Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förra året anmäldes dubbelt så många förrådsinbrott som villainbrott. Antalet inbrott i förråd är fler på över 20 år.
Förra året anmäldes dubbelt så många förrådsinbrott som villainbrott. Antalet inbrott i förråd är fler på över 20 år.
Förra året anmäldes dubbelt så många förrådsinbrott som villainbrott. Antalet inbrott i förråd är fler på över 20 år.
Förra året anmäldes dubbelt så många förrådsinbrott som villainbrott. Antalet inbrott i förråd är fler på över 20 år. Foto: Istock

Skydda förråd och källare mot inbrott – tips som avskräcker tjuven

Inbrott i förråd, källare och vindar ökar kraftigt och är nu på den högsta nivån på över 20 år.

Skid- och golfutrustning är något av det vanligaste som stjäls.

Här är bästa tipsen för att hålla tjuvarna borta från dina förrådsutrymmen.

Alla de käraste ägodelarna som inte får plats i hemmet hamnar oftast i källaren eller i förrådet. Under pandemin minskade antalet inbrott i hus och lägenheter, i stället har inbrottstjuvarna fokuserat mer på förråds- och källarstölder. Trenden är tydlig i ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) över antalet anmälda brott.

– Inbrottstjuvarna har anpassat sig till våra nya vanor efter pandemin. Bostadsinbrotten fortsätter att minska, medan mer obevakade utrymmen ligger i riskzonen. Det blir allt viktigare att se över lås och bättra på säkerhetstänket kring förråd, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

”Förvara inte egendom av högt värde i förråd”

Det är under de mörka höst- och vintermånaderna som förrådsinbrotten generellt sett blir allt mer vanliga. Ifs skadeschef Jenny Rudslätt avråder från att förvara värdefulla saker i förråden då inbrottstjuvarna oftast tar dyrare sportutrustning.

– Förvara inte stöldbegärlig egendom av högt värde i förråd, då riskerar du att bli utan ersättning. Hemelektronik och exklusivare märkesväskor är exempel på egendom som inte ersätts om de förvaras utanför bostaden. Det vanligaste som stjäls är golf- och skidutrustning, väskor och verktyg, säger Jenny Rudslätt.

Ett av tipsen är att ha ett bra lås för att avskräcka tjuvarna. Foto: If

Skydda förråd och källare mot inbrott – tips och råd 

Bra lås. Se till att ha bra lås, även om källar- eller vindsförråd sällan är svåra att bryta upp försvårar det och kan avskräcka inbrottstjuvarna. Har du ett fristående förråd vid hus, se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar.

Förvara inga värdefulla föremål i källare eller förråd. Undvik att ha dyrare föremål som hemelektronik och märkesväskor i förrådet. Sportutrustning, golfklubbor och skidor är eftertraktade hos tjuvarna. 

Säkra förrådet. Om det finns glipor i ditt förråd, undvik att försvara din egendom nära dem då tjuvar kan dra ut din egendom genom gliporna.

Minska insyn. Försök att ha föremålen nedpackad i kartonger eller lådor så att de inte är synliga.

Starta Grannsamverkan. Prata med dina grannar och håll koll tillsammans vilka som rör sig i området och trappuppgången. Släpp inte in någon obehörig i fastigheten.

Belysning. Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset och lägenheter på markplan. Välj gärna sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.

Vid inbrott. Om olyckan skulle vara framme bör inbrottet anmälas till polisen på en gång för att kunna säkra spår på brottsplatsen.

LÄS MER: Luktar disktrasan illa? Så håller du den fräsch längre 

LÄS MER: Expertens tips: Skapa ordning och reda hemma – för alltid

Se även: