1 av 3: Fem saker att tänka på som minskar ditt klimatavtryck.
2 av 3: Hanna och hennes familj försöker leva efter ”zero waste” och väljer exempelvis återanvändbara glasförpackningar i stället för plast. Foto: Privat
3 av 3: Hanna och hennes kollega Sarah försöker även göra det enklare för andra storstadsbor att leva mer avfallsfritt. I deras onlinebutik kan storstadsbor beställa hem ekologiska livsmedel utan engångsförpackningar. Foto: Privat

Småbarnsmamman Hanna, 36, lever efter ”zero waste”

Mängden plast som produceras har gått från 1,5 miljoner ton till 335 miljoner ton på ett halvsekel.  

Hanna Bremler Bartholomew vill inte bidra till utvecklingen.

Hon fasar ut plast och annat som slutar på soptippen.

När Hanna Bremler Bartholomew, 36, först hörde talas om ”zero waste” – alltså att leva helt avfallsfritt – var hon skeptisk.

– Jag tänkte att det kan inte vara möjligt. Jag förstod inte hur man kunde handla utan förpackningar.

Men ett år senare har hon lyckats tömma badrumsskåp, hyllor och kylskåp på flera förpackningar och tuber som tidigare varit självklara i vardagen, vilket Mitt i Stockholm tidigare uppmärksammat. 

– Jag tror att man måste vara lite kreativ för att lösa vissa saker i dagens samhälle så som det är uppbyggt just nu. Det är uppbyggt så att man ska köpa allt i förpackningar, slit och släng. 

– Noll kanske vi aldrig kan komma till, men nästintill noll. En rejäl minskning, säger hon. 

Använder shampookakor och tandkrämstabletter

Småbarnsmamman började med att röja i badrummet. Den flytande tvålen och schampoflaskan rök först. Sedan tandkrämen på tub och deodoranterna. 

– Nu använder jag schampookakor och tvål utan förpackningar och jag gör min egen deodorant, säger hon.

I stället för att klämma ut tandkräm på tandborsten varje morgon och kväll tar hon tandkrämstabletter. 

"Zero waste"-rörelsen

Fransyskan Bea Johnson grundade ”Zero waste”-rörelsen 2008 i USA. 

De som lever efter ”zero waste” strävar efter att leva så avfallsfritt som möjligt genom att återanvända, reparera, återvinna, kompostera och shoppa mindre. 

Bea Johnson och hennes familj på fyra sägs slänga rester som ryms i en liten glasburk varje år, men de flesta som lever efter livsstilen slänger betydligt mer.

I Hannas badrumsskåp finns tandkrämstabletter i stället för tandkrämstub och schampokakor i stället för schampoflaskor. Foto: Privat

– Det fortsatte med att vi slutade ta plastpåsar i affären till frukt och grönsaker och pappåsar till naturgodis.

I köket ersatte Hanna hushållspappret med handdukar och hemmagjorda tygservetter. Kylskåpet är nästa utmaning.  

– Det är en omställning, speciellt om man har familj och alla ska vara med på det nya. Vi är inte riktigt där än hela familjen.

– Vissa saker måste jag fortfarande köpa eftersom jag har barn som bara äter vissa saker. Det är en process som tar tid.

Barnen fyller två och fyra år nu i augusti.

”När jag var hemma med min dotter för ett år sedan så blev miljöintresset starkare och starkare. Jag kände att jag behöver göra något positivt för det är för mycket negativt. Vi måste alla göra någonting för vi kan inte leva i det här samhället, jorden tar skada av det vi gör, av alla våra aktiviteter”, säger Hanna. Foto: Privat
Torrvaror förvaras i tygpåsar och glasburkar. Foto: Privat

En del saker, som havremjölk, koksmjölk och krossade tomater, gör Hanna numera själv. På Kungsholmen i Stockholm, där hon bor, kan hon också ta med egna mjölkflaskor och burkar för att fylla på i en del klimatsmarta mataffärer och delibutiker. 

Men möjligheterna att leva efter ”zero waste” i Stockholms innerstad är inte särskilt goda, anser hon. 

– Det känns som att det händer så mycket runtom i Europa för ”zero waste”. I Malmö finns det en butik men i Stockholm är det svårt att kunna köpa förpackningsfritt.

För att göra det lite lättare för storstadsbor att beställa hem ekologiska livsmedel utan engångsförpackningar lanserade Hanna onlinebutiken ”Unwrapped” tillsammans med Sarah Lobelius i juni. 

Hanna undersöker just nu möjligheten att handla mejeriprodukter från bönder i närområdet.  

Sätter upp delmål och komposterar

Stockholms stad ligger efter gällande sopsortering. Hannas bostadsrättsförening har en kompost där hon och andra kan slänga blast, kaffesump och annat organiskt avfall. Men det är långt ifrån regel i huvudstaden, till skillnad från flera andra kommuner runtom i landet. Först 2023 blir det obligatoriskt för innerstadsborna att sortera matavfallet. 

Att kompostera är dock ett av Hannas bästa tips till den som vill lämna mindre skräp efter sig. 

– Jag tror att vi alla kan göra skillnad om vi hjälps åt. Minskar vi vårt skräp med hälften så har vi gjort en stor insatts.

– Sätt upp delmål. Ta lite i taget. Ta badrummet eller köket. Det kan bli rätt mäktigt att ta allt samtidigt, säger hon. 

I juli tog jordens förnybara resurser slut för 2019, enligt Global Footprint Network. 

Bara i Sverige slängde vi 4 771 450 ton sopor 2018, enligt Avfallsverige. Det motsvarar 466 kilo per person. 

Enligt WWF har mängden plast som produceras ökat från 1,5 miljoner ton 1950 till 335 miljoner ton 2016.

LÄS MER: Caroline och Emanuel bygger ett minihus på två hjul 

LÄS MER: Vanliga misstag i hemmet – som är dåliga för miljön 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!