du snabbt torka av handfatet, så eventuellt smink och damm försvinner.

Foto: Fotolia

LÄS MER: 12 superäckliga vanor i badrummet  

3. Smutsiga (golv)lister

Särskilt utsatta är golvlister i hallen/entrén och andra lister i badrummet. Och de syns! I badrummet är det ljust och litet och allt syns mycket mer. Håll dem rena!

4. Lysknapparna

Det här är något de allra flesta glömmer att göra rena. Med tanke på hur ofta vi använder dem så borde de göras rena varje dag... De är ju, förutom att de blir smutsiga, rena bakteriehärden. Är de vita, vilket de oftast är så kommer smutsen på dem att synas med all icke önskvärd tydlighet. Att göra ren dem går dock fort.

5. Dörrhandtag/knoppar

Foto: Fotolia

Av precis samma anledning som du ska göra ren lysknapparna ska du göra ren dörrhandtag och dörrknoppar. Och du använder dem lika ofta. Fulla av kladd, fett, bakterier och smuts.

6. Duschdraperiet

Ska du ha övernattande gäster spelar det ingen roll hur välstädat badrum du har om du har ett smutsigt draperi. Det syns direkt och det är ofta väldigt tydliga smutsränder eller andra missfärgningar. Släng med draperiet i tvätten, enkelt åtgärdat. Eller så köper du ett nytt. 

LÄS MER: Duschdraperiet i badrummet – en riktig snuskbomb 

7. Kylskåpet

Foto: Fotolia

Då du förmodligen inte rensar eller rengör ditt kylskåp varje dag händer det att saker och ting glöms bort där inne. Lukter brukar uppmärksamma oss på detta men ibland blir saker dåliga eller läcker utan att det luktar. Så, har du inte städat ur ditt kylskåp, gör det nu.

LÄS MER: Så håller du ditt hem fritt från bakterier – 10 tips