Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 feb 2013 10:28

Sno inredaren Mijas eleganta stil i hemmet

FLÖDAR AV LJUS<br>Vardagsrummet med stora fönsterpartier åt väster flödar av ljus. Soffan i dansk design skapar en enhet tillsammans med soffborden i jakaranda. På bordet står en ljusstake i gjutjärn av Dixon och fåglar i olika färg och form från Iittala. Träskulpturerna i fönstret kommer från Malmö modern.

FLÖDAR AV LJUS
Vardagsrummet med stora fönsterpartier åt väster flödar av ljus. Soffan i dansk design skapar en enhet tillsammans med soffborden i jakaranda. På bordet står en ljusstake i gjutjärn av Dixon och fåglar i olika färg och form från Iittala. Träskulpturerna i fönstret kommer från Malmö modern.

1/13

Foto: Caroline Tengen

HÄFTIG LAMPRAD<br>Mitt i köket finns en köksö utöver det vanliga. Mija har gjort en rolig kombination av olika hyll- och skåpsdelar från Montana som rymmer massor av förvaring. Över den hänger en rad av Dixons lampor.

HÄFTIG LAMPRAD
Mitt i köket finns en köksö utöver det vanliga. Mija har gjort en rolig kombination av olika hyll- och skåpsdelar från Montana som rymmer massor av förvaring. Över den hänger en rad av Dixons lampor.

2/13

Foto: Caroline Tengen

POLSK KRUBBA<br>Det färgglada &quot;slottet&quot; vid vasken i köket är en polsk julkrubba köpt i Köpenhamn. Mija kunde helt enkelt inte motstå det lilla konstverket, tillverkat för hand av stanniolpapper i all världens färger.

POLSK KRUBBA
Det färgglada "slottet" vid vasken i köket är en polsk julkrubba köpt i Köpenhamn. Mija kunde helt enkelt inte motstå det lilla konstverket, tillverkat för hand av stanniolpapper i all världens färger.

3/13

Foto: Caroline Tengen

HARMONISKT<br>Köket löper längs ena långsidan av det stora rummet i bottenvåningen. Köket från Ikea var planerat helsvart och högblankt men Mija ändrade sig i sista stund till vitaste vitt. Mer harmoniskt mot det vackra, gotländska kalkstensgolvet.

HARMONISKT
Köket löper längs ena långsidan av det stora rummet i bottenvåningen. Köket från Ikea var planerat helsvart och högblankt men Mija ändrade sig i sista stund till vitaste vitt. Mer harmoniskt mot det vackra, gotländska kalkstensgolvet.

4/13

Foto: Caroline Tengen

GILLAR ÄGG. Hos Mija hittar vi självklart en eller till och med två ägget-fåtöljer. Båda i mjukt konjaksfärgat skinn.

GILLAR ÄGG. Hos Mija hittar vi självklart en eller till och med två ägget-fåtöljer. Båda i mjukt konjaksfärgat skinn.

5/13

Foto: Caroline Tengen

LOPPISFYND<br>Svartvit samling av vackra ting som har fyndats på loppis.

LOPPISFYND
Svartvit samling av vackra ting som har fyndats på loppis.

6/13

Foto: Caroline Tengen

INRAMADE ORD<br>På skåpet från Ikea står Sennerholts ordtavlor tillsammans med porslin.

INRAMADE ORD
På skåpet från Ikea står Sennerholts ordtavlor tillsammans med porslin.

7/13

Foto: Caroline Tengen

FAVORITPLATS<br>I Montanas många hyllor i köksön samsas favoriterna. Bland annat den vita plastskålen gjord av smälta plastsoldater från Malmö modern.

FAVORITPLATS
I Montanas många hyllor i köksön samsas favoriterna. Bland annat den vita plastskålen gjord av smälta plastsoldater från Malmö modern.

8/13

Foto: Caroline Tengen

PLATS FÖR PRYLAR.<br>Hos Mija hittar man många vill-ha-prylar. En del av samlingen finns i och på vitrinskåpet bakom matbordet.

PLATS FÖR PRYLAR.
Hos Mija hittar man många vill-ha-prylar. En del av samlingen finns i och på vitrinskåpet bakom matbordet.

9/13

Foto: Caroline Tengen

BARNSÄNG<br>Här bor Björns son Casper varannan vecka. Randig tapet från ECO Borås tapeter, hylla från Ikea och röd svanenfåtölj. Även den formgiven av Arne Jacobsen.

BARNSÄNG
Här bor Björns son Casper varannan vecka. Randig tapet från ECO Borås tapeter, hylla från Ikea och röd svanenfåtölj. Även den formgiven av Arne Jacobsen.

10/13

Foto: Caroline Tengen

PERFEKT SOVPLATS<br>Här är, förutom väggarna, även golven vitmålade för att fånga in ljuset från fönsternischerna. Soffan är låååång och gräddvit med inslag av färg i kuddar och småtäcken som Mija sytt i blandade tyger ur Josef Franks kollektion. Soffan från EM är 90 centimeter bred och kan enkelt göras om till övernattningsplats för vänner på besök.

PERFEKT SOVPLATS
Här är, förutom väggarna, även golven vitmålade för att fånga in ljuset från fönsternischerna. Soffan är låååång och gräddvit med inslag av färg i kuddar och småtäcken som Mija sytt i blandade tyger ur Josef Franks kollektion. Soffan från EM är 90 centimeter bred och kan enkelt göras om till övernattningsplats för vänner på besök.

11/13

Foto: Caroline Tengen

RYMDKÄNSLA<br>Den högsmala öppna spisen är placerad mitt i rummet men tar inte mycket plats utan förstärker snarare känslan av rymd.

RYMDKÄNSLA
Den högsmala öppna spisen är placerad mitt i rummet men tar inte mycket plats utan förstärker snarare känslan av rymd.

12/13

Foto: Caroline Tengen

FÄRGSTARKT. Mest färg är det i sovrummet med överkast och kuddar från Mallis. Retrotapet från Midbec och sänglampor, Arne Jacobsen.

FÄRGSTARKT. Mest färg är det i sovrummet med överkast och kuddar från Mallis. Retrotapet från Midbec och sänglampor, Arne Jacobsen.

13/13

Foto: Caroline Tengen

Längtan till havet och rötterna i Skåne fick Mija Kinning att flytta tillbaka till Lomma, till ett hem nästan direkt på stranden vid Öresund. Här har hon hittat sin plats, mitt i livet.

Längs kustvägen från Malmö norrut, strax innan man nått Lomma, ligger ett mycket vackert gammalt hus från slutet av förra sekelskiftet. Det är omgivet av höga träd och vetter mot havet. Här hittar vi Mija Kinning. Och för ovanlighetens skull är det vi som knackar på hos henne.

Hennes nya hem ligger inrymt i en del av en byggnad med handslaget tegel i en varmt gul nyans. Att det tidigare tillhört Lantbruksuniversitetet i Alnarp kan man nästan ana av arkitekturen. Här har Mija och hennes man Björn flyttat in som en av de första familjerna av sex. Deras del av huset är gaveln närmast havet. Ett generöst trädäck i söderläge och en alldeles nybyggd ateljé finns mitt på tomten. Ett riktigt drömboende där det ska finnas plats för mycket kreativitet.

Sedan juli njuter familjen av utsikten mot havet och lugnet som omger trakten. Det känns långt ifrån Stockholms stadsliv, menar Mija.

- Först trodde vi att vi hittat den perfekta tomten på Skånes sydkust för att bygga vårt hus, men vindarna vände och tog oss tillbaka till Lomma där jag har bott som barn.

- Det bästa är närheten till havet, tycker Mija. Det är så långgrunt här utanför. I somras kunde vi till och med ta våra solstolar ut till sandbankarna och ligga där och njuta av solen, berättar hon.

Annars har en stor del av min tid gått åt till att möblera nya huset och få ordning på ateljén som precis är färdigbyggd. Jag har haft ett uppdämt behov av att göra till mig själv...

Många spännande detaljer

Mijas inredning är stilrent skandinavisk men inte utan många spännande detaljer. Här hittar jag själv många favoriter från min önskelista.

Att Mija valt en bostad med 3,40 meter högt i tak vittnar om hennes behov av ljus och rymd. Och ljust är det, kombinerat med en värme som gör det mycket trivsamt. Huset har en stark karaktär, är byggt 1870, och så varsamt renoverat att atmosfären inte gått förlorad.

- Jag har ju bott på många olika sätt. I Uppsala i en gammal skola på 200 kvadratmeter därefter flyttade jag till ett litet fritidshus på Tranholmen på 90 kvadratmeter. Det är snabba kast, men det är jag ganska van vid, berättar Mija.

Till och från Tranholmen, som är en ö fem kilometer norr om Stockholm, mellan Lidingö och Stocksund, körde hon varje dag sin egen båt till jobbet.

Båten blev kvar i Stockholm men Mija har äntligen flyttat hem!

 

Av: Cecilia Grender

Relaterat