Kalkavlagringar på glasen? Vinfläckar på skjortan? Ringar på fina bordet? Vi har hjälpen!

Smarta husmorstips: Fläckar och rengöring!

Husmorstips är guld värda – förr eller senare sitter man där med rödvinsfläckar på skjortan eller fula ringar på ett bord. Här är några riktigt användbara tips!

Vidbränd kastrull:

För att rengöra en vidbränd kastrull kan man koka upp vatten med en  maskindiskmedelstablett, då lossnar allt det som bränt fast betydligt  lättare!

 

Rödvin på duken:

Har du någon gång spillt ut rött vin på din favoritduk? Inte roligt men  det är lugnt – koka upp mjölk och lägg delen av duken med fläcken på i  mjölken, låt det stå ett tag och kolla efter en stund. Fläcken går  troligtvis bort!

 

Rengöra micro:

Kör en halv citron på full effekt i några minuter och sedan är det bara att torka efter. Det blir både rent och luktar gott!

 

Trä tråd på nål:

Att trä på tråd på synålen kan vara trixigt.

Ett smart sätt att få tråden styv så att den lätt kommer genom nålsögat är att spraya den med hårspray först!

 

Glas i kras:

Har ett glas gått i kras på golvet? Använd en bit modellera eller häftmassa och dutta runt för att få upp de sista minimala bitarna.

 

Fina isbitar:

Gulliga och ovanliga isbitar får du med hjälp av plastinsatsen från en chokladask!

 

Fingeravtryck på kylen & imma på bilrutan:

En tavelsudd (finns på exempelvis Clas Ohlson) kan användas till mycket. Att torka bort alla fingeravtryck som lätt blir på rostfria kyl/frysskåp och att torka bort imman från bilrutan är två.

 

Kalkavlagringar på glas:

Kör glasen i diskmaskinen, häll en påse citronsyra i facket då blir både glasen och maskinen fina.

 

Stearinspill:

Stearinspill på det oljade ekbordet? Gnid in fläcken rejält med en svamp med flytande koncentrerad galltvål. Prova med galltvål och gnid in rejält, låt verka 10 minuter. Gnid på igen, torka efter med vatten.

 

Ringar på bord:

Fula ringar på gamla teakbordet? Då kan  man prova med att lägga dit aska från en cigarr, och gnida med mycket  mjuk trasa länge och  mjukt. Då uppstår värme och fläcken försvinner.

 

Putsa fönster:

Spreja en blandning av varmvatten och vitvinsvinäger på fönstren. Torka av med en svamp och ta bort överflödet med ett hopknycklat tidningspapper.

 

Göra rent strykjärnet:

Beläggning på strykjärnet? Doppa en trasa i ättika och gnid bort hinnan.

Aktuellt just nu