Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Det smarta sängskåpet går snabbt att fälla upp. Benen viks upp över bädden och en snäpplåsanordning håller sen sängen på plats. Skillnaden i yta ger fem extra inbjudningskort till festen. Foto: ADELGREN JOHAN

Smått men smart med sängskåp

Mysig funktionell och ... hemma! Det är Lina Hellmans 28 kvadratmeter stora lilla lägenhet vid Fridhemsplan i Stockholm.

Ett smart sängskåp gör ettan extra rymlig och hemtrevlig.

Anna Eriksson
Säng uppfällt ger utrymme. Foto: ADELGREN JOHAN
KÖKSDELEN är liten men hemtrevlig, med plats för fyra vid bordet. Höga originalskåp med gott om förvaring och en gammaldags gasspis höjer mysfaktorn. Foto: ADELGREN JOHAN

Det blir långa dagar och nätter för läkaren Lina Hellman på sjukhuset i Norrtälje. Då är det extra skönt att sätta nyckeln i låset till lägenheten på Kungsholmen i Stockholm, stänga dörren, och verkligen känna sig hemma.

- Tidigare bodde jag tillsammans med två vänner i en omgjord affärslokal en bit härifrån. Men när jag pluggat klart var det dags att hitta något eget, berättar Lina.

K-märkt hus

 HSB-huset på Alströmergatan ett stenkast från Fridhemsplan är K-märkt. På 1930-talet hystes ett av de första dagisen i Stockholm in på den översta våningen. Det var också ett av de första husen där man installerade nymodigheten sopnedkast. I dag är det mest människor i 25-35 årsåldern som bor i föreningen, eftersom de gamla arbetarlägenheterna inte är speciellt stora. 

Rev väggen

 För att hushålla med utrymmet rev Lina en bit av väggen som skärmade av köksdelen från resten av rummet. En dörr som gick in till rummet från hallen murades igen, så att det uppfällbara sängskåpet kunde ställas där. - Skåpet hittade jag för 8 000 kronor på Blocket, nya kostar det dubbla ungefär. Det var mahognyfärgat, men det gick snabbt att måla om till vitt, berättar Lina. 

Skåp blir sittplatser

 När det kommer gäster på besök är de extra sittplatserna som behövs ordnade på nolltid. Skåpet ser gediget ut, men är varken tungt eller bökigt att fälla upp och ned. Och det är skönt att kunna stuva undan sängen på dagarna för att få känslan av extra rymd i lägenheten.

Utnyttja höjden

 När man bor litet är det smart att utnyttja utrymmet på höjden, tycker Lina. Bokhyllan, en klassisk Billy från Ikea, passar fint ihop med sängskåpet. Dessutom är det viktigt att släppa in så mycket ljus som möjligt, så att lägenheten känns varm och rymlig. Fönstren pryds av gröna växter, orkidéer, fotografier och en vacker gammal Strindbergslampa, i svart smide med vit kupa. Men inga gardiner som stänger ute solen. - Jag ville hålla det ganska rent och enkelt, så väggar och tak är målade i vitt. En fondvägg skulle bara få rummet att kännas mindre, resonerar Lina. - Vill man fräscha upp så händer det ganska mycket här med små detaljer, som ett nytt fint överkast, eller en kul tavla. 

Luckorna ska målas

 Nästa renoveringsprojekt innefattar en ommålning av luckorna i köket, och sen så måste gå-in garderoben byggas om litegrann. Skorna, en stor och innerlig passion som bara tilltar för varje resa utomlands, behöver stuvas om och stuvas undan för att kläderna ska rymmas också. 

Fullsatt innergård

 På innergården finns en gemensam grill och matplats med pergola och parasoller som för det mesta är fullsatt på sommaren. Gräsmattorna runtomkring är ett picknickfiltarnas Mecka. - Jag trivs jättebra här! Det är nära till affärer, restauranger och många av mina vänner. Att kunna ligga på en filt på innergården och slappa är pricken över i, tycker Lina.