1 av 2: Familjen BergmanNamn: Jessica, 39, Markus, 37, Anja, 13, Alfred, 10.Bor: I en lägenhet på 100 kvadratmeter alldeles nära Karlstads stadskärna. Bodde tidigare i ett 150 kvadratmeter stort hus i ett villaområde lite utanför stan. Dessförinnan bodde de i ett 1800-talshus ute på landsbygden.Gör: Marcus är chef på skolskjutsplaneringen på Värmlands Trafik. Jessica jobbar som verksamhetssamordnare i Landstingets stora bygg­projekt. Foto: Endermark Mats
2 av 2: Familjen SporreNamn: Annika och Thorbjörn, 50, Julia, 19, Kalle, 17.Bor: I lägenhet på 135 kvadratmeter på Hornsgatan, nära Mariatorget, mitt i Stockholm. Bodde tidigare i enplansvilla på 160 kvadratmeter i Bromma Kyrka utanför Stockholm.Gör: Annika är försäkringsmäklare. Thorbjörn är produktmanager. Barnen studerar.

Slipp stress - nu flyttar vi från hus till lägenhet

Egen täppa och frisk luft i all ära. Men att bo i hus kan också innebära trädgårdsstress och ständiga renoveringsprojekt.

Numera väljer många bort villan för den lättskötta lägenheten.

Söndag har träffat två familjer som älskar sina nya liv nära stan och långt bort från gräsklippning.

"Mer kvalitetstid"

När de stod inför ännu en renovering bestämde de sig - det fick vara nog med huslivet.

Det enda de saknar med villan är de stora förråden.

- Nu har vi en jullåda i stället för fem, säger Jessica Bergman, 39.

Först bodde de i ett 1800-talshus på ­landet, sedan flyttade de till ett 70-talshus i en grannkommun till Karlstad. Men till slut stod alla renoveringar och allt trädgårdsarbete paret Bergman upp i halsen. När de satt vid köksbordet med ännu en ritning på en renovering som skulle göras fattade de sitt beslut. De var båda utleda på alla husmåsten.

- Vi ville bara bo, men det går inte att "bara bo" i ett hus, man måste hålla efter det också. Det ska bytas fönster, målas, klippas gräs. Vi är inte ens intresserade av trädgård, säger Jessica Bergman.

Hela familjen är aktiv med olika hobbys och motionerar ofta. Med heltidsjobb och husarbete utöver det räckte tiden inte till. När Jessica och Marcus började titta på alternativ till villalivet fastnade de snabbt för lägenheterna närmare stan, men ändå med närhet till grönområden och vatten.

- Vi ville komma bort från sakerna på "att göra"-listan och slippa semesterperioder med målning av husfasad och vindskivor. Samtidigt ville vi ha kvar naturen och inte bo mitt i smeten. Vi tycker att vi har hittat helt rätt nu, säger Jessica Bergman.

I juli 2011 flyttade de till en lägenhet i en stadsdel alldeles nära stadskärnan, men också med utsikt över kanalen och med stora grönområden runt knuten. I stället för att vara uppbundna till huspyssel efter­ ­jobbet har familjen börjat ­umgås på ett helt annat sätt.

- Vi äter tillsammans och tar vara på de lediga stunderna ihop. Vi har mycket mer kvalitetstid med familjen nu, trots att vi båda har yrken som kräver mycket av oss som individer. Vi har gång- och cykelavstånd till våra jobb och kan hur lätt som helst promenera ner till restauranger och krogar. Den största vinsten med flytten hittills är nog ändå all tid vi frilagt för att kunna delta i barnens ­aktiviteter, säger Jessica Bergman.

Det enda som upplevs som negativt är att boendeytan minskats med 50 kvadratmeter.­ Inför flytten såldes ett lass möbler på Blocket, och det som inte såldes skänktes till slut bort. I grova drag gjorde familjen sig av med två tredjedelar av allt de ägde.

- Nu har vi en jullåda i stället för fem. Att tänka "smart förvaring" är nyckeln till framgång för livet i lägenhet. Vi har minskat radikalt på våra ägodelar. Men det har också varit väldigt befriande att göra det, säger Jessica Bergman.

Saknar ni något med villalivet?

- Det skulle vara grillen på sommaren. Men i stället för att grilla på tomten har vi fått ta ner en picknickgrill i parken, det går det med, säger Jessica Bergman.

"Livet är mycket roligare nu"

Från villa med pool till lägenhet utan balkong.

Familjen Sporre bytte trädgårdsstressen mot livet i storstan.

- Vi bor på värsta avgasgatan, men vi trivs otroligt bra, säger ­Annika Sporre, 50.

Familjen hade alltid bott i hus, med stor uteplats och fruktträd, när de för några år sedan började känna att något skavde. Annika beskriver det som en "rastlöshet". Barnen blev tonåringar och aktiviteterna i city lockade alltmer. Thorbjörn, 50, tyckte att alla praktiska "måsten", som att måla fönster, hålla huset och tomten i hyggligt skick och åka till återvinningsstationen, tog över på fritiden.

- Jag gick runt och städade och skjutsade barnen till sina aktiviteter. Men sedan hände det liksom ingenting mer. Jag började längta efter mer fart, teater, konst, restauranger. Det kändes lockande att få ta en spontan öl med en kompis i stan. I Bromma kändes det som en omöjlighet, säger Annika Sporre.

Hela familjen var överens om att flytta till innerstan och började titta efter lägenheter. Till slut fastnade de för en lägenhet mitt på Hornsgatan, en av de mest trafikerade gatorna i stan. Villalivet med uteplatsen, poolen och fruktträden byttes mot något helt annat.

- Vi bor på värsta "avgasgatan" utan balkong, men vi trivs otroligt bra. Lägenheten är väldigt ljus, det är högt i tak, spegeldörrar och trägolv. Vi har ett fint matrum och vardagsrum. Barnen tycker att det är jätteschyst att bo i stan. Vi har kunnat släppa allt vad "rensa trädgård" heter, säger Annika.

Men trots att livet numera har färre måsten har flytten inte varit helt smärtfri.

- Vi kan sakna närkontakten med naturen och att få följa med i årstidsväxlingarna. Det var ett stort steg att flytta hit vilket vi nog inte riktigt förstod först. Det fanns inget mellansteg, ingen kompromiss mellan våra boenden. Julia kan sakna poolen. Den blev en naturlig samlingspunkt, inte bara för bad, utan också för mål­tider och sådant. Vi hängde mycket vid den, säger ­Annika.

Hur har omgivningen ­reagerat?

- Mina föräldrar tyckte inte att vi var kloka. Vi flyttade hit i juli 2010 ­under den värsta värmeböljan. Då tänkte också vi "vad har vi gjort?". Men det går inte en dag utan att jag är tacksam för den här flytten. Livet är mycket roligare nu, vi har släppt sargen och är med i matchen, säger ­Annika.

 

 

Text av: Jessica Forsling

Aktuellt just nu