Skydda dig mot tjuven – här är 10 bra tips

Inbrott blir allt vanligare och är mycket obehagligt. Men det går att göra saker för att skydda sig – både mot inbrott hemma och mot exempelvis ficktjuvar.

Här ger Lotta Mauritzson på SSF Stöldskyddsföreningen 10 tips.

– Fresta inte tjuven, säger hon.

Foto: Colourbox/Erwin Wodicka

1. Inbrott i villa – så skyddar du dig

Fundera på vad ditt hus har för svaga punkter. Vilka platser är mest insynsskyddade?

Börja med att åtgärda de platserna.

Sätt gärna upp rörelselampor som tänds när något rör sig. Alla tittar till på en lampa som tänds och tjuven vill inte bli upptäckt.

Vanligaste ingången för tjuvar är genom fönster och altandörr. Det är nämligen där de flesta har det sämsta skyddet, eftersom många bara tänker på ytterdörren. Sätt lås på altandörren och på fönster som finns på markplan och använd gärna en envägskruv för att skruva gärna igen fönster som sällan öppnas.

Lås alltid ytterdörren även om du befinner dig hemma på tomten.

Gör gärna en inventarieförteckning över allt du äger som har värde. Märk med personnummer eller DNA-märkning som blivit allt vanligare. Du kan få hjälp hos olika leverantörer av stöldskydd.

 

Bläddra vidare för att få fler tips. (Blädderfunktion under bilden!)

 

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du ditt hem mot inbrott

 

Foto: Shutterstock

2. Inbrott i lägenhet – skydda dig så här

Om du har en lägenhet på markplan ska du tänka som om du bodde i en villa.

I övrigt är det ofta ytterdörren som är den enda vägen in till lägenheten. Det bästa är därför att ha en säkerhetsdörr i klassen MK 3 med godkänd låsenhet i klass 3.

Den som bor så att den har ett fönster som är lätt åtkomligt med stege eller tak, normalt sett fönster som är max fyra meter ovanför marken, bör också tänka extra på sitt skydd.

Ett tips är att starta Grannsamverkan för att hjälpas åt att hålla koll. Grannsamverkan fungerar inte bara i villaområden, utan även i områden med flerfamiljshus.

 

LÄS OCKSÅ: 7 knep för att tjuven inte ska välja ditt hem

 

Foto: Martina Huber

3. Så skyddar du dig mot ficktjuvar

Många ficktjuvar är experter på att distrahera dig så att de lätt kan ta dina värdesaker ur till exempel handväskan eller fickan.

Försök därför att vara uppmärksam och ha god uppsyn på vad som händer omkring dig. Det är lättare sagt än gjort, men försök att inte bli distraherad.

För att skydda dig bäst: Ha dina värdesaker såsom pengar, kort och mobiltelefon nära kroppen, helst i en stängd innerficka eller i en tågluffarpåse.

Lämna aldrig din väska eller dator utan uppsikt på kaféet, på tåget, i bilen eller båten. En obevakad väska är ett väldigt lätt byte för en tjuv.

 

Foto: Ingvar Bjork

4. Värdesaker hemma – så ska du förvara dem

Tjuven vet var du har förvarar dina värdesaker.

De flesta lägger nämligen värdesakerna på ungefär samma plats hemma.

Nycklar finns ofta direkt innanför dörren. Smycken förvaras i sovrum eller badrum. En annan given plats för värdesaker är i en låda antingen i hallen, i köket eller i sovrummet.

Saker du inte behöver hela tiden bör du låsa in i ett säkerhetsskåp. Det kan vara pass, bankdosor, smycken, kort du inte använder ofta, backup på foton – med andra ord saker du är rädd om. Viktigt är förstås att skåpet är brandklassat.

Strunta i att lämna laptopen framme vid fönstret. Lägg undan värdesaker så att de inte syns från fönstret. Det är dumt att fresta tjuven.

 

LÄS OCKSÅ: Varning för tjuvar på bostadsvisningar

 

Foto: Nils Petter Nilsson

5. Inbrott i garage, förråd och källare

Garage, förråd och källare är typiska platser där många inte tänker på att ha rejäla lås.

Ofta är det dessutom dåligt upplyst.

En gångdörr från garaget in till bostaden bör ha samma säkerhet som ytterdörren.

Förvara aldrig saker med högt värde på de här platserna eftersom du ofta har ett sämre skydd.

 

Foto: Colourbox/Erwin Wodicka

6. Inbrott i sommarstugan – så skyddar du dig

Ofta är det svårt att hålla koll på sommarstugan/vinterhuset, eftersom du förmodligen inte är i ditt fritidshus ofta.

Därför kan Grannsamverkan vara en mycket bra idé.

Ibland ligger inte husen särskilt tätt i områden med fritidshus och det kan vara dåligt med lampor. Här kan Grannsamverkan vara en mycket bra idé. Ofta fins det några fast bosatta som kan hjälpa till att hålla koll och se till att uppfarten är skottad eller att gräset är klippt om det är sommar.

Förvara inga prylar med höga värden här och få stugan att inte se helt obebodd ut.

 

LÄS OCKSÅ: Då sker flest inbrott

 

Foto: Niklas Björling

7. Skydda dig mot kontokortsbedrägerier

En grundregel är att aldrig lämna ifrån dig dina kontokortsuppgifter.

Det finns olika sätt att utföra kontokortsstölder.

Skimning är inte ovanligt. Det är en smygkopiering, även kallat kortkapning, där någon använder en speciell avläsare för att kopiera innehållet i magnetremsan på ditt kontokort. Bedragarna kan också genom en dold kamera filma när du knappar in din kod vid uttagsautomater eller bensinstationer. Skydda därför alltid din kod när du tar ut pengar i en bankomat genom att täcka över med handen.

Tänk på att aldrig lämna i från dig kortet. Är du på restaurang ska du be kyparen ta med sig betalmaskinen till bordet, eller följa med om maskinen står på annan plats.

Det finns också Facebook-bluffar där du kan få ett mejl från någon som uppger sig för att vara din kompis och ber dig skicka kortuppgifter via Facebook. Du kan även få vanliga mejl med påhittad avsändare som Skatteverket eller Postkodlotteriet där någon uppmanar dig att lämna ut kortuppgifter för att sedan handla med ditt kort.

Som sagt, lämna aldrig ifrån dig dina kontokortsuppgifter.

 

Foto: Colourbox

8. Larm hemma – så bra skyddar det

Om du vill skaffa ett larm till din bostad ska du anlita en certifierad larminstallatör. Det finns mycket att välja på och att installera och sätta upp ett larm som fungerar när något väl händer kräver kunskap.

Det finns visserligen inga vetenskapliga studier om att larm har effekt, enligt Lotta Mauritzson. Men intervjuer med tidigare kriminella visar att om tjuven står mellan två hus där det ena har larm och det andra är olarmat väljer de det huset som inte har larm. Finns det ett tillräckligt värde i huset kan tjuven så klart välja att gå in ändå, men larmet påkallar ändå uppmärksamhet om att något händer. Tjuven har också normalt sett kortare tid på sig innan hen blir upptäckt om larmet går.

Stöldskyddsföreningen rekommenderar i första hand bra lås, annat stöldskydd och Grannsamverkan. Det kan sedan kompletteras med ett larm kopplat till en larmcentral.

 

LÄS OCKSÅ: Kolla om du och ditt hem är rätt försäkrade

 

Foto: Anna Bergkvist

9. Inbrott i bil eller stöld av cykel eller motorcykel

Ofta är lås på bilar fjärrstyrda. Det händer att folk tror att de har låst bilen, men att den inte alltid har gått i lås. Stå därför alltid bredvid bilen för att kontrollera att det går i lås.

Många bilar har en elektronisk startspärr, men det går att manipulera den också. Komplettera därför gärna med en rattkrycka så försvårar du både stöld av bilen, men också av krockkudden.

Motorcykeln ska du alltid ha kompletterande lås på, förutom styrlåset. Ha minst ett lås till. Lås fast motorcykeln i ett fast föremål, även om du förvarar den i garaget. Det försvårar en stöld. Samma sak gäller din cykel.

 

Foto: Jan Wiriden

10. Om du haft inbrott hemma

Kommer du hem och upptäcker att du haft inbrott ska du omedelbart ringa polisen. Den som gör inbrott är inte sällan påverkad av droger och handlar därför inte alltid rationellt. Misstänker du att någon är kvar ska du därför inte gå in. Sätt alltid din egen säkerhet först.

Är det tyst och lugnt och verkar ha stått öppet ett tag kan du givetvis gå in. Men ring alltid polisen på en gång.

 

Här hittar du ännu fler tips på hur du kan skydda dig.