1 AV 3
Kampen mot dammet kan kännas som ett evighetsgöra. Men det finns några knep som underlättar.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
När bytte eller rengjorde du dammsugarfiltret senast? Igenslammade filter kan inte fånga upp dammet och kan faktiskt skicka tillbaka det ut igen.
Foto: Colourbox
3 AV 3

Slippa damm? Javisst, här är 5 bra städtips!

Kriget mot damm är svårvunnet.

Men det finns några knep att ta till för att slippa damma lika ofta.

Läs och lär vilka misstag du inte ska göra.

1. Använd inte dammvippa

Detta redskap sprider bara damm från en yta till en annan. Välj i stället dammtrasor av mikrofiber eller elektrostatiska dammvippor, som fångar in och håller fast dammet. Och för att vara säker på att de fortsätter att fånga upp damm, tvätta eller byt ut dem när de blir smutsiga.

2. Se över värme- och luftkonditioneringsfläktar

Dessa osynliga galler på väggar och tak är gömda damm-magneter. Om du glömmer att tvätta dem kommer luften som blåser igenom snabbt att fylla rummet med damm. Med din mjuka dammsugarborste tar det bara en minut att gå över spjälorna när du ändå dammsuger golvet eller när du ser att damm har samlats.

 

LÄS OCKSÅ: Så lätt gör du rengöringsmedlet själv

3. Torrdamma? Nja, fukta en trasa i stället

När damm är torrt blir det lätt luftburet och blir svårare att samla ihop och ta bort. Spraya mikrofiberdukar och trasor med en rengöringsspray, eller putsa för en lättare rengöring och bättre resultat.

4. Spreja polish direkt på möblerna

Om du gör detta riskerar du att bilda en filmliknande hinna på din vägg som är svår att ta bort och i slutändan drar till sig mer damm. Spraya i stället din trasa och dra den försiktigt över möbelns yta. Om du föredrar att spraya dina möbler, gör det lätt och efter att du dammat - polera med en ren trasa bort eventuella polishrester.

5. Glöm inte bort att byta eller rengöra dammsugarfilter

Dammsugarfilter är utformade till att fånga upp de fina dammpartiklar som dammsugaren får in. Igenslammade filter kan inte fånga upp dammet och kan faktiskt skicka tillbaka det ut igen. Det är viktigt att byta ut eller tvätta alla filter så ofta som din modells tillverkare rekommenderar.

 

LÄS OCKSÅ: Sluta städstressa! Här är platserna där det är okej att ha stökigt