Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
FLÖDAR AV LJUSVardagsrummet med stora fönsterpartier åt väster flödar av ljus. Soffan i dansk design skapar en enhet tillsammans med soffborden i jakaranda. På bordet står en ljusstake i gjutjärn av Dixon och fåglar i olika färg och form från Iittala. Träskulpturerna i fönstret kommer från Malmö modern.FLÖDAR AV LJUSVardagsrummet med stora fönsterpartier åt väster flödar av ljus. Soffan i dansk design skapar en enhet tillsammans med soffborden i jakaranda. På bordet står en ljusstake i gjutjärn av Dixon och fåglar i olika färg och form från Iittala. Träskulpturerna i fönstret kommer från Malmö modern.FLÖDAR AV LJUSVardagsrummet med stora fönsterpartier åt väster flödar av ljus. Soffan i dansk design skapar en enhet tillsammans med soffborden i jakaranda. På bordet står en ljusstake i gjutjärn av Dixon och fåglar i olika färg och form från Iittala. Träskulpturerna i fönstret kommer från Malmö modern.
HÄFTIG LAMPRADMitt i köket finns en köksö utöver det vanliga. Mija har gjort en rolig kombination av olika hyll- och skåpsdelar från Montana som rymmer massor av förvaring. Över den hänger en rad av Dixons lampor.HÄFTIG LAMPRADMitt i köket finns en köksö utöver det vanliga. Mija har gjort en rolig kombination av olika hyll- och skåpsdelar från Montana som rymmer massor av förvaring. Över den hänger en rad av Dixons lampor.HÄFTIG LAMPRADMitt i köket finns en köksö utöver det vanliga. Mija har gjort en rolig kombination av olika hyll- och skåpsdelar från Montana som rymmer massor av förvaring. Över den hänger en rad av Dixons lampor.
POLSK KRUBBADet färgglada "slottet" vid vasken i köket är en polsk julkrubba köpt i Köpenhamn. Mija kunde helt enkelt inte motstå det lilla konstverket, tillverkat för hand av stanniolpapper i all världens färger.POLSK KRUBBADet färgglada "slottet" vid vasken i köket är en polsk julkrubba köpt i Köpenhamn. Mija kunde helt enkelt inte motstå det lilla konstverket, tillverkat för hand av stanniolpapper i all världens färger.POLSK KRUBBADet färgglada "slottet" vid vasken i köket är en polsk julkrubba köpt i Köpenhamn. Mija kunde helt enkelt inte motstå det lilla konstverket, tillverkat för hand av stanniolpapper i all världens färger.
HARMONISKTKöket löper längs ena långsidan av det stora rummet i bottenvåningen. Köket från Ikea var planerat helsvart och högblankt men Mija ändrade sig i sista stund till vitaste vitt. Mer harmoniskt mot det vackra, gotländska kalkstensgolvet.HARMONISKTKöket löper längs ena långsidan av det stora rummet i bottenvåningen. Köket från Ikea var planerat helsvart och högblankt men Mija ändrade sig i sista stund till vitaste vitt. Mer harmoniskt mot det vackra, gotländska kalkstensgolvet.HARMONISKTKöket löper längs ena långsidan av det stora rummet i bottenvåningen. Köket från Ikea var planerat helsvart och högblankt men Mija ändrade sig i sista stund till vitaste vitt. Mer harmoniskt mot det vackra, gotländska kalkstensgolvet.
GILLAR ÄGG. Hos Mija hittar vi självklart en eller till och med två ägget-fåtöljer. Båda i mjukt konjaksfärgat skinn.GILLAR ÄGG. Hos Mija hittar vi självklart en eller till och med två ägget-fåtöljer. Båda i mjukt konjaksfärgat skinn.GILLAR ÄGG. Hos Mija hittar vi självklart en eller till och med två ägget-fåtöljer. Båda i mjukt konjaksfärgat skinn.
LOPPISFYNDSvartvit samling av vackra ting som har fyndats på loppis.LOPPISFYNDSvartvit samling av vackra ting som har fyndats på loppis.LOPPISFYNDSvartvit samling av vackra ting som har fyndats på loppis.
INRAMADE ORDPå skåpet från Ikea står Sennerholts ordtavlor tillsammans med porslin.INRAMADE ORDPå skåpet från Ikea står Sennerholts ordtavlor tillsammans med porslin.INRAMADE ORDPå skåpet från Ikea står Sennerholts ordtavlor tillsammans med porslin.
FAVORITPLATSI Montanas många hyllor i köksön samsas favoriterna. Bland annat den vita plastskålen gjord av smälta plastsoldater från Malmö modern.FAVORITPLATSI Montanas många hyllor i köksön samsas favoriterna. Bland annat den vita plastskålen gjord av smälta plastsoldater från Malmö modern.FAVORITPLATSI Montanas många hyllor i köksön samsas favoriterna. Bland annat den vita plastskålen gjord av smälta plastsoldater från Malmö modern.
PLATS FÖR PRYLAR.Hos Mija hittar man många vill-ha-prylar. En del av samlingen finns i och på vitrinskåpet bakom matbordet.PLATS FÖR PRYLAR.Hos Mija hittar man många vill-ha-prylar. En del av samlingen finns i och på vitrinskåpet bakom matbordet.PLATS FÖR PRYLAR.Hos Mija hittar man många vill-ha-prylar. En del av samlingen finns i och på vitrinskåpet bakom matbordet.
BARNSÄNGHär bor Björns son Casper varannan vecka. Randig tapet från ECO Borås tapeter, hylla från Ikea och röd svanenfåtölj. Även den formgiven av Arne Jacobsen.BARNSÄNGHär bor Björns son Casper varannan vecka. Randig tapet från ECO Borås tapeter, hylla från Ikea och röd svanenfåtölj. Även den formgiven av Arne Jacobsen.BARNSÄNGHär bor Björns son Casper varannan vecka. Randig tapet från ECO Borås tapeter, hylla från Ikea och röd svanenfåtölj. Även den formgiven av Arne Jacobsen.
PERFEKT SOVPLATSHär är, förutom väggarna, även golven vitmålade för att fånga in ljuset från fönsternischerna. Soffan är låååång och gräddvit med inslag av färg i kuddar och småtäcken som Mija sytt i blandade tyger ur Josef Franks kollektion. Soffan från EM är 90 centimeter bred och kan enkelt göras om till övernattningsplats för vänner på besök.PERFEKT SOVPLATSHär är, förutom väggarna, även golven vitmålade för att fånga in ljuset från fönsternischerna. Soffan är låååång och gräddvit med inslag av färg i kuddar och småtäcken som Mija sytt i blandade tyger ur Josef Franks kollektion. Soffan från EM är 90 centimeter bred och kan enkelt göras om till övernattningsplats för vänner på besök.PERFEKT SOVPLATSHär är, förutom väggarna, även golven vitmålade för att fånga in ljuset från fönsternischerna. Soffan är låååång och gräddvit med inslag av färg i kuddar och småtäcken som Mija sytt i blandade tyger ur Josef Franks kollektion. Soffan från EM är 90 centimeter bred och kan enkelt göras om till övernattningsplats för vänner på besök.
RYMDKÄNSLADen högsmala öppna spisen är placerad mitt i rummet men tar inte mycket plats utan förstärker snarare känslan av rymd.RYMDKÄNSLADen högsmala öppna spisen är placerad mitt i rummet men tar inte mycket plats utan förstärker snarare känslan av rymd.RYMDKÄNSLADen högsmala öppna spisen är placerad mitt i rummet men tar inte mycket plats utan förstärker snarare känslan av rymd.
FÄRGSTARKT. Mest färg är det i sovrummet med överkast och kuddar från Mallis. Retrotapet från Midbec och sänglampor, Arne Jacobsen.FÄRGSTARKT. Mest färg är det i sovrummet med överkast och kuddar från Mallis. Retrotapet från Midbec och sänglampor, Arne Jacobsen.FÄRGSTARKT. Mest färg är det i sovrummet med överkast och kuddar från Mallis. Retrotapet från Midbec och sänglampor, Arne Jacobsen.
1 AV 13
FLÖDAR AV LJUSVardagsrummet med stora fönsterpartier åt väster flödar av ljus. Soffan i dansk design skapar en enhet tillsammans med soffborden i jakaranda. På bordet står en ljusstake i gjutjärn av Dixon och fåglar i olika färg och form från Iittala. Träskulpturerna i fönstret kommer från Malmö modern.
Foto: Caroline Tengen
2 AV 13
HÄFTIG LAMPRADMitt i köket finns en köksö utöver det vanliga. Mija har gjort en rolig kombination av olika hyll- och skåpsdelar från Montana som rymmer massor av förvaring. Över den hänger en rad av Dixons lampor.
Foto: Caroline Tengen
3 AV 13
POLSK KRUBBADet färgglada "slottet" vid vasken i köket är en polsk julkrubba köpt i Köpenhamn. Mija kunde helt enkelt inte motstå det lilla konstverket, tillverkat för hand av stanniolpapper i all världens färger.
Foto: Caroline Tengen
4 AV 13
HARMONISKTKöket löper längs ena långsidan av det stora rummet i bottenvåningen. Köket från Ikea var planerat helsvart och högblankt men Mija ändrade sig i sista stund till vitaste vitt. Mer harmoniskt mot det vackra, gotländska kalkstensgolvet.
Foto: Caroline Tengen
5 AV 13
GILLAR ÄGG. Hos Mija hittar vi självklart en eller till och med två ägget-fåtöljer. Båda i mjukt konjaksfärgat skinn.
Foto: Caroline Tengen
6 AV 13
LOPPISFYNDSvartvit samling av vackra ting som har fyndats på loppis.
Foto: Caroline Tengen
7 AV 13
INRAMADE ORDPå skåpet från Ikea står Sennerholts ordtavlor tillsammans med porslin.
Foto: Caroline Tengen
8 AV 13
FAVORITPLATSI Montanas många hyllor i köksön samsas favoriterna. Bland annat den vita plastskålen gjord av smälta plastsoldater från Malmö modern.
Foto: Caroline Tengen
9 AV 13
PLATS FÖR PRYLAR.Hos Mija hittar man många vill-ha-prylar. En del av samlingen finns i och på vitrinskåpet bakom matbordet.
Foto: Caroline Tengen
10 AV 13
BARNSÄNGHär bor Björns son Casper varannan vecka. Randig tapet från ECO Borås tapeter, hylla från Ikea och röd svanenfåtölj. Även den formgiven av Arne Jacobsen.
Foto: Caroline Tengen
11 AV 13
PERFEKT SOVPLATSHär är, förutom väggarna, även golven vitmålade för att fånga in ljuset från fönsternischerna. Soffan är låååång och gräddvit med inslag av färg i kuddar och småtäcken som Mija sytt i blandade tyger ur Josef Franks kollektion. Soffan från EM är 90 centimeter bred och kan enkelt göras om till övernattningsplats för vänner på besök.
Foto: Caroline Tengen
12 AV 13
RYMDKÄNSLADen högsmala öppna spisen är placerad mitt i rummet men tar inte mycket plats utan förstärker snarare känslan av rymd.
Foto: Caroline Tengen
13 AV 13
FÄRGSTARKT. Mest färg är det i sovrummet med överkast och kuddar från Mallis. Retrotapet från Midbec och sänglampor, Arne Jacobsen.
Foto: Caroline Tengen

Sno inredaren Mijas eleganta stil i hemmet

Längtan till havet och rötterna i Skåne fick Mija Kinning att flytta tillbaka till Lomma, till ett hem nästan direkt på stranden vid Öresund. Här har hon hittat sin plats, mitt i livet.

Hemma hos Mija Kinning

Känd från "Det knackar"

Ålder: 45.

Yrke: Har skräddarutbildning i grunden. Har därefter arbetat som kostymör på teatrar och som scenograf på tv.

Aktuell: Programledare på inredningsprogrammet "Det knackar", Expressen TV.

Bor: I Lomma utanför Malmö tillsammans med sin man Björn.

10 SNABBA TILL MIJA

Favoritdesigner?

Arne Jacobsen, Signe Persson Melin. Speciellt det hon gjort för Byarums bruk och de nya skålarna för Design house Stockholm.

-

Samlar på?

Samlade på sifoner när jag bodde i Uppsala men sålde alla när jag flyttade därifrån. Har förkärlek för udda porslin så den samlingen blir bara större och större.

-

Beskriv din inredningsstil?

Skandinavisk med en blandning av gammalt och nytt, mycket 50- och 60-tal.

-

Bästa fyndet?

Min fåtölj från Dahléns från 60-talet.

-

Favoritmöbel?

Mina soffbord i jakaranda som jag har haft i många år, köpta på tre olika ställen, det sista hos Zimmerdahl i Lund

-

Du har rest runt en del i hela Sverige. Har du någon pärla att rekommendera?

Hemslöjdsbutiken i Leksand är underbar och söderöver i Sölvesborg, Blekinge, en restaurang som heter Blåregn, supermysig.

-

Vad gör du när du kopplar av?

Går på yoga eller är ute och vandrar, helst då på Mallorca.

-

Vilken av dina möbler har hängt med längst?

Matrumsstolarna.

-

Favoritresmål?

Puerto de Sóller på Mallorca! Att bo på Hotell Espléndido är drömmen.

-

Från vem har du ärvt din kreativitet?

Mamma är textilkonstnär och keramiker så det är från henne.

Längs kustvägen från Malmö norrut, strax innan man nått Lomma, ligger ett mycket vackert gammalt hus från slutet av förra sekelskiftet. Det är omgivet av höga träd och vetter mot havet. Här hittar vi Mija Kinning. Och för ovanlighetens skull är det vi som knackar på hos henne.

Hennes nya hem ligger inrymt i en del av en byggnad med handslaget tegel i en varmt gul nyans. Att det tidigare tillhört Lantbruksuniversitetet i Alnarp kan man nästan ana av arkitekturen. Här har Mija och hennes man Björn flyttat in som en av de första familjerna av sex. Deras del av huset är gaveln närmast havet. Ett generöst trädäck i söderläge och en alldeles nybyggd ateljé finns mitt på tomten. Ett riktigt drömboende där det ska finnas plats för mycket kreativitet.

Sedan juli njuter familjen av utsikten mot havet och lugnet som omger trakten. Det känns långt ifrån Stockholms stadsliv, menar Mija.

- Först trodde vi att vi hittat den perfekta tomten på Skånes sydkust för att bygga vårt hus, men vindarna vände och tog oss tillbaka till Lomma där jag har bott som barn.

- Det bästa är närheten till havet, tycker Mija. Det är så långgrunt här utanför. I somras kunde vi till och med ta våra solstolar ut till sandbankarna och ligga där och njuta av solen, berättar hon.

Annars har en stor del av min tid gått åt till att möblera nya huset och få ordning på ateljén som precis är färdigbyggd. Jag har haft ett uppdämt behov av att göra till mig själv...

Många spännande detaljer

Mijas inredning är stilrent skandinavisk men inte utan många spännande detaljer. Här hittar jag själv många favoriter från min önskelista.

Att Mija valt en bostad med 3,40 meter högt i tak vittnar om hennes behov av ljus och rymd. Och ljust är det, kombinerat med en värme som gör det mycket trivsamt. Huset har en stark karaktär, är byggt 1870, och så varsamt renoverat att atmosfären inte gått förlorad.

- Jag har ju bott på många olika sätt. I Uppsala i en gammal skola på 200 kvadratmeter därefter flyttade jag till ett litet fritidshus på Tranholmen på 90 kvadratmeter. Det är snabba kast, men det är jag ganska van vid, berättar Mija.

Till och från Tranholmen, som är en ö fem kilometer norr om Stockholm, mellan Lidingö och Stocksund, körde hon varje dag sin egen båt till jobbet.

Båten blev kvar i Stockholm men Mija har äntligen flyttat hem!

 

Av: Cecilia Grender