1 AV 4
2 AV 4
Aspen har släppt ovanligt mycket pollen och frön i år.
Foto: Johanna Lundholm
3 AV 4
Luddet hjälper till att transportera fröna med vinden.
Foto: Johanna Lundholm
4 AV 4
Asp växer i hela landet, utom i nordligaste Lappland.
Foto: Johanna Lundholm

”Snön” vräker ner i Stockholm – se otroliga bilderna

Stora mängder ulliga frön far runt i Stockholm just nu.

Anledningen är att asparna blommar mer än vanligt. 

Men blomningen har inte nått sin pik än, erfar experter vid Naturhistoriska riksmuseets.

– Det är verkligen inte varje dag man får uppleva det här, säger Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till Mitt i Stockholm. 

– Folk måste passa på! Jag var i Nackareservatet och det var som att befinna sig inne i snöglob som man skakar på kring jul, säger han. 

Men det är inte låtsassnö som fallit över stora delar av Stockholm under de senaste dagarna utan asparnas ulliga frön som sprids med vinden. 

LÄS MER: Alice, 22, bor i en skåpbil mitt i Stockholm 

Asparnas frön är försedda med hår för att kunna spridas med vinden. Foto: Johanna Lundholm

Rekordår för aspblomningen

På grund av förra årets värmebölja släpper asparna med honblommor ovanligt mycket frön i år, enligt Didrik Vanhoenacker. 

– Träden anlägger sina blomknoppar innan de tappar sina löv inför hösten. De knopparna brister nu för att luddet helst vill landa på en yta som har brunnit, förklarar han. 

Luddet som just släppt från träden kommer att fara runt i Stockholmstrakten i en till två veckor till, uppskattar han. Hanträden som bär pollen tappade sina hängen – som ser ut som långa håriga korvar – för flera veckor sedan.

LÄS MER: Se upp – mystiska ringen i gräsmattan är en häxring 

Pia Östensson, pollenexpert vid Naturhistoriska riksmuseets palynologiska laboratorium, erfar att blomningen inte nått sin pik än och att Stockholmarna kan vänta ännu mer ludd i luften i slutet av veckan. 

– I fredags var det inte så många aspar där fröställningarna såg mogna ut. Men jag har precis varit ute och kontrollerat luddet och det är många träd som inte har spruckit än. Det här är bara början, säger hon till Stockholm Direkt.

LÄS MER: Veronicas tips gör att dina djur aldrig mer får fästingar på sig