Småstadsidyll. Anitas serie "Vår lilla stad" porträtterar en svensk idyll med kondistanter, vackra bakelser, rutiga kafédukar och bagerier.
1 av 4: Småstadsidyll. Anitas serie "Vår lilla stad" porträtterar en svensk idyll med kondistanter, vackra bakelser, rutiga kafédukar och bagerier.
Tre saker som passar till: <br>1. Tekanna i porslin, 595 kronor, Littlephant.
2 av 4: Tre saker som passar till: <br>1. Tekanna i porslin, 595 kronor, Littlephant.
Tre saker som passar till:<br>2. Tre små plåtburkar i olika färger, 29 kronor, Lagerhaus.
3 av 4: Tre saker som passar till:<br>2. Tre små plåtburkar i olika färger, 29 kronor, Lagerhaus.
Tre saker som passar till:<br>3. Kopp Arbour harbour, 760 kronor för fyra, Fine little day.
4 av 4: Tre saker som passar till:<br>3. Kopp Arbour harbour, 760 kronor för fyra, Fine little day.

Småstad på burk – en klassiker från 50-talet<br />

Ett idylliskt porträtt av en liten svensk småstad på 50-talet.

Så kan man beskriva Anita Nylunds fantasifulla fajansburkar som har blivit hett eftertraktade. De detaljrika burkarna kan i dag gå loss på en tusenlapp styck.

I "Vår lilla stad", som Anita Nylunds populära serie heter, kan man ta en fika på Kyllans kondis eller göra ett besök på Majas mejeri. I den gulliga småstadsidyllen handlar du din sylt i Söta Susies syltbod och köper dina gurkor av Grönkvist.

När Anita Nylund formgav fajansburkarna för Jie ­Keramik i Gantofta utanför Helsingborg på 1950-talet hittade hon mycket av sin inspiration från sin egen barndom. Kaffekvarnen, som en av burkarna heter, var ett kafé i Lidköping – staden med porslinsfabriken Rörstrand­ där hennes pappa Gunnar Nylund var hyllad keramiker och konstnärlig ledare. Många av de färgstarka personerna som återges på burkarna fanns i ­verkliga livet. Gumman på Majas mejeri hette egentligen­ Kron Johanna och bodde i ett litet torp. ­Grönkvist, med sina gurkor, var en trädgårdsmästare i Mellby där familjen­ Nylund hyrde sitt sommarställe.

Tryck med ny metod

Med burkarna fick silkscreentrycksmetoden sitt genom­brott hos Jie Keramik. Tidigare hade man ­målat för hand, något som blev allt mindre lönsamt. ­Silkscreentrycket, då man tryckte de svarta delarna i mönstret och kompletterade färgen med pensel, var en enklare och billigare metod.

Burkarna var en storsäljare redan på 50-talet och gick på export till England, där de också blev populära.

Anita Nylund

Anita Nylund, född 1931, är dotter till Anna Lillie Granberg och keramikern Gunnar Nylund, som en tid var chefdesigner på Rörstrand. Anita studerade på Otto Skölds målarskola i Stockholm innan hon reste till Frankrike för vidare studier. Där arbetade hon också på en fransk porslinsfabrik. Tillbaka i Sverige anställdes hon som formgivare hos Jie Jonhson i Gantofta utanför Helsingborg i mitten av 50-talet.

   Förutom "Vår lilla stad" formgav hon salt- och pepparkaren "Familjen Pepparsson" och faten "Janssons frestelse" för företaget. Hon arbetade också en tid för Syco keramik i Strömstad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!