1 AV 2
Såhär års kan det rätt vad det är börja lukta illa i köket.
Foto: Drbimages / GETTY IMAGES E+
2 AV 2
Följ dessa tips och slipp matförgiftning!
Foto: Fotolia

8 tips: Så klarar du rötmånaden i sommar

Låt inte maten stå framme. Ta kylväska med till affären. Sänk temperaturen i kylen.

Här är tipsen som gör att du undviker matförgiftning under rötmånaden!

Emmy Lundström

Plötsligt yr bananflugorna runt i köket. Då vet man – det är rötmånad och man har glömt gammal frukt någonstans. I slutet av juli fram till slutet av augusti inträffar perioden vi kallar rötmånad. För att undvika att maten blir dålig och, i värsta fall orsakar matförgiftning, är det viktigt att hantera livsmedel rätt. Vi har sammanställt Livsmedelverkets råd för hur du bäst tar dig igenom rötmånaden.

1. Förvara mat i rätt temperatur
Håll varm mat varm och kall mat kall. Lägg kylvaror i kylskåpet så fort du kommer hem från affären. Temperaturen bör vara fyra-fem grader. Detta kan du kontrollera med en termometer. Placera känsliga livsmedel som köttfärs och färsk fisk där det är som kallast i kylskåpet.

2. Var noga med handhygienen
Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt innan du äter eller lagar mat. Använd tvål och vatten, gnugga i cirka 20 sekunder och torka med ren handduk eller papper.

3. Tvätta eller byt disktrasa ofta
Disktrasan kan med fördel tvättas i 60 grader. Då dör bakterierna.

LÄS OCKSÅ: 8 saker du absolut INTE ska göra på semestern

Foto: GETTY IMAGES

4. Håll isär rått kött och sallad
Livsmedelsverket rekommenderar att man har olika skärbrädor för olika ändamål. Diska redskapen noga.

5. Håll isär rått och tillagat kött
Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade köttet som till det råa. Stek igenom köttfärsrätter.

6. Ta inte fram mer än vad som behövs till en måltid
Mat som plockas ut och in i kylskåpet håller inte lika länge. En sommarbuffé som får stå framme håller sig fräsch i en-två timmar. Ta hellre fram mindre och låt resten stå kylt så länge.

LÄS OCKSÅ: Nya trenden: släng inte ogräset – ät dig frisk!

7. Ska du transportera maten långt, ta med kylväska med kylklampar.
Varma sommardagar kan det bli väldigt varmt i bilen. Mat som är framme i värmen får snabbt en förkortad hållbarhetstid.

8. Lita på dina sinnen
Titta, lukta och smaka på maten så slipper du slänga mat i onödan.

Så här hanterar du olika livsmedel

Vissa livsmedel klarar att stå framme ett tag i värmen utan att bli dåliga, exempelvis:
• bröd
• grönsaker
• frukt
• hårdostar
• salami

Andra livsmedel är känsliga och behöver hållas kalla, exempelvis:
• fisk och skaldjur
• skalade ägg
• rostbiff
• kyckling

Det här är rötmånad

Rötmånaden inträffar i slutet av juli fram till slutet av augusti. Under denna period är värmen och luftfuktigheten hög, något som gynnar bakterier och gör att matvaror snabbt blir dåliga. För att undvika matförgiftning är det extra viktigt att ta hand om maten på rätt sätt. Enligt bondepraktikan inträffar rötmånaden 23 juli-23 augusti, men egentligen är det vädret som avgör om det är rötmånad eller inte.