1 AV 10
Välkomnande. Paula och Micke tog över släktgården för 15 år sedan från Mickes mormor och morfar. Den vackra far­stukvisten var bland det första de byggde till på gården
Foto: Helena Blom
2 AV 10
Arbetsrummet. På över­våningen finns ett gammalt lådfack som Paula fått av Mickes mamma. Den stora plåttunnan hittade de på gården.
3 AV 10
Bruksföremål. Många av de gamla bruksföremålen som stod på gården har fått komma in med en annan funktion. Här används ett gammalt trämått som en blomkruka.
4 AV 10
Blogg- & pysselställe. Arbetsplatsen på övervåningen fungerar både som Paulas blogg- och pysselställe. Den bruna pallen hittades i en lada på gården och den röda stolen fyndade Paula på Myrorna.
5 AV 10
Pyssla. Knappar, saxar och stuvbitar finns lättillgängliga utifall inspirationen tar fart.
6 AV 10
Härlig mix. I vardagsrummet står soffor och en kelimmatta från Ikea. Soffbordet köptes på Indiska för många år sedan.
7 AV 10
Köket. Paula har dukat till ett mysigt vinterfika i köket. Den rustika soffan kommer från Fäggeby antikbod och mormorsfilten kommer från hennes mormor. Karl Johan-stolen är ett fynd från gården och tygkrukan med dalaband kommer från Designåhr.
8 AV 10
Luftig känsla. Under köksrenoveringen behölls den gamla inredningen och målades i en varm, vaniljvit kulör. En del av luckorna till överskåpen togs bort för ett ge en luftigare känsla i köket. Familjen har själva satt in vedspisen i köket och tycker det är hög mys­faktor att kunna elda.
9 AV 10
A room with a view. När de renoverade badrummet förberedde de rummet med en altandörr ut till den kommande balkongen. De har prioriterat utsikten och har därför satt in flera fönster. På golvet har de lagt sjösten och på väggarna har de satt vanligt vitt kakel. Lampan är från Indiska och den bruna träelefanten är ett kärt reseminne.
10 AV 10
Matrummet. I anslutning till köket ligger matrummet som familjen drömmer om att en dag bygga ut. Bordet är köpt av den lokala antikhandlaren Rickard Cederberg och stolarna kommer från Solvarbo fritidsmöbler. Den svartvita ullsjalen fungerar som ett smycke och är av märket Tolfesbo och inköpt på Norrgården inredning & design.

Släktgården fick nytt liv med Paulas familj

Hemma hos bloggaren Paula Andersson är det lantligt och rustikt, med inslag av orientaliska tyger och prylar. Hennes mysiga hem har visats upp på nätet i fem år och hon har fått reaktioner från hela världen.

Paula Andersson bor sedan 15 år med sin familj på en charmig dalagård från 1820-talet. Både boningshus och ladugårdar har den karakteristiska röda färgen.

Från början letade de hus i trakten kring Falun.

- Det var inte alls självklart att vi skulle ta över släktgården här i byn Gustafs, säger Paula.

Hon är född i Falun och hennes sambo Micke i Svärdsjö, så för dem var det en självklarhet att hitta ett hus i samma område där släkt och vänner bor. Samtidigt som de letade hus ville Mickes mormor och morfar att de skulle ta över deras gård i Gustafs.

- Vi funderade några månader, säger Paula.

I dag är de glada att de vågade testa och trivs utomordentligt med både gården och det härliga livet på landet. Paula är en kreativ kvinna och har ett stort intresse för både inredning och trädgård som hon delar gärna med sig av på sin blogg.

- Det första vi gjorde efter vi flyttade in var att skaffa en katt. Det är något speciellt med katter och landet, säger Paula.

En salig blandning

Tidigt bestämde de sig att de ville återskapa den gamla stilen i huset. Under flera generationer hade huset renoverats och allt var en salig blandning av olika stilar, vilket nu skulle bort. Huset skulle få tillbaka sin själ.

- Det första vi gjorde var att byta ut ytterdörren och de moderna fönstren till nytillverkade i samma stil som när huset byggdes. Vi byggde även en farstukvist.

Under de första åren hade de stor hjälp med renoveringen av Mickes morfar Ernst, som tidigare bodde på gården.

- Ernst var som en gårdstomte och gjorde det där lilla extra som gav huset en känsla av hantverk och kvalitet. Allt Micke kan om snickeri har vi morfar Ernst att tacka för.

- Det bästa med huset är planlösningen. I gamla hus ligger rummen oftast i fil och man ser vad de andra i familjen gör. Det är som en öppen planlösning med en möjlighet att stänga dörrar, säger Paula.

För 5 år sedan skrev Paula sitt första inlägg på den nystartade bloggen Kullan-Pullan.

- Det var Micke som skapade bloggen en kväll då jag var borta och döpte den till Kullan-Pullan. Eftersom jag heter Paula har många av mina närmsta vänner kallat mig för Pullan under uppväxten och Micke tyckte det var en rolig kombination med Pullan och Kullan, säger Paula och skrattar.

Det var även Paulas vänner som uppmuntrade henne, att hon som var så kreativ skulle starta en egen blogg.

- Det som driver mig har varit glädjen att få dela med mig av min inspiration till andra människor runtom i världen.

- Med en familj, hus och trädgård har jag inte så mycket tid över att spendera framför datorn. Så klart har jag några favoritbloggar som jag alltid följer, bland andra några av mina vänners och en marockansk blogg.

- Anledningen till att jag bloggat i hela fem år är den respons och feedback jag fått från andra människor runtom i världen. Dessutom har jag med några av läsarna utvecklat en mer personlig kontakt, vilket är jätteroligt.

Inreda härbret

Paulas inredningsstil har inslag av både lantligt, rustikt och orientaliskt.

- Jag handlar inte saker till hemmet efter en viss stil utan köper bara det jag tycker om, vare sig det passar eller inte.

Förutom Paulas intresse för inredning har ett starkt trädgårdsintresse växt fram under åren.

På en gammal gård finns det alltid saker att sysselsätta sig med, det är ständigt något som behövs bytas ut eller förbättras. Det är lätt att förstå med ett boningshus, en lada, en snickarbod, ett härbre, ett växthus och ett vagnslider på gården.

Till sommaren ska de fortsätta att rödmåla byggnaderna och även renovera de gamla träfönstren med kitt. På lite länge sikt drömmer de om att bygga ut huset och inreda härbret.

- Vi planerar så småningom att bygga ut matrummet och på så sätt även få en balkong ut från badrummet. Vi har förberett med en dörr men just nu leder den ingenstans, säger Paula.

 

Text & Foto: Helena Blom

Hemma hos Paula Andersson

Här bor: Paula Andersson, 40, med sambon Micke och barnen Love, 12, och Nell, 10, och tre katter.

Bor: På en dalagård från 1820-talet i Gustafs, nära Borlänge. Boytan är 170 kvadratmeter.

Yrke: Jobbar på Indiska som visual merchandiser.

Blogg: Kullan-Pullan