Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Färdiginrett. Haga slott innan staketet uppfördes och fotoförbudet infördes.
Färdiginrett. Haga slott innan staketet uppfördes och fotoförbudet infördes.
Färdiginrett. Haga slott innan staketet uppfördes och fotoförbudet infördes.
Färdiginrett. Haga slott innan staketet uppfördes och fotoförbudet infördes. Foto: Suvad Mrkonjic

Slottet renoverat för 46 miljoner

Dyra tapeter, toapappershållare i krom för 15 000 kronor och ett lyxkök för en miljon. Kvittona från renoveringen, som kostat 46 miljoner kronor, avslöjar hur det ser ut hemma hos Victoria och Daniel. 

- Kronprinsessparet uppskattar och är mycket glada över att ha flyttat in på Haga slott, säger Annika Sönnerberg vid hovets informationsavdelning.

Victoria och Daniel har fått sitt drömslott. Men det blev inte billigt. Foto: Foto: Suvad Mrkonjic
Kronprinsparet har valt den här svenska klassikern till sitt kök.

Haga slott har sedan förra året renoverats och byggts om för att Victoria och Daniel ska kunna flytta in. Expressen har tagit del av sju av nio pärmar som är fulla med fakturor från upprustningen och som avslöjar vad kronprinsessparet har köpt in till sitt nya hem.

Kostnad: närmare 1 miljon

 De har till exempel låtit företaget Kvänum installera ett lyxigt kök i den privata delen av bostaden. Kostnad: Närmare en miljon kronor.

 För pengarna har de bland annat fått ett Dalbykök i lantlig stil, Carraramarmor som bänkskiva och en exklusiv spis av märket AGA med grill och tre ugnar - enbart den kostar 105 000 kronor. Spisen är populär bland brittiska kändisar och värmer även maten till det brittiska kungahuset.

 - AGA-spisen signalerar kunskap, rikedom och flärd. Allt i ett, säger Benny Berntsson, representant för AGA i Sverige.

 I badrummet finns toalettpappershållare och handdukskrokar i krom från företaget Badex, som importerar exklusiva VVS-produkter från Europa.

 - Dessa exklusiva accessoarer är tillverkade i England, säger Karin Waaler på Badex.

 Kronprinsessparet fick 15 procents rabatt på de 13 toalettpappershållarna, som egentligen kostar 1 384 kronor styck.

 Ett omfattande snickeri-, spackel- och måleriarbete har också genomförts för att fräscha upp slottet.

 - Alla gamla elkablar har bytts ut, säger Anders Ahlberg på Statens fastighetsverk och fastighetschef för de kungliga slotten.

 Prinsessan Madeleine har varit med och valt tapeter till Haga - och där har viss hänsyn tagits till att slottet även ska fungera för representation. Tapeter för över 40 000 kronor beställdes slutligen från Björklund & Wingqvist.

 Även det gamla parkettgolvet har behövt fräschas upp. Men på drygt 150 kvadratmeter har man valt att lägga nytt golv i amerikansk ek.

"De är mycket glada"

 Slutnotan för hela renoveringen hamnade till slut på 46 miljoner kronor. Victoria och Daniel hälsar via Annika Sönnerberg på hovets informationsavdelning att de är mycket glada över att äntligen ha flyttat in på Haga slott:

 - Kungafamiljen, det vill säga kungen och hans systrar, har många fina minnen från Haga slott och Hagaparken. Kronprinsessan och prins Daniel ser fram emot att föra traditionen vidare på Haga, säger Annika Sönnerberg.

 FOTNOT: Det är inte känt vilka färger på respektive produkter som kronprinsessan Victoria och prins Daniel har valt. Bilderna är alltså inte inifrån just Haga slott.

 

MISSA INTE ALLA PRYLARNA I BILDSPECIALET I BLÅ RUTAN TILL HÖGER, DÄR EXPRESSENS LEVA & BO-REDAKTÖR ULRIKA NORDLINDER KOMMENTERAR ALLA INREDNINGSDETALJER. BILDERNA ÄR INTE INIFRÅN HAGA SLOTT.