1 AV 2
Vad är det som händer?!...
Foto: Shutterstock
2 AV 2
”Mobilen är redan död. Folk har bara inte insett det än"
Foto: Fotolia

Snart är mobilen borta – det här kommer i stället

I framtiden kan mobiltelefonen och bildskärmar vara ett minne blott. 

Det nya ska ersätta allt sådant och kräver inte ens någon uppkoppling.

– Mobilen är redan död. Folk har bara inte insett det än, säger Alan Kipman.

Visste du att det förra året såldes mer än 1,49 miljarder smartphones i världen? Allt enligt siffror från analysfirman Gartner. Enbart Apple sålde 50 miljoner Iphones under det första kvartalet i år. Men enligt teknikexperten Alan Kipman finns det en annan pryl som kommer att ta över mobilen så småningom. Och den är redan här. 

– Mobilen är redan död. Folk har bara inte insett det än, säger Alan i en intervju med Bloomberg. 

Det han pratar om som kommer att ersätta mobilens roll är mixed reality. Han själv har tagit fram Microsofts nya mixed-realityglasögon Hololens. Med dem kan man lägga ett digitalt filter på den verkliga världen. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte köpa nya Iphone 8 – experternas råd 

Jobbar på att skapa ett parallellt universum 

Foto: Fotolia

Hololens är en stand-alone enhet och kräver inte uppkoppling till en dator eller telefon för att kunna fungera. Vad den gör är att projicera holografiska bilder på skärmen framför ens ögon vilket gör att det ser ut att finnas där man befinner sig. Man kan också dela hologram vilket möjliggör att både visa och arbeta kring projekt tillsammans. 

Enligt Business Insider jobbar både Microsoft och Facebook redan på högtryck för att helt kunna dominera techbranschen när smartphones och bildskärmar dör ut. Facebook-grundaren Zuckerberg ska utmana Google och Apple genom att skapa ett "parallellt universum" för appar och verktyg som inte kommer att vara beroende av  Android- eller IOS-operativsystem. 

Facebook lanserade tidigare i år början på en stor satsning av AR (Augmented Reality).

– Det har saknats en plattform för AR och i dag börjar vi att bygga den plattformen tillsammans, sa Mark Zuckerberg till världspressen då. 

Interagera med digitala världen med tankens kraft

Foto: Fotolia

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig lämna blutetooth igång på mobilen 

Zuckerberg berättade vidare att andra fysiska apparater kommer att bli överflödiga. Det mer överraskande var att han pratade om ”direct brain interface” – det vill säga att kunna interagera med den digitala världen med hjälp av tanken kraft. Enligt chefsforskaren på Facebook-ägda Oculus Research kommer AR-glasögon att vara mainstream redan om fem år. 

”När fysisk och digital verklighet blandas och integreras vill Zuckerberg att Facebook skall vara navet i varje interaktion och transaktion”, skriver Business Insider.

Har Kipman och de andra rätt i sin analys lär det ändå dröja flera år innan folk överger sina mobiler för att gå runt med MR-glasögon. Dock kommer Hololens säkert att bli ett effektivt verktyg i olika jobbsammanhang när man behöver en gemensam vy, eller vill visa upp saker för kunder och andra. 

Källa: Veckans Affärer, Bloomberg