Smarta tips: Så inreder du friggeboden fiffigt

Somrig plats. Med ett trädäck förlängs huset och gränsen mellan inne och ute suddas ut.

Foto: Svante Sjöstedt

1 av 5: Somrig plats. Med ett trädäck förlängs huset och gränsen mellan inne och ute suddas ut.

Smart lösning. Använda väggarna som förvaring. Fällbara klappstolar hänger på krokar liksom bordsskiva och sittdynor.

Foto: Svante Sjöstedt

2 av 5: Smart lösning. Använda väggarna som förvaring. Fällbara klappstolar hänger på krokar liksom bordsskiva och sittdynor.

Vitlaserade. För att få en enhetlig känsla i rummet är både väggar och tak vitlaserade. På golvet en stor kokosmatta. Lätta korgmöbler funkar lika bra ute som inne.

Foto: Svante Sjöstedt

3 av 5: Vitlaserade. För att få en enhetlig känsla i rummet är både väggar och tak vitlaserade. På golvet en stor kokosmatta. Lätta korgmöbler funkar lika bra ute som inne.

Förvaring. Lilla sovrummet är ­maximalt utnyttjat med två väggfasta sängar. Extra ­förvaring blir det under sängen. En gul blomlåda ­passar även som sängbord.

Foto: Svante Sjöstedt

4 av 5: Förvaring. Lilla sovrummet är ­maximalt utnyttjat med två väggfasta sängar. Extra ­förvaring blir det under sängen. En gul blomlåda ­passar även som sängbord.

15 kvadrat. Vi har använt friggebod Gotland, som är 15 ­kvadratmeter och ritad av ­Michael Wigerkrans, 15kvm.eu. Ytan är uppdelad på hall, rum och sovalkov. Säljs som byggsats, 58 000 kronor.

5 av 5: 15 kvadrat. Vi har använt friggebod Gotland, som är 15 ­kvadratmeter och ritad av ­Michael Wigerkrans, 15kvm.eu. Ytan är uppdelad på hall, rum och sovalkov. Säljs som byggsats, 58 000 kronor.

Smarta friggeboden kan användas till allt från glasskiosk till bastu, förråd och gästhus. Var ska frihetstörstande tonåringar eller retreatlängtande själar ta vägen? Jo, till en friggebod förstås.

Andra har också läst

Visst finns de traditionella knuttimrade ­bodarna med liggande panel kvar på den ­växande friggebodsmarknaden. Men glädjande nog har de fått stor konkurrens av ­moderna och arkitektritade skapelser i allt från glas till trä och betong. Som köpare kan du idag bli din egen ­arkitekt. Funktion och flexibilitet är två honnörsord som många tillverkare har tagit fasta på.

Bestäm vilken fasadklädsel du gillar, placera ­fönster och dörrar där du vill ha dem. Komplettera med trädäck och extra öppningsbara fönster. I och med att boden har växt till 15 kvadratmeter är det fullt möjligt att installera minikök och dusch.

Se över budgeten

Fråga två, som är minst lika viktigt som form och funktion, är naturligtvis prislappen. Vad får boden kosta? Är budgeten väldigt begränsad krymper förstås­ valmöjligheterna­. Bor du nära hustillverkaren kan du spara pengar. Då kan du hämta själv och slipper beställa­ genom återförsäljare. Att bygga själv i lösvirke är ett ­annat alternativ. Det vanligaste är bodar i byggsats ­(montera själv) men det finns också färdigbyggda bodar som antingen byggs på plats eller levereras med kranbil.

Tänker du dra in vatten, avlopp och rökkanaler ­behövs en bygganmälan. Kontakta byggnadsnämnden i din ­kommun. Ska boden placeras närmare än 100 meter­ från hav, sjö eller vattendrag krävs det tillstånd enligt ­miljö­banken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande