1 AV 3
Bitarna skrivs ut innan de fraktas iväg för att byggas ihop till hus.
Foto: 3ders
2 AV 3
Huset är gjort av återvunnet byggnadsmaterial.
Foto: 3ders
3 AV 3
En av de mindre bitarna i husbygget.
Foto: 3ders

Skrev ut 10 hus på 3d- skrivare – på en dag

Tekniken med 3D-skrivare utvecklas i snabb takt. Nu är det till och med möjligt att bygga hus med hjälp av tekniken. Eller fler. Ett kinesiskt företag skrev nyligen ut tio hus på en dag.

Över hela världen gör försök att bygga hus med hjälp av delar som man har skrivit ut med hjälp av 3D-skrivare. Forskare på USas västkust bygger en skrivare som ska kunna skiva ut ett hus på under dygnet. I Amsterdam började man nyligen bygga ett hus som är konstruerat av plastbrickor som man skrivit ut på plats. Plastbrickorna sammanfogas på samma sätt som legobitar.

Kostar 30 000 att bygga

Företaget WinSun Decoration Design Engineering Co.i kina lyckades nyligen bygga tio hus på en dag – med delar som de skrivit ut på en 3d-skrivare. De kinesiska husen byggdes inte på plats, men de är tillverkade av återvunnet byggnadsmaterial som sammanfogas i ett område i Shanghai. Skrivaren som är drygt 150 meter lång 10 meter bred och sex meter hög skriver ut bitarna som sedan fraktas till området för att sättas ihop. Husen kostar drygt 30 000 kronor styck att bygga.