Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Plantera luktärter längs en vägg eller mot en spaljé är ett av trädgårdskonsulent Rolf Eskilssons tips, när sommarträdgården ska planeras.
Plantera luktärter längs en vägg eller mot en spaljé är ett av trädgårdskonsulent Rolf Eskilssons tips, när sommarträdgården ska planeras.
Plantera luktärter längs en vägg eller mot en spaljé är ett av trädgårdskonsulent Rolf Eskilssons tips, när sommarträdgården ska planeras.
Plantera luktärter längs en vägg eller mot en spaljé är ett av trädgårdskonsulent Rolf Eskilssons tips, när sommarträdgården ska planeras. Foto: Nina Bergström

Snabbfixa din trädgård

Har du glömt att vattna blommorna och struntat i att klippa ner buskarna de senaste åren? 

Ingen fara, här är tipsen som kan förvandla dig till en stolt trädgårdsägare hela sommaren och hösten. 

- Det finns inget som heter gröna fingrar, det betyder bara att man ska vara smutsig om händerna, säger trädgårdskonsulent Rolf Eskilsson.

FAKTA

Rolf Eskilssons tips på bra nybörjarväxter:


Anemoner och sippor. Blommar tidigt. När de väl har etablerat sig så blommar de nästa vecka. Står kvar till nästa år.

En aster som heter Alma Pötschke. Blommar i sommar. Den är meterhög och har röda ståtliga blommor.

Kinesisk kärleksört. Växer till sig och blommar framåt sensommaren. Går också att köpa blommande.

Bärbuskar
Körsbär. Pernilla och Kirsa heter två sorter som blir som stora buskar.
Svarta eller röda vinbär.

Luktärter. Måste klättra så de måste sås mot en vägg eller spaljé i trädgården. Vita, röda och blå blommor säljs ofta i samma påse. Blir manshöga. Finns sorter som är fleråriga, men de luktar inte.
Ska sås när jorden har blivit lite varmare eftersom fröerna ruttnar om de ligger för länge i kall jord. Lagom jordtemperatur är 10-12 grader.

Sättlök. Om du vill ha något ätbart att skörda.

Undvik:


Om du är nybörjare så ska du undvika kålväxter, som drar till sig mycket ohyra. Till exempel Blomkål och broccoli.

Verktygen du behöver i trädgården:


Ogräshacka
Grävspade - någon som ligger bra i handen
Räfsa
Sekatör
Planteringsspade
Vattenkanna

De första vårblommorna har börjat spira, men för övrigt känns trädgården kanske lite dyster så här års. Längtan efter att grabba spaden och vattenkannan börjar bli stark, men var ska man egentligen börja?

 - Det första man bör göra är att gödsla med ett fullgödsel som innehåller huvudnäringsämnena kväve, fosfor och kalium (NPK), säger trädgårdskonsulent Rolf Eskilsson på Botaniska trädgården i Göteborg.

 Gödslet ska spridas ut överallt där man har växter som man vill ska producera mycket. Antingen det är bär eller färggranna blommor. 

Välj färre färger

 För att få en mer sammanhängande och inte så spretig trädgård kan det också vara smart att välja lite färre större växter som man planterar i grupper. 

 - Försök att inte falla för alla möjliga färger och välj även växter som kommer att blomma i augusti, säger Rolf Eskilsson.

Smutsig om händerna

 Men det viktigaste av allt är att hela tiden vara närvarande och titta till sin trädgård. Att vara där omedelbart när bladlössen kommer. 

 - Gröna fingrar betyder bara att man ska vara smutsig om händerna. Man ska umgås med sin trädgård, men inte jobba ihjäl sig, säger Rolf Eskilsson.

När är det då dags att börja plantera?

 - Så fort jorden reder sig. Testa det själv genom att krama en boll av jorden, som du kramar en snöboll. Släpp sedan ner klumpen på foten eller en sten. Jorden ska då ramla ut och smula sig. Är jorden för torr går det inte att krama den och är den för blöt kommer den bara att klafsa ut sig på foten.