1 av 4: Snart är tiden förbi med både laddare och extrabatterier. Mobilen laddar sig själv. Foto: Fotolia
2 av 4: Finns det något mer stressande än en urladdad mobiltelefon? Snart är det ett minne blott. Foto: Fotolia
3 av 4: Den nya metoden fungerar även på elbilar. Aldrig mer behöva vänta på uppladdning! Foto: Fotolia
4 av 4: Här demonstrerar forskare från Stanford den nya metoden som ska göra att både mobiler och elbilar laddas upp trådlöst överallt. Foto: Youtube

Snart slipper du ladda mobilen – den laddar sig själv

Inom kort behöver du aldrig mer oroa dig för en urladdad mobiltelefon.

Ett stort genombrott är på intågande – mobilen som laddar sig själv.

Aldrig mer släpa omkring på laddare och extrabatterier – så skönt!!

Något unikt och storslaget år på gång i den tekniska utvecklingen. Tack vare några forskare från Stanford universitet i USA har man kunnat ta fram ett koncept som överför ström mellan objekt i rörelse, helt trådlöst. Något som ger oanade möjligheter. Tänk både mobiltelefon och elbil.

Foto: Fotolia

LÄS OCKSÅ: Få mer utrymme i mobilen på några sekunder – se magiska tricket!!! 

Man började med att titta på elbilar som är framtiden, de varken låter eller luktar och ger knappt några ekologiska avtryck. Problemet är bara att räckvidden är liten och att laddningen av elbilarna tar alldeles för lång tid. Men tack vare forskarna är man nu nära ett genombrott som kommer att lösa elbilarnas problem. Och därmed också mobiltelefonernas. 

Mobilen ska laddas när den ligger i fickan eller handväskan

Metoden går ut på att överföra ström trådlöst till objekt som befinner sig i rörelse i närheten, ett vibrerande elektromagnetiskt fält sätter i gång ett kretslopp som genererar ström. Något som kräver att trådlösa uppladdare installeras på både vägar och andra ställen runtom i städerna, naturligtvis även inomhus. Forskarnas förhoppning är att mobilen ska kunna laddas medan den ligger i fickan eller handväskan, och elbilar under tiden som de körs eller står parkerade.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig ta med mobilen in på toaletten 

Aldrig mer släpa på laddare och extrabatterier

Tänk att aldrig mer behöva släpa på laddare eller extrabatteri! Foto: Fotolia

I och med det är vi många som kan dra en lättnadens suck, äntligen kan vi se ett slut på den stress och de problem som urladdade mobiler orsakar med jämna mellanrum. Och vad skönt att aldrig mer behöva tänka på att släpa med sig laddare eller extrabatteri!

Vi lever ju trots allt i en tid där mobilen blivit ett viktigt redskap i såväl arbetslivet som privatlivet. Man kan tänka att det kommer fungera lika smidigt som wi-fi gör i dag på många offentliga platser, liksom kaféer, restauranger och annat. 

LÄS OCKSÅ: Så styr du mobilen – med en tatuering på armen 

Började med forskningen redan 2007

Hittills har man lyckats med att överföra en milliwatt ström vilket är tio miljoner gånger mindre än vad en elbil kräver. Men det är inget som bekymrar forskarna då ökningen av ström är mycket lättare att lösa än själva metoden var att ta fram.

Forskningen började nämligen redan 2007 och även den gången lyckades forskarna överföra ström till trådlösa objekt som rörde sig. Problemet var bara att avståndet mellan de två objekten var tvunget att vara konstant. Skillnaden denna gång är att nu kan avståndet variera.

Källa: Stanford.edu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!