Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 aug 2013 10:59

Småstad på burk – en klassiker från 50-talet

Småstadsidyll. Anitas serie "Vår lilla stad" porträtterar en svensk idyll med kondistanter, vackra bakelser, rutiga kafédukar och bagerier.

Småstadsidyll. Anitas serie "Vår lilla stad" porträtterar en svensk idyll med kondistanter, vackra bakelser, rutiga kafédukar och bagerier.

1/4

Tre saker som passar till: <br>1. Tekanna i porslin, 595 kronor, Littlephant.

Tre saker som passar till:
1. Tekanna i porslin, 595 kronor, Littlephant.

2/4

Tre saker som passar till:<br>2. Tre små plåtburkar i olika färger, 29 kronor, Lagerhaus.

Tre saker som passar till:
2. Tre små plåtburkar i olika färger, 29 kronor, Lagerhaus.

3/4

Tre saker som passar till:<br>3. Kopp Arbour harbour, 760 kronor för fyra, Fine little day.

Tre saker som passar till:
3. Kopp Arbour harbour, 760 kronor för fyra, Fine little day.

4/4

Ett idylliskt porträtt av en liten svensk småstad på 50-talet.

Så kan man beskriva Anita Nylunds fantasifulla fajansburkar som har blivit hett eftertraktade. De detaljrika burkarna kan i dag gå loss på en tusenlapp styck.

I "Vår lilla stad", som Anita Nylunds populära serie heter, kan man ta en fika på Kyllans kondis eller göra ett besök på Majas mejeri. I den gulliga småstadsidyllen handlar du din sylt i Söta Susies syltbod och köper dina gurkor av Grönkvist.

När Anita Nylund formgav fajansburkarna för Jie ­Keramik i Gantofta utanför Helsingborg på 1950-talet hittade hon mycket av sin inspiration från sin egen barndom. Kaffekvarnen, som en av burkarna heter, var ett kafé i Lidköping – staden med porslinsfabriken Rörstrand­ där hennes pappa Gunnar Nylund var hyllad keramiker och konstnärlig ledare. Många av de färgstarka personerna som återges på burkarna fanns i ­verkliga livet. Gumman på Majas mejeri hette egentligen­ Kron Johanna och bodde i ett litet torp. ­Grönkvist, med sina gurkor, var en trädgårdsmästare i Mellby där familjen­ Nylund hyrde sitt sommarställe.

Tryck med ny metod

Med burkarna fick silkscreentrycksmetoden sitt genom­brott hos Jie Keramik. Tidigare hade man ­målat för hand, något som blev allt mindre lönsamt. ­Silkscreentrycket, då man tryckte de svarta delarna i mönstret och kompletterade färgen med pensel, var en enklare och billigare metod.

Burkarna var en storsäljare redan på 50-talet och gick på export till England, där de också blev populära.